5 low cost уикенд дестинации

Как да тръгнем на пътешествие…с малко пари в джоба

0 коментара Сподели:

С идването на лятото рязко се увеличават снимките на голи крака върху плажни кърпи, заровени в пясъка бира или мента и гледка от терасата на хотела към плискащото се море. Ако сте заклещени в задушливия град и все още нямате време или пари за по-продължително пътешествие, има много уикенд възможности, които ще ви излязат по-тънки и от петъчно-съботно запиване с приятели. Ето и пет low cost изхода от жегата и прахта на големия град!

ГАРА БОВ – ВОДОПАДЪТ СКАКЛЯ

На около час път от София има една изключително живописна гара – гара Бов, от която започва еко пътеката на Вазов. До гарата се стига с влак, известен с това, че представете си… е чистичък, приятен за пътуване и дори с климатик. Разстоянието е само 50 километра по хубав път, така че можете да си направите и доста приятен  road trip. Маршрутът е много лесен: тръгва се от жп гарата в София и се спира директно на гара Бов, посока Лакатник. От там тръгва Вазовата екопътека, която дори за пишман туристи като мен е много лека, приятна, но и в същото време достатъчно предизвикателна, за да нямаш чувството, че си на разходка в парка. Гледката е от онези, за които казват, че спират дъха. Изкачването до водопада Скакля си става за курс за планинари аматьори и не те кара да си изплюеш дроба и да проклинаш всичко живо. Ако е валяло, може да има кал, така че внимавайте да не придобиете походката на английски турист в Слънчев бряг. Няма нужда да ви убеждаваме колко е красиво Искърското дефиле – неслучайно това е било любимото място на Вазов.

Ако искате да хапнете и пийнете по бира/вода, вземете си одеяло – има идеални места за пикник.

ЛУКОВИТ, КАРЛУКОВО И  ПЕЩЕРАТА „ОЧИТЕ НА БОГА”

Луковит е само на 110 километра от София, така че е леснодостъпно отново както с кола, така и с влак. Мнозина свързват Карлуково с психиатричната клиника, но в интерес на истината в тази местност има много по-вълнуващи неща. Има приятни полянки за пикник край реката, в която, ако сте майстори (а дори и да не сте), можете да хвърлите някоя въдица.Между Карлуково и Луковит се намира една от най-уникалните пещери в България – „Проходна”. 

Наричат я и  „Очите на Господ”, защото светлината, която нахлува през „окната”, изтиква така типичната за пещерите тъмнина.

За да я разгледаш и обходиш от единия до другия й край, ти трябва не повече от половин час и нямаш нужда от специални пещерняшки дрехи или водачи.До нея се стига лесно и бързо – от Карлуково е на не повече от 30 минути пеша. Не че не може да се паркира и кола точно пред пещерата, но ако изберете да вървите, ще минете през наистина красива местност – с беседки за почивки и гледки.

ПЛОВДИВ, РАЗБИРА СЕ!

Едва ли има човек, който да не е чувал за прекрасната атмосфера на Пловдив. Градът нашумя напоследък много и заради фестивалите, които се правят в Капана, както и избирането му за Европейска столица на културата. Само за седем лева или по-малко, благодарение на споделеното пътуване може да стигнете бързо и евтино до Града под тепетата. И ви препоръчваме да  го направите преди август, когато там е същински ад под небето.

Когато го направите, задължително се разходете не само из Капана, а се качете и на тепето с паметника на Альоша.

Зеленина, песни на птички и гледка на града от високо. Хладинка и сянка ще намерите на плажа край река Марица, където също може да хвърлите въдица или просто да се попечете. След това изпивате едно кафе край Джумаята и сте готови за връщане в София, ако прецените. Ако решите да останете, за да се насладите на топлата лятна вечер, в Стария град има много кокетни старинни къщички, в които с малко повече питане ще намерите нощувка на поносима цена.

ПЕРНИК

Вицовете за Перник и Голф 2-ките далеч не са всичко, което можете да научите за този град. Там можете да видите единствения по рода си Музей на минното дело. Какво по-романтично от това да заведеш половинката си дълбоко, дълбоко под земята? Музеят е всъщност стар рудник, затворен през далечната 1966 година. След като се порадвате на хладината му, се разходете до средновековната крепост Кракра, която се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг.  Освен че ще се потопите в миналото, ще имате възможност и да разгледате цялата околност и града чрез панорамните платформи, монтирани върху крепостните стени.

СТАРА ЗАГОРА И „АЯЗМОТО”

Както всички знаем, България не е София и някои прекрасни уикенд дестинации са на повече от 100 км от столицата, но това не означава, че са труднодостъпни. Стара Загора е един такъв, не знам защо, леко подценяван град. Въпреки че е по магистрала „Тракия” и лесно се стига от най-различни изходни точки за около 2 часа, 2 часа и нещо. Има и директен влак до там. Паркът „Аязмото”, който е разположен върху склоновете на Средна гора, е един от най-уникалните градски паркове в България. Там имате чувството, че сте сред природата или в планината, без да сте напускали удобствата на града. Можете да видите уникални дървета и да си почивате на някоя сянка, слушайки песните на редки видове птици. С градския транспорт на Стара Загора се стига до намиращите се наблизо минерални извори и бани. Там също има прекрасна гора, в която можете да се скриете с половинката от любопитни погледи. За любителите на бирата като мен интересен ще се стори и Музеят на бирата в града.

А разглеждането му включва… дегустация на бира, разбира се!

Има още много места в България, които са лесно и най-вече евтино достъпни. Така че, дори да нямате възможност все още да дебютирате на морето, не се затваряйте между четири стени, забравете за „какво“, „ако“ , „ами дали…“ и стягайте багажа. Други дестинаци, които пропуснахме са например: Екопътеката „Есперанто“ в Люлин Планина, Костенския водопод и Траянови врата, Цари Мали град и село Белчин, Панорамната гледка над Панчаревското езеро, село Железница, село Баня, Хисаря, Сопот и още много, много други. Но за тях следващият път.

Тук пък са няколко от най-романтичните места в България.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *