Старосел – свещен и сладострастен

За виното, траките и космоса

0 коментара Сподели:

Старосел е едно от онези магически места в България, които могат да се определят като пристан за душата, провокация за интелекта и наслада за тялото. Освен антична история, прекрасно вино и красива природа Старосел и цялата местност наоколо носят сякаш мистичния заряд на древността. Още по пътя към селото очите ни се реят през безкрайните полета, създаващи особено чувство на покой и някаква непреходност.

И как няма да е така? Това е място, на което се отглеждат лози и се произвежда вино от векове.

Хиляди години преди аз и ти да сме познали вкуса на виното за пръв път, някой някъде там е отглеждал грозде, брал го е, мачкал го е, превръщал го е във вино, разливал го е, вкусвал го е, опиянявал се е, изживявал го е…

Виното – това е вечност в бутилка. А в Старосел може да се усети точно това – духът на виното, на вечното сладострастие. Там, между лозниците върху разронената почва, под огромното открито небе, се чува сякаш пулсът на земята, на всички, които са били преди нас, и на тези, които ще бъдат. Дали от виното, дали от мястото започваме да се чудим каква е тази нирвана и има ли как да я вземем със себе си.

Има! Душата иска преживявания и си търси своето – нещо повече от туризъм, нещо повече от ваканция. Иска връзка с мястото, не просто смяна на декора. Решиш ли да отидеш до Старосел, направи го с посвещение, специално, с твой собствен ритуал. Прочети за историята на местността, за производството на вино, за траките, живота им, вярванията им и се потопи в едно приключение през времето. Направи посещението си дотам нещо повече от разходка за уикенда.

В местността край Старосел са открити множество археологически находки, принадлежащи на тракийската цивилизация. През 2000 г. са открити т.нар. Тракийски култов комплекс и храмът при Четиньова могила.

Смята се, че култовата постройка принадлежи на племето на одрисите, които почитат Великата богиня Майка и нейния син Слънцебога. Траките са приемали слънцето за връзка между боговете и хората.

Но ако мистиката около Старосел няма способността да те плени, защото ти си прагматичен, логичен и научнообоснован човек, то завидните познания на тракийската цивилизация по астрономия вероятно ще предизвикат интереса ти.

Тракийските храмове край Старосел са подредени по линията, по която са подредени звездите в съзвездието Голямата мечка, и това е представлявало т.нар. свещен път, по който древните са вървели на поклонение между храмовете. Освен това храмът при Четиньова могила е построен с изключителна точност спрямо движението на слънцето, което е типично за тракийските храмове. 

За Тракийския култов комплекс край Старосел има още много хипотези, сред които дори такива, свързани с атлантите, пирамидите, космически кораби, редки вулканични скали и енергийни зони.

Кой в какво вярва, си остава прерогатив на свободната воля, но загадките около мястото биха могли да подложат вижданията ни под съмнение. А не са ли именно въпросите без отговори това, което пропуква стените на собствените ни ограничения? И все пак с чаша ароматно  вино от старите изби в Старосел, доза любопитство и добра компания можем да поразсъждаваме за живота на древните хора, за живота на съвременните хора или просто за тънката граница между митичност и история през вековете. Старосел, свещен и сладострастен, е готов да подслони всичките ни хипотези за живота.

И Созопол е винаги е там, когато ти трябва.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *