#ВървиНародеВъзродени

Днес София осъмна с една по-различна пешеходна пътека

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Тази пешеходна пътека, която свързва Ректората, Художествената академия, Библиотеката, градинката с паметника на св. Климент Охридски. Пресича и булеварда, кръстен на Апостола, чийто паметник се намира съвсем близо. Знаеш я, нали?

Ако София имаше душа, ако българската национална гордост имаше център, на който да тежи и да балансира, да се върти около нещо, което е нейна ос, то видимото, символично и материално изражение би било именно тази ключова точка.

Хиляди хора минават всекидневно по тази пътека. Един от тях си и ти – вървиш напред, към науката, към слънцето, към душата си, към Докторската.

От тази нощ пешеходната пътека е изписана с кирилицата и глаголицата.

„Виновникът“ за това е Емил Джасим, с подкрепата на Столична община, към които ние отправяме нашите адмирации.

Той казва,че това е неговият подарък към всички нас за 24 май – Ден на българската култура и писменост. Дочухме, че дори се е допитал до НИМХ за времето снощи, когато с художник, чието име засега е в тайна, са рисували цяла нощ по пешеходната пътека на булеварда.

 

Емил Джасим, пише в социалните мрежи:

„И нека никой никога не забравя, че именно ние, българите, сме дали и буквите, и писмения език на всички славяни. И нека никой не си помисля, че може да развее друго знаме освен българското на точно този празник.“

Ако си си търсил вдъхновение или тема за размисъл за предстоящия утрешен празник, ние предлагаме тази.

Виж няколко креативни събития, с които да посрещнеш 24 май.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *