Няколко причини да избереш coworking space пред офиса

Събрахме за теб няколко обяснения на все по-населените модерни работни пространства

0 коментара Сподели:
Няколко причини да избереш coworking space пред офиса

Какво е това животно коуркинг спейс? Повечето съвременни градски номади със сигурност са запознати. Там се провеждат любимите ни базари, там сме креативни на работа и се запознаваме с нови хора. Съвременното местообитание на най-новите технологични бизнеси и рай за всеки свободно мислещ предприемач или фрийленсър.

Нароилите се напоследък споделени офис пространства приютяват този нов свят.

Обитателите й са т.нар. дигитални номади, а по тези места могат да се срещнат едни от най-колиритните личности, които оцветяват сивите делнични дни в София.

И въпреки всичко е прелюбопитно какво се случва вътре.

Да работиш в стартъп или не съвсем задължително, възможно е и да си на свободна практика и да си си взел само едно кътче там, но каквото и да е – се различава доста от всяка стандартна корпоративна работа и ние ще те въведем малко в този свят, ако не си бил, поне да знаеш дали е твоето нещо.

Няколко причини да избереш coworking space пред офиса

Едно от най-големите предимства да работиш в коуркинг спейс е, че около себе си имаш цяла общност от хора, много сходно ориентирани като мислене и поведение.

А това е безкраен ресурс.

Тези пространства имат безброй предимства, но най-често срещаните и сходни характеристики са отвореното, дишащо пространство и естествена светлина; ърбан или винтидж интериорен дизайн; chill out зони, криейтив зони, вкусно кафе, видеостени за гледане на новия епизод на GoT, петъчни коктейли, спонтанни community излизания. Тотална липса на изискващ и принуждаващ бизнес етикет и облекло. Пичовете, които са създали любимия ти app, са в съседния офис и можеш да им дадеш директен фийдбек. Конферетни зали, но не като тези сивите с луминесцентните лампи по старите американски филми,  а шарени, много шарени, с възглавнички с хипстърски надписи. Тенис маси, шах, барбарони, офис масажи, безплатни сладки, баланс топки и стендъп дескове, ако ти писне да си седиш на стола. Абе, чак да ти се доработи…

Събрахме за теб топ причините да искаш да си в Зоната с другите себеподобни:

Няколко причини да избереш coworking space пред офиса

Имаш си минибар в офиса.

Това е почти задължително. Е, така – защото сте готини и защото никой няма да те гледа лошо, ако си капнеш две капки коняк в кафето или си направиш коктейл следобед, или пък си сипеш един ром след работа. Добре де, дори и да не пиеш, признай си – много е приятно да си имаш бар офиса. Точка.

Работното време не е това, което беше.

Става ми лошо, като чуя някой да се изказва, че още сме в прехода. Какъв преход бе, хора?! По-свободни не сме били никога. Няма го това от 9 до 5. Защото понякога клиентите на компанията, в която работиш, са от цял свят и за тях не е неделя следобед като при теб. Тогава бачкаш и си на линия. Но пък докато другите се блъскат в метрото в понеделник в 8:30, ти най-вероятно си още в леглото или се наслаждаваш на спокойствие на кафето си вкъщи, защото няма зор да си в 9:01 в офиса. Просто никой не държи на тези неща. Не трябва да оставаш до 18:00 и три секунди, защото ще те глобят или ще те гледат тъпо. И е окей, ако ти скимне в 4 следобед да отидеш на пилатес. Ако си си свършил работата, просто си тръгваш. А дори и да не си, взимаш си красивия MacBook и си я довършваш вкъщи – е, ти си знаеш кога точно ще стане това, всичко си зависи от теб. Това доверие във възможностите и съвестта ти е адски мотивиращо да си вършиш нещата, повярвай ми. Понякога обаче бачкаш през уикенда просто защото имаш още работа. That’s that.

Няколко причини да избереш coworking space пред офиса

Можеш да водиш кучето си на работа.

Или да се радваш на чуждите кучета, които някой друг е довел. Това е наистина доста яко. Ако четирикракият ти приятел е самотен вкъщи, почти винаги е супер окей с всички обитатели на останалите офис пространства нещо рошаво, клепоухо, възпитано и красиво да се мотае наоколо и да повдига приятно настроението на всички. Докато отиваш за кафе, му правиш бърза разгрявка с някоя топка и се зареждаш с енергия. Абе, кеф.

Канят те на яки партита.

Дали ще е launch-ването на нов сайт, някой хай-тех мийт-ъп с безплатна бира или лъскаво парти по случай откриването на нов магазин – винаги се случва. Въобще собствениците на коуоркинг спейсове, все още не много на брой, бидейки доста търсено място за работа, си позволяват добър подбор на хората, които съжителстват заедно там през деня и е събрана много положителна енергия на едно място – винаги можеш да се обърнеш към някого за всякаква помощ, да се посмеете, да коментирате някоя новост или наскоро излязла постановка. Или да отидете групово на спорт – катерене, каяци на Панчарево, крос състезание в Борисовата, you name it.

Няколко причини да избереш coworking space пред офиса

Обядвате заедно.

На повечето места  има едно голямо и уютно помещение, където се помещава кухнята. Всички спазват някакви по-общи правила за всемирния ред на Космоса, Вселената и НАСА и съжителствате всъщност доста приятно. Част от това е и да обядвате заедно. Сядате всички, говорите си, споделяте храната. Много италианско. Бонусът е, че и след обяда винаги можеш да си намериш другарче за дълго кафе в парка, партия шах, един бърз тенис на маса или „майната му, че е сряда, 3 следобед, хайде да пием по бира“.

Не трябва да се обличаш със стегнати поли, рокли, в сиво, да гладиш ризи и панталони,

да слагаш вратовръзки, да се бръснеш, да се приглаждаш, да чакаш Casual Friday, за да сложиш едни дънки и прочие. Комфортът освен в интериора е дълбоко настанен и в обстановката, която създават околните. Фънки тениски с напис „Петък ли е вече“, съвсем изпокъсани дънки, бели кецове с цветни връзки, всичко е минимъл, хип и адски свежо.

Може би ти го нарисувахме много розово? Розово си е.

Свършването на работата, заради което на първо място си попаднал там, си е твой ангажимент, но между другото, докато дори не се усещаш, на тези места надграждаш цели замъци в лицето на социалните си умения и контакти.

А ето и селекцията ни от такива места в София.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *