11 градa по света, където животът е евтин

Нямаш търпение да стегнеш багажa и да започнеш на чисто?

0 коментара Сподели:

Може би и на теб ти е минавало през ума да се преместиш в чужбина, както на повечето българи. Но не всичко е толкова лесно, за да го направиш още сега. Има ли страна, която да е поносима за бюджетите ни, или ще трябва да се обречеш да спестяваш в продължение на много години?

Изключваме романтичния Париж, дъждовния Лондон и мечтания Ню Йорк.

Знаем, че да обиколиш света е скъпо удоволствие, а животът навън може да ти излезе доста по-солено, отколкото очакваш.

Но ако буукнеш самолетни билети за тези дестинации по-долу в текста, уверяваме те, парите, които изкарваш в България, ще ти стигнат (зависи как харчиш, разбира се).

Класацията на консултантската компания Mercer сред 200 места в света подрежда най-бюджетните градове за преместване в чужбина. Това включва всички ежедневни разходи, като наем на жилище, храна и всяка друга част от ежедневието ти.

Лион, Франция

Ако все пак не си се отказал от посещение на френската Ривиера и имаш нужда да изживееш незабравим романс „по френски“, но да е бюджетно, то Лион е твоето местенце. Освен това е френският център на гастрономията, където да си похапнеш вкусно и в рамките на един обяд в ресторант на „Витошка“. Лион е 132-ри в класацията, което го прави най-добрата комбинация между качествен и евтин живот във Франция.

Виж повече: Страсбург и уроците по бохемство

Лисабон, Португалия

По-надолу по крайбрежието е разположен още един бюджетен град, към който можеш да потеглиш още сега, защото зимата там е с минимална температура 10 градуса. Лисабон е една от най-спокойните столици в Европа, в която наистина можеш да си отдъхнеш от натоварения живот. И дори да е популярна туристическа дестинация, градът предлага много лоукост атракции и най-вече евтин транспорт, с който да се придвижиш от хубав плаж до още по-хубав плаж.

Уелингтън, Нова Зеландия

Извън границите на Европа и доста далеч от България – изобщо не можеш да предположиш, че този град може да е поносим дори и за нашия бюджет. Ако решиш да се преместиш в рождения град на Ръсел Кроу или по-познат като столицата на Нова Зеландия – Уелингтън, зареди батерията на телефона за много снимки, защото има какво да видиш там. А за шопинг маниаците „Куба стрийт“ е мястото, където да се пазариш и да си купиш от каквото имаш нужда, и то на цените на магазинче в покрайнините на града.

Рига, Латвия

Столицата на Латвия, Рига, е едно тихо градче с много наситен културен живот и въпреки много добре уредения начин живот цените там са доста по-поносими за разлика от тези на други европейски градове. В столицата трябва задължително да посетиш спа центровете, заредени с големи дози лечителни процедури. А относно храната там можеш да ядеш суши 24/7, защото е твърде евтино дори и за нашия бюджет.

Прага, Чехия

А ако очите ти са жадни за архитектура, то очарователната Прага е мястото за теб. Междувременно, стягайки багажа към близката дестинация, чуй кои са едни от най-бюджетните дейности, с които градът си завоюва място в класацията – за 250 чешки крони можеш да обядваш вкусно в среден клас ресторант в центъра. Това се равнява на четири средни дюнера в София, а повярвай ми, там ще си похапнеш доста разнообразно за тези пари.

Отава, Канада

А мислил ли си да посетиш Канада? Защото визите за българи вече паднаха, а столицата Отава е номинирана за една от най-добрите дестинации за „експедиционно жилище”. Градът също може да се похвали с пазар на привлекателни стоки на атрактивни цени – Byward Market.

Сантяго де Чили,  Южна Америка

Сантяго де Чили – само там можеш да видиш небостъргачи, които си съседстват с църкви от XVIII век.

Градът е мегаполис, който включва модерния начин на живот с романтичния „дъх“ на Южна Америка.

Докато се наслаждаваш как цветните къщи контрастират на сивите улици в града, не забравяй, че наблизо има стотици вулкани. Въпреки това Сантяго де Чили ще ти предложи комфорт на добри цени.

Ханой, Виетнам

Нетрадиционно място за преместване за повечето хора се оказва Виетнам, но столицата ѝ Ханой може да ти предложи много неща, които да научиш за начина на живот. Чуй това – само там можеш да си поръчаш барбекю, което да ти сервират буквално на улицата само за 3 лева. Страната на огнения феникс е прочута с екзотичния начин на живот и огромните плаващи пазари, на които да си понапазаруваш свежи и нетрадиционни за нашата страна плодове. Но стига толкова сме споменавали само храната… посети rooftop баровете, заслужава си!

Белфаст, Северна Ирландия

Белфаст, Северна Ирландия, ще си кажем, ама наистина ли?? Кули, замъци, каменни постройки, все едно гледаш снимачната площадка на „Игра на тронове“. Вече си избра дестинацията за 2018 г.? Северна Ирландия е район, който ще извади от душата ти и най-дълбоко скрития художник или поет, който да обрисува красотите там.

Виж повече: Ирландия е меланхолична и прекрасна като сълза на любовник – част 1

Кейптаун,  Южна Африка

Кейптаун е мястото, където през януари ще си по бански на плажа, а ти може би точно това искаш. Южна Африка може да ти предложи много емоции, гледки и храна за душата. А градчето по крайбрежието е сякаш с европейска жилка, но всъщност след няколко дни там наистина ще усетиш атмосферата на града.

София, България

Познайте какво – един от единадесетте града в списъка е София. Няма да я хвалим, защото ти вече я познаваш, дори и най-скритите й кътчета или най-популярните места за чил или парти.

Имаш цели 10 дестинации, за които да планираш пътуване, така че ти остава само да решиш къде искаш да прекараш година или две от живота си. 

Ето и 5 съвета как да осъществиш мечтаното пътуване.

Какво става в града?! Последвай ни в Instagram и разбери пръв 

Абонирай се за youtube канала ни и очаквай още изненади 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *