Животът на една Tumblr звезда

Не я познават лично, но все пак й пращат подаръци

0 коментара Сподели:

Тя е Клаудия Аменабар, момиче, който харесва аниме и Хари Потър. В гимназията е, когато приятелка й показва Tumblr и така започва всичко, тя става известна. Разбира се, не толкова популярна, колкото легендарни блогъри като Pizza или Macleod Sawyer. В сравнение с тях нейните 30 000 последователи са нищо. Днес Клаудия има потребителско име, което се срамува да сподели публично, защото е измислено в седми клас и е еквивалент на имейлите ни в Yahoo, когато се кръщавахме с имена като sladka_kifla87.

Всичко започва с elphabaforpresidentofgallifrey, Tumblr блога, променил живота на Клаудия.

Как Клаудия става така популярна? Отговорът изнервя дори самата нея: „Не знам и никой друг не знае. В Tumblr, както и навсякъде в интернет има неща, които работят, и такива, които не се получават, но най-много е до късмет. Последователите ми се увеличиха след няколко мои популярни публикации, които циркулираха извън моята си фен база. За да бъда честна, тези постинги бяха просто скрийншотове на смешни неща от други сайтове. Това много ме ядосва, защото дори не е нещо, което сама съм създала“, разказва Клаудия.

Фен базата се увеличава неусетно. В един момент на Клаудия се налага да спре имейл нотификациите си от Tumblr, защото започват да я заливат.

По времето, когато „Шерлок“ е популярен сериал, Клаудия влиза в полемика с други фенове относно него и тези нейни постинги стават вайръл.

Клаудия е наясно, че нещата са й се получили, когато започва да получава анонимни хейтърски съобщения през функцията на Tumblr “Ask”. За тийнейджър, който се интересува основно от това, колко готини са мъжете в „Supernatural”, тези съобщения са благодат. „Те означават, че някой си е направил труда да прочете глупавия ти блог и на всичко отгоре да ти отговори“, обяснява Клаудия.

Клаудия е щастлива, защото вижда, че е забелязана. „Това потвърждение за значимост е нещо като чудо за един тийнейджър, страдащ от криза на идентичността. Наистина е хубаво хората да те харесват за това, което казваш, дори всъщност да не знаеш какво правиш“, казва Клаудия.

Така идва и самочувствието. Щом хората наистина са обърнали внимание на публикациите на Клаудия, съдържащи gif-ове на „Doctor Who”, тя решава да се отпусне малко. Започва да публикува повече информация за себе си, да споделя мнение за политика и феминизъм. Тя спира да бъде тийнейджър, който брои последователите си и се крие от съучениците си, и започва да се забавлява, като чете и реблогва мемета.

Културата в Tumblr се променя, както и животът на Клаудия. Феновете й обаче продължават да се увеличават.

Някои от състудентите й в колежа я разпознават, а членове на семейството й постоянно й съобщават, че са срещнали неин последовател. Хората я питат: „За какво всъщност пишеш?“. Клаудия не може да обобщи: „Депресивни мемета? Междузвездни войни? Жабата Пепе? Феминистични настроения? Обикновено просто казвам: „О, моят глупав Tumblr е просто за TV шоу програми“.

Клаудия няма представа за влиянието, което има, докато не започват да й пишат хора, които са я „видели“ в други части на уеб пространството. Шокирана е, когато близки приятели, роднини и последователи й пращат скрийншотове на нейни публикации или коментари, които са станали част от селекцията „Най-доброто от Tumblr”. Клаудия става звезда не само в една социална платформа, постингите й се споделят във Facebook, Instagram и Imgur.

Докато блогът на Клаудия расте, тя е все по-депресирана. От тийнейджър с много таланти и високи учебни резултати тя продължава да учи в също толкова изискващ колеж. Там обаче тя вече няма същите амбиции за кариера и не знае какво да прави с живота си. Някои дни дори не й се излиза. За да се занимава с нещо, успява сама да се научи да прави уебсайтове, само с познанията си от Tumblr, а освен това създава и поддържа Facebook страници. „С течение на времето разбрах, че колежът беше точно като Tumblr: островна общност, пълна с несигурни и заядливи хора. Дори и академичното ми развитие да беше борба, успях сама да си преподам пазарни умения, без дори да го осъзнавам“, разказва Клаудия.

Когато поглежда отвъд колежа, Клаудия разбира, че почти всеки вид организация се нуждае от помощ в социалните медии от сертифициран #memelord. Тя предлага своя опит на неправителствени организации и на стартиращи компании, с една-единствена референция – своя блог. Получава предложения за стажове и професионална подготовка само защото предлага да помогне на хората да се научат да туитват. „Не ми хрумна, докато не се дипломирах по-рано, със сигурна работа, че се бях научила как да правя всичко това сама, а Tumblr ме накара да почувствам, че мога“, споделя младата жена.

Клаудия започва работа и вече се изявява на много други места освен Tumblr. Тя осъзнава, че има последователи, които я харесват не само заради съдържанието на блога й, а заради самата нея. Те знаят името й, пращат й съобщения. Тя започва да усеща, че вече е доста по-възрастна от повечето си фенове и понякога се нарича „Майката на Tumblr”. Необяснимо за самата нея, страшно много млади хора я питат за съвет относно техните възлюбени, проблеми вкъщи или училище.

Бях започнала да ценя уменията си в социалните мрежи, но нямах представа колко много другите ценят какво имам да кажа,

казва Клаудия. „Започнах да получавам съобщения от хора, които са чели блога ми, защото са се чувствали зле. Някой дори е поканил момиче на среща и са започнали връзка само защото съм го окуражила да го направи. Плаках, когато осъзнах как буквално съм променила живота на някои хора.“

Клаудия все още не може да даде дефиниция на това, което й се е случило. Тя не прави нищо ново или уникално, не създава изкуство. Тя е просто млада жена, която е направила блог като тийнейджър, с някои интересни мисли и мнения в главата си. Понякога пише за себе си, понякога реблогва чуждо съдържание. Понякога си прави селфи и хора й купуват електроника от  набелязания й списък с продукти в Amazon. От време на време мрънка колко по-хубави са първите части на „Междузвездни войни“. Бомбардират я с расистки съобщения, защото е писала, че е либерална. Понякога е достигала лимита за постинги, защото не може да спре да говори за това, защо Капитан Америка трябва да целуне Зимния войник.

Явно за нейните 30 000 фенове това е достатъчно.

Виж какво става ако живееш на килограм…само в Instagram.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *