5 ПЛАНИНСКИ МАРШРУТА, КОИТО ДА ПРОБВАШ

Ведро, бодро, здравословно - освежи се на няколко километра разстояние

0 коментара Сподели:

Brutas и Jorindo от Photo-forum, Етюд-и-те на София

Боянският водопад

Една от най-„свежите“ разходки, които можеш да си направиш на Витоша, е тази до Боянския водопад. Като за начало трябва да стигнеш до квартал Бояна и Боянската църква. При липса на автомобил можеш да го направиш с автобус 64, чиято първа спирка е Центърът по хигиена. Стигнеш ли до началото на природен парк „Витоша“, остава само едно – да вървиш нагоре.

Пътеката е удобно маркирана, като в едната посока можеш да вървиш покрай приятно ромолящата река, а в другата да посетиш Боянското езеро и да се порадваш на прекрасното отражение на планината в него.

До Алеко и назад                                                               

До Алеко можеш да стигнеш с автобус 66, другият вариант е да хванеш лифта от Симеоново до Алеко. От там можеш да се разходиш в няколко посоки – да изкачиш стръмния баир до Черни връх, да се разходиш без особено усилие до Камен дел и Златните мостове или да се спуснеш до Симеоново. А защо не и да се качиш от Симеоново и от Алеко, където да продължиш към някоя от другите възможности. Ако избереш връх Камен дел за част от маршрута си, ще се порадваш на доста приятна гледка към София.

Бистрица – Железница

Това е един от най-лесните маршрути на Витоша. До с. Железница може да се стигне с автобус 98 от „Хемус“ или автобусите 69 и 70 от НСБАЛ ПО ОНКОЛОГИЯ. Можеш да слезеш на различни места по линията, от която тръгват леки и приятни пътеки. Можеш да се разходиш в двете посоки, а ако си по-амбициозен, може да стигнеш и до Алеко или Черни връх. Пътеката е доста популярна, а и има малки беседки и пейки по пътя, така че е идеална за лежерна разходка.

От Княжево до Златните мостове

Един от лесните начини да стигнеш от центъра на София до планината е да хванеш трамвай 5 (първата му спирка е зад Съдебната палата) и да се понесеш към Княжево.

Последната спирка на трамвая е в подножието на планината и от там по приятна пътечка покрай поляни можеш да тръгнеш нагоре към Златните мостове и хижа Момина скала.

Пътят е познат като Алея на билките и по него има поставени табелки с мисли от Петър Дънов.

Софийската Света гора

За да разгледаш Софийската света гора, ще ти трябва кола или поне велосипед. Основните манастири са 14 и всичките са създадени в периода на Второто българско царство. Те включват бистришките манастири „Свети Никола“, „Света Петка“ и „Свети Петър“, Боянската църква, владайския манастир „Света Петка“, германския „Св. Иван Рилски“, студенечкия манастир „Св. Георги“, драгалевския „Св. Богородица Витошка“,  железнишкия „Св. Дух“, кладнишкия „Св. Никола“, както и  „Св. Архангел Михаил“ в Кокаляне, „Св. Спас“ в Лозен. „Св. Архангел Михаил“ в Симеоново и „Св. Никола“ край Панчарево.

Както имената подсказват, за обиколката на Софийската Света гора ще трябва да обиколиш всички околни на София планини, а ако четиринадесетте основни не са ти достатъчни, то понастоящем са добавени и по-новите манастири в Бухово, Курило, Сеславци, Подгумер и Кремиковци. 

Ако пък искаш да направиш нещо нетрадиционно, но пък особено романтично, можеш да се включиш към изкачванията на Черни връх на залез и на изгрев слънце, които ще се организират от ентусиасти цяло лято, повече информация може да намериш тук.

ПРЕДЛАГАМЕ ТИ И ДВА ГРАДСКИ МАРШРУТА ЗА БЕГАЧИ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *