Как да изглеждаш, сякаш разбираш от вино

Виното е по-голямо от всички нас и ако можеше да говори, щеше да ни каже да спрем да се правим на сериозни и да усилим музиката

0 коментара Сподели:

Винените събития могат да звучат като изискани балове за отбрани хора със синя кръв или да изглеждат като масови вакханалии за хора, които едва си стоят на краката.

Истината е някъде по средата, макар че от събитие до събитие има огромна разлика. Точно поради вакханалийския характер на събитието и факта, че можеш да имаш достъп до много различни и добри вина, си струва да се натресеш на поне едно такова събитие.

Удобна възможност за това, при все, че си специално поканен, е Фестивалът на виното в Bulgaria Mall на 15 и 16 октомври. Ще се лее вино, дело на големи имена във винопроизводството, редица нови изби и независими лозаро-винари. Шеф Станимир Радичев пък ще ти погъделичка небцето с уникални сирена с трюфели – идеалното допълнение към богатството от винени вкусове.

 

Ако си скептичен към такива събития, веднага те подготвям с добри 5 причини да крашнеш поне едно такова в живота си:

– Чувството да изглеждаш, като да разбираш от вино. Това е нещо, като да попаднеш на фестивал и дрехите, които си подбрал, да не издават, че не знаеш как да си разпънеш палатката. Дава ти спокойствие, свобода и самочувствие. И каквото и да ти кажат –  усещането е жестоко!

– Чувството да намериш твоето вино и да си тръгнеш с кашон от него. За някои хора това се случва веднъж в живота. За други – на всяко събитие, но случи ли се, вече имаш нов най-добър приятел, който винаги ще те разбира и подкрепя.

– Чувството да вървиш към вас с кашон вино под мишница и с премрежен поглед и многозначителна усмивка в 3 следобед да осъзнаеш, че никога не е късно да започнеш ново хоби.

– Чувството да научиш нова история за виното. Да я запаметиш отвъд напиването, което те чака, и да я споделиш разгорещено с приятели, докато отваряш бутилка с привидно безупречен жест.

– Да спреш по средата на събитието, да се огледаш и да усетиш, че ти си събитието. Да видиш, че около теб има хора от всякакъв бекграунд, ъндърграунд и разбира се, такива, които са off the grid. Всички тези хора имат едно общо нещо, но то ги кара да се променят за няколко часа, да се усмихват на всеки като чужденци и също като теб тотално да изключат от лудницата или сивотата навън. Така че на теория ходенето на винени събития си е вид медитация (да ме прощават йогите).

Ето как можеш да направиш това така, че никой да не разбере, че ти е за първи път, както и да те поканят отново след това.


 

ПОДГОТОВКА

– Вземи си удобни дрехи, за които няма да страдаш, ако полееш с червено вино, защото има хора, които се бутат, а и има моменти в живия живот, в които всеки залита по една или друга причина. Без значение какъв сезон е и какво вино пиеш, ще стигнеш до момент на покачване на телесна температура, настроение, либидо, усещане за привлекателност и високо самочувствие.Имай готовност да се разхвърлиш, защото на такива събития винаги има жега от едно или друго естество.
– Не отивай с обувки на ток. Обикновено такива събития са по-мащабни и ще се носиш като народна песен от щанд на щанд.
– Пари – вземи толкова, колкото би изхарчил за вино, плюс още поне 50 лв. отгоре. Защото парите, които си мислиш, че ще изхарчиш за вино, са много по-малко от парите, които реално би изхарчил за вино, след като си го пробвал, усетил и разбрал, че няма много останали бутилки от новото ти любимо вино.

А и на такива събития цените на страхотни вина са винаги много по-добри, отколкото в магазин или онлайн, така че си струва да инвестираш точно на такова събитие, дори и да си го пиеш след 3 години. Не си взимай кредитната карта. След  10-ата дегустация ще искаш да си купиш шато и никой няма да те спре.

Просто си вземи повече кеш и предвиди за прибиране, защото просто не е интелигентно да ходиш на такова събитие с автомобил.
– Хапни предварително, може и да е по-мазна храна. Тя ще помогне на тялото ти да се справиш с всички вина, които няма да изплюеш, просто защото майка ти те е учила на обноски. А вино за дегустиране ще има много. Затова подложи с някакво хапване преди това.
– Зареди телефона! Ще опитваш вина, които ще искаш да запомниш и най-добрия начин е да ги снимаш. След 5-ото розе, освен че ще фъфлиш и няма да можеш да произнесеш „вионие“, а и ще е трудно да си намериш от „онова розовото с морското конче“.

СЪБИТИЕТО И ДЕГУСТАЦИЯТА + СУПЕР ЖОКЕР

– Такива събития са в големи зали или фоайета, където всяка винарна си има щанд-маса с охладени светли вина и отворени (да дишат) червени вина. Понякога има хляб или нещо солено, за да си „попиеш езика“ между дегустациите.
– Чаши има или на входа, или на самите щандове. Обикновено има вода, с която можеш да си плакнеш чашата, както и да пиеш. Има ледарници за лед и ледарници, в които се излива виното, ако не искаш да пиеш повече от него или ако искаш да изплюеш. Моля те, винаги поглеждай внимателно къде си изливаш чашата и ако можеш, не плюй в съда за охлаждане. Още една причина да не плюеш въобще.
– Добре е да имаш план – или да ги обиколиш регионално, ако форматът позволява, или да направиш „пантон дегустация“ – нещо, което току-що си измислих, но е много красноречиво за опитване на вина от най-светлия към най-тъмния цвят.

Добър план би бил 5 бели, 5 розета, 5 червени и накрая колкото ти е здрав ангелът за десертни, пенливи вина или просто да се върнеш при любимото си вино за деня.

Това означава, че ще минаваш през един и същ щанд по няколко пъти за различен цвят вино. Напълно нормално е, след като си пил розе и ти предложат червено след него, да го откажеш, докато ти втръсне да опитваш розе, и да се върнеш след час два пъти по-красива и готова да опиташ червеното. Просто така се получава и всички правят така. И всички стават по-красиви.
– Наистина опитвай, каквото и да означава това. Търговските представители винаги наливат по малко, но не защото са стиснати, а защото знаят, че ще опиташ много вина днес, както и защото доста хора ще изплюят или излеят виното от чашата си. Представи си 20 изби, с по 6-7 вида вино, от които се налива по около 30-50 мл, защото ръката е тежка и някак си на такива събития просто се лее. Колкото и да планираш и колкото и да пиша – в един момент ще бъде абсолютно волна програма и тогава ще ме разбереш за ниските обувки и онези 50 лв. Но наистина, опитай се особено в началото да пиеш по 1-2 глътки от вино, за да не се клатиш като каката от онова парче на килата. А и след известно време, прекарано в дегустации, вкусовите ти рецептори ще се откажат от теб и ще си тръгнат.

Като стигнеш до момента, в който се чуваш да казваш „това вино има вкус на лютеница“, просто спри и пий малко вода. И моля те, не отивай там с чаша кафе в ръка или нещо безумно като сладолед например.

СУПЕР ЖОКЕР!

Ако отидеш на събитието в последните два часа, имаш шанс да опиташ достатъчно вина, както и да не прекалиш. Хубавото на последния час е, че хващаш края на събитието, а това означава, че вината, които са отворени за дегустации, ще бъдат оставени на масата. Точно в този момент, когато всички започнат да прибират – не се притеснявай да отидеш при изба, която ти е харесала, и учтиво да попиташ дали може да вземеш тази бутилка да допиете с приятели. Като човек, който продава вино, мога да ти кажа, че първо това е ласкателство за човека, който прави виното, второ – това е практика и обикновено тези вина отиват или за хората, които ще почистят, или за някой от организаторите, или представителите си ги разменят помежду си.

Аз лично никога не съм си тръгвала от събитие, без да имам половин бутилка нещо в чантата.

Освен пиенето на вино, изливането на чаши и обиколките от маса на маса ще е добре да си поговориш с хората, които ти наливат, защото те неслучайно изглеждат толкова щастливи и ентусиазирани към това, което правят. Тези хора имат интересна информация и с удоволствие биха я споделили с теб. Само трябва да попиташ. Ето ти 7 въпроса, които ще направят събитието наистина пълноценно и за теб, и за тях. И задължително отпивай, докато ти разказват. Тогава се случват най-великите неща:

1.       От кой район е виното в чашата ми? И как това влияе на гроздето и на вкуса?
2.       Кое е най-новото ви вино?
3.       Кое от виното е на привършване? Защо?
4.       Кое вино ще ми препоръчате за (любима храна, конкретен повод, определен човек, определен ценови клас).
5.       Имате ли вино, което никой друг не прави?
6.       Какво е виното, от което вие пиете в момента?
7.       Кое от вината на останалите изби ще ми препоръчате да опитам?

И най-важното: забавлявай се! Абсолютно всякакви хора крашват винените събития, откакто свят светува. 

И може би от толкова отдавна трябва да е ясно, че виното не е привилегия, която е само за определени хора, които на всичкото отгоре плюят. Ако имаш уста, нос и чаша, в която да ти се налее, значи си готов да тръгнеш по лъкатушещия път на виненото познание. И в момента, в който отпиеш първата глътка – you are in! Добре дошъл в елитния кръг на хора, които крашват винени събития и отново ги канят след това. Огледай се – всички сме такива, колкото и да въртим чаши и да пъхаме вътре носове.

Виното е по-голямо от всички нас и ако можеше да говори, съм сигурна, че щеше да ни каже да спрем да се правим на сериозни и да усилим музиката.

Ако нямаш търпение да се пуснеш към следващото винено събитие, твоите щастливи дни са 15 и 16 октомври, а мястото – Фестивал на виното в Bulgaria Mall. Ще бъде лудница, но знам, че ще се видим там!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *