Не пий през седмицата, приятелю

Че от сън спомен няма – няма, ама и от 12 бири няма

0 коментара Сподели:

In vino veritas! Whiskey in a jar или няма бира и сърцето ми направо спира! Отдавна алкохолът е верен спътник в живота на тези, които нямат други такива… и не само. Тази течност е възпята, за нея се говори, консумира се редовно и не се рекламира преди 22:00 часа. Но едно е сигурно – макар консистенцията й да не е мазна, в много случаи те подхлъзва.

Възможно е да не помниш кога си започнал да консумираш алкохол и както има една приказка, кога разбираш, че детето ти е започнало да пие бира, когато накланя чашата, като си сипва кола… както и да е, отнесох се. Да, някои не помнят, други много добре помнят паметния момент на тяхното покръстване. Но това е без значение, докато не ти се наложи да започнеш работа и да сведеш соаретата до минимум, да жертваш срещите, отмерени в литри, за сметка на това да ти е пълен хладилникът… макар че бирата е течен хляб, обърках се. Но нека не се залъгваме. С отварянето на нова страница в живота ти не бива да затваряш старата, имам предвид да социализираш, като се помотаеш с приятели (кой след 20 говори така, за бога), да посетиш някой нов ресторант/бар/клуб/механа и т.н. Та то понякога е неизменна част от ежедневието, ако работата ти налага организирането на мероприятия (извън teambuilding-ите) и няма нищо лошо след посещение в театъра/киното/някой stand up да обсъдиш на чашка преживяното и, разбира се, неведнъж тази чашка е допита в 05:30 в някой бар.

Дали това е проблем обаче, изниква като въпрос, след като се замисляш дали в CV-то в графа други интереси да не напишеш clubbing. Със сигурност си бил изправен много пъти пред дилемата дали днес да изляза за по едно (и знаеш, че няма да е само едно), нищо, че е вторник. Всеки знае от опит, че глава боли, определено! Не мисля, че някой въобще е обръщал внимание на дребния шрифт „Консумирайте с удоволствие и мярка“. И преди някой да си е помислил, че проповядвам морал, допълвам, че Достоевски е бил прав, когато е казал да не вярваш на човек, който не пие.

Въпреки всичко това и съветите как не трябва през седмицата да се пие, празнува и т.н., няма как да ограничиш социалния си живот до събота и неделя (то тогава кое по-напред). Няма нищо лошо в това през седмицата да излезеш, още повече, ако е с приятели, които не си виждал отдавна или друг повод, който си заслужава, но есенцията на всичко това е основно да ти доставя наслада и да е с мярка, за да го запомниш. То че от сън спомен няма – няма, ама и от 12 бири няма. Много изследвания сочат как влияе редовната консумация на алкохол върху организма и до какво количество следва да се ограничиш.

А то какво беше? За жените по една чаша вино, една малка бира и от твърдия алкохол – по едно малко (не наведнъж), а за мъжете – двойно на това количество.

В противен случай редовната консумация на големи количества алкохол ежедневно или по-редовно води до напълняване (което според редица източници е от мезенцето), недобро състояние на кожата, лошо настроение (ами как да е добро, като главата ти е като в натегнато менгеме и шефът ти пили още повече, ама сори, да не беше пил). Освен вредата от поетия алкохол излизането до ранни зори през седмицата вреди и на пърформанса ти на работа. Нали помниш как едва успя да се довлечеш онзи път и след като седна зад бюрото, в продължение на 8 часа неистово се бореше със себе си дали да не си тръгнеш. Но реши да останеш и да не позволиш на ГГЗ-то да вземе превес. Но тогава нищо не помогна. Нито кафетата (даже по-зле с тях), нито усмивката на готината колежка, която осмисля иначе скучния ден, нито молитвите. Още по- малко помогна, а и надали е изпълнена заканата „Повече няма да пия“. Добре поне, че не те боля онази част, за която Светльо Витков пя, след като пи ракия. Така че помисли следващия път дали да подходиш като 15-годишен, или да редуцираш милилитрите. Винаги можеш да се оправдаеш с колегите, които пият на работа или не могат да започнат да я вършат, без да пият, но не гледай другите, гледай себе си. Със сигурност трябва да си кажеш стига (и тук не говоря само за алкохола, а също и за среднощни разходки и посещения на ивенти през седмицата) тогава, когато да се наспиш се превърне в еротична фантазия.

Но като всяко нещо умерената консумация има и своите ползи – намалява риска от инфаркт, а също и шансовете за развиване на Алцхаймер, а за веганите дори да вметна, че  бирата осигурява витамините от група B.

Но да не продължавам с ползите, че все пак нямам нужната квалификация да ти казвам какво, по колко и как да приемаш. Не ме разбирай погрешно, нямам за цел да ти кажа върви напивай се или не близвай алкохол, а може би нещо по средата, което е именно баланс. Не е необходимо да преследваш зелената фея, когато знаеш, че купчината на бюрото на следващия ден няма да намалее от само себе си, но винаги е неописуемо блажено да изпиеш една студена биричка след тежък работен ден.

Наздраве!

И щом има и ползи, ето още един повод да пийнеш (с удоволствие и мярка) на партито, за което всички говорят.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *