Капан за чудовища

Никола Сивков и Иван Янев - двама приятели, мечтатели, създатели

0 коментара Сподели:

Тези двамата не са обикновени айляци. С имената си те стоят зад редица чудовища, бранда What a Monstаr и събитието, което върна живота на квартал Капана в Пловдив. Разбира се, говорим за КАПАНА ФЕСТ, чиито шарени флагчета обърнаха погледите на всички към едно изключително интересно място с много история и обещаващо бъдеще. Проследяваме историята му, както и шарените случки на Никола и Иван накратко.

Всичко започва през 2014. Тогава, в разговор между Иван и Никола се заражда нещо чудовищно, което и до днес неуморно продължава да расте и да се трансформира. „Що За Чудовище“ ООД е сред първите български креативни брандове  за улична мода, който се налага успешно на родния пазар и в чужбина. Даа, говорим за WHAT A MONSTAR, като последователите на марката вече знаят – това е бранд с нестандартен подход към всичко, което създава. А какво е то, следи внимателно в текста.

Двамата основатели са пълна противоположност – Иван е артист с романтични представи; Никола е иноватор със силен предприемачески дух.

Между тях постоянно пре­хвърчат искри, но точно от тях пламват най-щурите решения и изпълнения.

Създават марката си за дрехи, като поръчват 250 кг висококачествен плат, без да имат понятие от шев и кройка. Но бързо стават вещи в занаята. Днес Никола организира собственото производство на марката, избира платовете, създава моделите и следи за качеството на изработка; а Иван, той има свободата да прави това, което може най-добре – да ражда безбройните причудливи образи, които оживяват върху дрехите, носещи звездното лого. Ако случайно не познаваш творчеството на марката, „чудовищата“ не са това, което си представяш – те са нещо, което не можеш да си представиш, и точно в това се крие силата на техния успех. Образите са неоприличими и възбуждат по различен начин всяко въображение. В това ще се убедиш сам в момента, в който погледът ти се задържи върху нечия тениска на улицата, а съзнанието ти бурно се опитва да разгадае какво е това – е, това е WHAT A MONSTAR!

WHAT A MONSTAR е мечтата на Иван, която Никола осъществява. КАПАНА ФЕСТ e рожба на Никола, която Иван прави реалност

КАПАНА ФЕСТ е олицетворение на това, как може да бъде създадено нещо с идеална цел, което да обединява свободното творчество и да го презентира успешно пред света. Всичко случващо се е плод на много желание и труд, които трансформират едно квартално събитие в събитие с огромен мащаб и значение за Пловдив. И по-конкретно за Капана, историческия квартал на творчеството и занаята, където двамата братовчеди се заселват преди няколко години. Малко след като попадат там, те събират колектив от дейни творци от различни области на изкуството, раждайки този карнавал на уличното творчество и изкуство.

Роден, за да възроди духа на Капана, само за две години фестът успява не просто да съживи квартала, но и да привлече в града над 50 000 посетители от цялата страна.

Какво кара толкова много хора да го посетят ли? Всеки, който е бил – знае; за останалите, отговорът е лесен – уникална атмосфера, качествена музика, тематични базари, танци, работилници и всякакви форми на творчество, които сякаш оживяват в тази магична атмосфера.

Тазгодишното издание на емблематичния фестивал е на 14, 15 и 16 октомври, като тази есен обхватът на активнос­тите се разширява, музикалните сцени се увеличават, а публиката става все по-многочислена.

Ние лично нямаме търпение да се върнем отново под тепетата и да проследим всички точки от картата, която екипът на КАПАНА ФЕСТ са спретнали. Можеш да я намериш на следващата ни страница и да я ползваш за ориентир по време на този изключително уютен и шарен форум. Къщичките на Капана ще бъдат напълнени с хендмейд продукти и много любов, а а КАПАНА ФЕСТ освен есен носи още толкова много красиви неща!

Виж още една кауза, която има за цел да възроди нещо ценно – фолклорните танци.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *