На какво ни научи април

Много хубави неща могат да започнат точно сега, ако 'изтупаш килимите от прахта'

0 коментара Сподели:

В главата ми оглушително гърмят думите на Томас Елиът:

Април е най-жестокият месец, ражда
люляци от мъртвата земя, смесва
спомен и желание, движи
тъмни корени с пролетния дъжд.

Има наистина нещо особено в този месец. Природата се пробуди и хората изпълзяха от емоционалния си зимен сън, парковете се пръснаха по шевовете, домовете се изпразниха, Инстаграм рязко преля с бира и слънчеви очила. Социалният махмурлук почука настойчиво на вратата, правейки остър завой от студените зимни вечери със сериали и пица.

Докато се усетя, вече ми е запълнена седмицата с уговорки и планове, роклите са извадени от гардероба, червеното вино временно отпада от антуража, защото не може да се диша. Има ли друг такъв месец като април, който да е толкова безумно противоречив?

Може да започне със сняг или със слънчев удар, според зависи. Миналата година по това време съм била в Лондон, любезно ми напомня 'see your memories' във Фейсбук, а днес скитам замислена по „Дондуков“ и си измислям истории за старите сгради, които ми се изпречват на пътя. Колко много пъти са изживели те април и колко малко знаем за всичко.

И докато голяма част от населението е заета да снима лалетата пред НДК и СУ, усещам носталгията, която се носи във въздуха. Може да е от люляците, от дългите топли априлски нощи, от сангрията с приятели навън, някъде там за фон върви Лана дел Рей, почти незабележимо. Но не с онези драматични, направо почти самоубийствени нотки, които ти носи музиката й през декември, сега е по-особено. И красиво.

Може да се прецени колко е жесток април по безсънието и самоанализата, които неизбежно носи със себе си, пълен с надежди и съмнения. Мисля, че мога да се науча да карам колело, да изкача Черни връх и да спя непробудно чак до юли. Да ям сладолед и да се завивам с одеяло. Да се видя се с петата ми братовчедка и да си остана сама вкъщи с меланхолична книга.

Да се насладя на слънчевите лъчи в Борисова и да чакам с кеф пролетните порои, които винаги идват толкова изненадващо и неочаквано. И точно така спират – от раз, сякаш появили се само за да охладят мислите и страстите. Може ли да има по-вълшебен месец?

Пролетното почистване е не само наложително за всички с душа на Плюшкин, но и препоръчително за емоционалния багаж, който не сме чекирали. Тук чакат ред непрекъснатите половинчати отношения, които само ни затормозяват, недоизказаните думи с родители, обидата от гаджето, която не се изговори и остана като воденичен камък, забравените стари приятелства, които времето не е заличило, но имат нужда от поддръжка, като всичко останало.

С торбата тениски, които отдавна не ти стават и определено няма да носиш, изхвърли и всички ненужни тревоги, въпросителни, “дали-или”, телефона на бившия и си смени прическата.

Април е месец за нови хоризонти, които ще се отразят съвсем пряко и на лятото ти. Някои на пръв поглед елементарни неща могат да преобърнат каруцата – няколко дни с повече разходки, ягоди и мили есемеси ще те направят нов човек, по начин, по който други само ще мечтаят.

ВЗЕМИ ЕДНА ЗДРАВОСЛОВНА ПОРЦИЯ "ХРАНА ЗА ДУШАТА"

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *