9-ТЕ НАЙ-ЯРКИ ГРАДИНКИ В СОФИЯ

И типовете хора, които ги обитават

0 коментара Сподели:

Градинките са новите клубове. Веднага след като зимата рязко се превърне в лято, те взимат бизнеса на повечето заведения и придърпват основните социални дейности в столицата.

Освен характерните за парковете разходки и пикници там се преместват всички напивания със и без повод, романтичните срещи и някои партита. И като едни истински клубове, всяка от градинките в София има своя собствена, специфична тълпа. Ето нашите наблюдения каква е тя.

КРИСТАЛ
напоследък е може би градинката с главно The. Дали заради стратегическото си разположение до опорните точки на хипстърската вселена като Жул Верн, Tell Me и Backyard или заради няколкото удобни денонощни магазина в близост, Кристал вече е име, което асоциираме с яки хора и #копон, а не с бездомни кучета и клошари. Е, те пак са там, само че някак неусетно се сливат с тълпата. Перлата на деграде-лайфстайла Бар Бар също доста помага по темата. ВИП зоната на Кристал пък са стълбичките пред „оня с разцепената глава”, както продуктите на модерното образование наричат паметника на Стефан Стамболов.

ГРАДСКАТА ГРАДИНА


през последните години може и да поизостана, но именно там се зароди модерният градински лайфстайл. За разлика от Кристал, който през деня е тъжен като зала в Студентски след техно парти, пред Народния театър животът кипи с пълна сила. Еклектичен микс от стилове и култури затваря рамо до рамо и пейка до пейка шахматисти, майки с деца, деца с бири, хипари с китари, расти с тарамбуки, начетени младежи, забили поглед в книги от „читАлнЯ“, напушени младежи забозили с поглед в нищото от чадела, както и виртуозен цигански оркестър, който знае пълната дискография на Франк Синатра.

ДОКТОРСКАТА
е елитарната градинка на София не само заради локацията си в престижния квартал на старата аристокрация, но и заради скорошния си ъпгрейд, който я превърна в един истински западноевропейски оазис. През деня там властват най-секси милфовете в града, а гъзари без грижи играят петанк в пясъка на Biblioteka. Дори малкото изтрещялки, които вечер се събират в парка, показват уважение и се държат на ниво. Все пак домашните любимци са забранени – никой не се прави на куче.

БОРИСОВАТА
е нещо като амазонската джунгла на София – тя е дом на милиони животински видове и странни племена. Затова и популярните активности там варират от пейка парти, федербал, джогинг и тенис на маса до лонг борд и слаглайн. Последното, макар да звучи мръсно, всъщност е ходене на въже между дърветата. В близост има изобилие от спортни съоръжения, както и места за надъхване преди мача и пиене след падане/биене. Например Маймунарника. С две думи положението в Борисовата винаги е „пия за спорт”.

КУЧЕШКАТА
градинка зад „Хилтън“, както името й подсказва, е място, където никой не оставя храната си на земята, освен ако не иска да се бори на живот и смърт за парче пица с всякакви знайни и незнайни породи нахални четирикраки. Това е място за кучешки срещи, разходки, уроци, чифтосвания, изобщо навсякъде цари една неспирна кучешка радост.

ЗАИМОВ
е странна смесица от елитарен парк с плебейски забавления. Там е и едно от малкото места, където безпроблемно съжителстват майките и пияниците, а за капак е щабът на софийския ролер ъндърграунд. Допускат се кучета, макар и само спазващи добро поведение. Също така паркът предлага най-добрата селекция от заведения за хапване в близост като „СкараБар“, „Добро“ и „Ракета Ракия Бар“.

НДК
малко по малко наистина се превърна в Дворец на културата, така де – контра-културата. Там е модерното свърталище на всички скейтъри-мейтъри, пънкари-мрънкари, драскачи-мръскачи и прочие антисоциални елементи. Странно е, че всички тези субкултури виреят в сравнително разбирателство с културни дейци, реститутки и фенове на Веско Маринов от цялата страна, изчакващи „на ендекату на културата” с трепет в сърцата поредния му бляскав гастрол в Зала 1. В архитектурно отношение дори след отстраняването на Петокрилия седмохуйник НДК все така спира дъха на естетите със своя сблъсък от соц модернизъм и пост­демократичен кич. Разбира се, там е едно от местата в София, където не искаш да замръкнеш, така че вечер партито се пренася по всички непрестанно никнещи, затъващи и сменящи имената си клубове в близост.

ПАМЕТНИКА
на Съветската армия почива на стари лаври от 90-те, но все така има няколко неоспорими качества. За скейтърите има рампа, за кибиците – напечени от слънцето мраморни плочи, а за безстрашните творци: бронзово блокче за оцветяване с ликовете на братушките. Вечер охраната дебне, така че не е добре да си извън рамките на закона, но пък всички корпоративни кампании, насочени към таргета „активни младежи от семейство със средни доходи”, гарантират изобилие от фестове през всеки топъл уикенд.

ЮЖЕН ПАРК
е зона, в която духът на 80-те е жив, а градинките с цветя като от старите филми будят едно истинско ретро умиление. Забавленията включват семейни разходки, суров хотдог, захарен памук и блъскащи се колички.
Плюс са и многото закътани кьошета, където младежи и девойки да се натискат на воля. За техен късмет лошите батковци са по другите паркове.

А КАКВИ НЕЩА НИ ПРЕДЛАГА ЖИВОТЪТ – ТОЗИ ЛЪСКАВ АМБАЛАЖ, ВИЖ ТУК

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *