Go Sport: Божана Чалъкова

Гайд на кайт

0 коментара Сподели:

В този живот мацката се придвижва главно на дъска. Голямата й любов е сноубордът, а през лятото се обръщаме към нея, когато ни се иска да яхнем вълните. Ако я накараш да дефинира свободата и неимоверното щастие, ще ти каже, че са в онзи момент, в който се изправиш за пръв път на дъската и отпрашиш към хоризонта, без да си сигурен точно как се спира или как ще се върнеш.

Какво ти е нужно, за да започнеш да караш кайт сърф?
Най-важното е да имаш глава на раменете. Това е логичен спорт, ако разбереш как работи, ще го направиш.

Прогресът идва не с години, а с часове. Трябват още търпение, внимание. Да не се мислиш за много велик (това пречи много при този спорт и изобщо).

Време, за да гониш прогнозите. Качеството на вятъра и посоката са водещи, но ако няма подходящ залив, не се получава. Другото е практика.

Какво правиш, когато няма вятър?
Станеш ли кайтист, това си е диагноза. Постоянно следиш прогнози и дебнеш. Всеки е имал дни без вятър и когото и да питаш, отговорът ще е един: „Чакам вятър!“. Дните без са безпаметни, но тези със са си винаги с поне една история.

Каква е скоростта?
Ако искаш и можеш – висока. Но тук скоростта не е важна, рейсърите да ме прощават.

Кои са най-яките трикове?
Тези, заради които падаш най-много и накрая ти се получават. Ако имаш стил, всичките са яки, но без стил не става. На мен ми допадат огромните скокове с много air time или още по-добре с kite loop. И най-вече wave riding,

защото в крайна сметка да си на гребена на вълната е същинският смисъл.

Само да не е слабо!

Къде да ходим да караме кайт?
Заливът Керос е велик и легендарен, много го обичам. Лимнос е добро място за обучение – огромен, затворен пясъчен залив с вятър. Плитък в началото, постепенно става дълбок. Малко са тези места по света. Любимите ми места там обаче ги запазвам в тайна.

Поговорихме и с още един гуру на вълните. Виж какво и как.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *