Направи си сам зелена София

Вяра Савова за Homemade Green Sofia

0 коментара Сподели:

Homemade Green Sofia е конкурс, който се опитва да промени отношението на столичани към зеленината и хубавото в града ни, неговото опазване и създаване. Проектът мотивира хората да положат усилия за създаване на нови зелени кътчета, които да работят в посока разрешаването на един от най-големите проблеми около нас – замърсяването на въздуха. За това, как да развием „белите дробове“ на столицата, си говорим с Вяра Савова.

Какво роди нуждата от конкурс за по-зелена и красива столица?
И хубави, и не чак толкова хубави причини. Хубавите са добрите примери, които виждаме непрекъснато в други европейски градове за това, как могат да се обособят зелени пространства на различни места и как всички граждани са въвлечени в това. И не чак толкова хубави като панелната сивота и постсоц културата, която ни заобикаля, мръсният въздух и усещането, че се задушаваме от него на моменти.

Кой стои зад проекта и идеята Homemade Green Sofia?
Innovation Starter – агенция за иновации и Cleantech Bulgaria – фонд за финансиране на стартиращи компании със зелени еко идеи.

Какви са хората, до които искате да достигнете с него?
Конкурсът се реализира на територията на Столична община, като участниците в него ще могат да качват снимки от свои проекти за зелени балкони, тераси, градини в четири категории. Първата е тази, в която поощряваме  личното участие – частни лица с техните  тераси и балкони; втората категория е насочена към фирми, които са приели озеленителните проекти като част от мисията си; третата са междублокови градски пространства и нестандартни решения, озеленени от частни лица или компании; и четвъртата – училища и детски градини, като при тях изискването е самите деца или ученици да са участвали в озеленяването.

Какъв е срокът, в който желаещите ще могат да организират пространствата си, и има ли спецификации, на които трябва да отговарят те?
Срокът е до 15 юни, което означава, че все още има достатъчно време за планиране, засаждане и поддържане на растенията. Няма спецификации, към които да трябва да се придържат участващите, а конкурсът е отворен както за хора с дългогодишен опит и многогодишни градини, така и за такива, на които тази година ще им е за първи път. Ние сме готови да помогнем и на едните, и на другите безвъзмездно с консултации, добри примери, подкрепа, растения и ресурси.

Интересно ми е има ли тенденции сред озеленяването в градски условия, които наблюдавате след стартирането на проекта?
Тенденцията е, че все повече хора започват да се занимават с urban gardening (практиката за отглеждането на растения и поддържане на градини в градски условия – бел.ред.). Това не е силно осезаемо в момента, но година след година резултатите ще стават все по-видими и приятни за окото.

Също бих споменала и действието и бездействието в посока озеленяване, което вече не е на ниво колективно участие, както е било преди години, а се е пренесло върху човека и вътрешните принципи и мотивация, които го провокират да си засади лалета на балкона например.

Каква е идеалната цел, която сте си поставили?
Искаме да разпространим събитието като добра практика и извън пределите на столицата и да засилим информираността по темата, за да провокираме все повече хора да създават, поддържат и възобновяват зелените си пространства.

И последно – как можем да се включим в конкурса?
За да се включите в Homemade Green Sofia, трябва да ни изпратите до три снимки на office@innovationstarter.bg, представящи най-добре визуално зелената ви идея. Всички кандидати ще събират гласове във Фейсбук, като тези с най-висок вот ще се изправят отново един срещу друг на следващия етап. Финалната дума ще има нашето жури, което ще определи фаворитите в четирите категории, разделяйки им пропорционално наградния фонд от 15 000 лева.

Прочети за КлюЧовеците и се зареди с идеи и мотивация.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *