Като Тръмп в очите

Задава ли се студена война между артистичния свят и Белия дом?

0 коментара Сподели:

Встъпването в длъжност на новия американски президент, предсказано в далечната 2000г. от сценаристите на анимационния сериал “Семейство Симпсън”, провокира нееднозначни обществени реакции. Шоубизнесът не направи изключение и силно се поляризира. Преобладават негативните нагласи, породени от хомофобската риторика на милиардера.

Малко преди полагането на клетва, по време на една друга церемония актрисата Мерил Стрийп открито разкритикува поведението му, без дори да спомене нито веднъж неговото име. Враждебните настроения в Холивуд проличаха и от протеста пред “Тръмп интернешънъл тауър”, организиран от режисьора Майкъл Мур  и подкрепен от звезди като Робърт де Ниро и Алек Болдуин.

Отзвукът в музикалния свят е още по-ясно доловим. След периоди на затишие емблематични групи записаха нови парчета, в които метафорично споделят своите опасения. Виртуалната банда Gorillaz с госпъл вокалите на Бенджамин Клемънтайн се появи след 6 години мълчание с Hallelujah Money – мрачно предупреждение за сянката, хвърлена от новата власт върху толерантността.

Авангардните канадци Arcade Fire съвместно с Mavis Staples пуснаха промо сингъла I Give You Power, като обявиха, че всички приходи ще бъдат дарени на Американския съюз за граждански права. Не пропуснаха да отправят и конкретно послание: “Никога не е било по-важно да се държим заедно и да се грижим един за друг”.

Точно в деня на Мартин Лутър Кинг пънкарите от Green Day извадиха доста въздействащ видеоклип към парчето Troubled Тimes, изобилстващ от архивни кадри и неприкрито демонизиращ новия американски лидер.

Роджър Уотърс стигна  още по-далеч в анти-Тръмп изявите, като в деня на иногурацията сподели във Фейсбук концертен видеоклип на култовото парче Pigs (Three Different Ones) с уточнението: "Съпротивата започва сега". По време на изпълнението, което е част от неговото шоу "Стената" в Мексико Сити през септември 2016 г., подигравателни колажи с лика на новия държавен глава се въртяха на мултимедийна стена. Символиката препраща към заканите му да изгради стена на границата с Мексико, ограничаваща достъпа на нелегални емигранти.

Повечето артисти, потвърдили своето участие в церемонията по встъпване в длъжност, впоследствие се отказаха – звездата от Бродуей Дженифър Холидей под натиска на свои фенове, както и групата B-Street Band, изпълняваща хитове на Брус Спрингстийн, който е яростен противник на Тръмп. А други от самото начало категорично отхвърлиха поканите – Елтън Джон, Селин Дион и Андреа Бочели.

Само ден след настаняването на новия президент в Белия дом се проведе и най-мащабната досега демонстрация срещу него – няколко милиона недоволни граждани се включиха в шествията в различни градове. Маршът на жените привлече знаменитости като Мадона, Алиша Кийс, Джулия Робъртс и Ема Уотсън. В типичния си стил Мадона скандализира както с речта си, така и с изпълнението на Human Nature, подменяйки части от текста с нецензурни реплики по адрес на Тръмп.

Все пак противоречивият медиен магнат има и своите умерени привърженици в шоубизнеса – Клинт Истууд, Кание Уест, Стивън Болдиун (за разлика от своя брат), Чарли Шийн, Джон Войт, Кид Рок и др. Кание Уест например признава по време на концерт, че би дал вота си за Тръмп, ако беше гласувал. Последното не е особено мотивиращо и предлагам веднага да го забравим, защото скоро пак ни чакат избори. И да продължим да тръмпнем в очакване да разберем с какъв точно световен лидер сме се сдобили.

Разгледай още няколко представи за Тръмп, облечени в изкуство.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *