Отвъд рилските езера

Перлите навътре в Рила - язовирите Калин и Карагьол

0 коментара Сподели:

В България има много приказни места, особено в планините. Винаги съм искала да видя езерата на Рила, но когато разбрах за тези скрити кътчета, които не са претъпкани и комерсиализирани, хванахме багажа с компанията и дим да ни няма. Почитателите на ходенето пеша може би ще харесат повече маршрута до Седемте рилски езера,

но тези, които искат да усетят адреналин в кръвта и имат средно подготвен джип или SUV, дръжте се здраво… ще видите защо.

Пътуване до язовир Калин

Вземете си един цял ден за разходката, подгответе фотоапарат и се заредете с много енергия. В навигацията може да заложите посока село Пастра, до град Рила. Пътят води и до Рилския манастир, така че може да следвате табелите по пътя за манастира. Пътуването е бързо, отнема около 1 час и 20 минути. При разклона за манастира ще преминете през местата Кочериново, Стоб, Рила и накрая ще достигнете село Пастра. Малко след началото на селото ще видите отбивка вляво по стръмен път нагоре, обозначена с табела „Частен път“. Нагоре ще преминете през ВЕЦ „Пастра“ и няколко видимо изоставени сгради.

Тук започва голямото предизвикателство. Подгответе се с един опитен шофьор и много търпение. Пътят нагоре е 16 км, но се взима за час и малко. Пътеката е осеяна със серпентини и е тясна за разминаване с друга кола. Пътят е леко каменист и с неравности, затова и не е подходящ за ниска или спортна кола.

А адреналинът се вдига след всеки един метър от денивелацията и ушите ви кънтят, защото е толкова тихо, все едно сте на края на света, буквално.

Уникална панорама ще се разкрие пред вас, качвайки се нагоре по пътеката… и приключва на 2394 метра надморска височина. Това е единственият път в страната, който позволява да се стигне до толкова висока точка с автомобил.

Зелената трева е толкова наситена, че очите ви се чудят дали пред вас не е HD. А времето горе е много променливо, сякаш градусите се сменят за секунди.

Поради голямата надморска височина през цялата година там вали сняг. Единствено през юли и август пътят е чист и може да се насладите на разходка поне на 5 градуса. През другите месеци пътят е трудно проходим.

Язовир Карагьол

Карагьол се намира малко след язовир Калин. Пътят продължава от площадката на язовира Калин нагоре и пътуването е около 20 минути. Настилката става все по-лоша, затова внимавайте. Когато стигнете площадка, ще видите мини паркинг и табела с карта какво има в района. Пред вас ще се разкрие панорамата на Отовишки връх и хижа „Иван Вазов“. А точно зад планината пред вас се намират Седемте рилски езера.

Ето го и прекрасното Черно езеро. То е по-малко от Калин, но тъмният му и наситен цвят ще ви плени…

Двата язовира са строени през 40-те години на ХХ век . Използвани са за захранване на вецове, а в момента съдбата им е неясна. Пътят е частна собственост, а язовирите не функционират, поне видимо. Площадката на Калин се използва от парапланеристи за полети заради добрата надморска височина.

А защо там?

Само на няколко часа от столицата и по-големите градове, красотата на Рила ни изненадва със скритите си чудеса. Няма опашки, няма задръстване, няма дълго и изморително ходене. Има само безплатна панорама и тишина, сякаш облаците и планините ти я пазят.

Ще си Happy ли на бавен ход между Рила и Родопите?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *