Соцгрони от Маги, моля!

Българското негрони в челната осмица

0 коментара Сподели:

На всяко коктейлно състезание му трябва по една „Маргарита“. В случая на Beefeater MIXLDN 7 тя беше Димова и от България. Маги, чиято широка усмивка със сигурност си засичал в „Спутник“, спечели локалния финал на най-голямото джин състезание в света и се състезава бар до бар и шейкър до шейкър с най-добрите бармани от 31 държави, събрани за седмица на изпитания и B&T (Beefeater & тоник) в Лондон.

Маги, голямо браво за доброто представяне! С какви емоции те остави глобалният финал?

Тези четири дни в Лондон бяха толкова наситени със събития и интензивни като случки и емоции, че минаха като мигване.

Възхитена съм от нивото на състезателите, всеки от които беше интерпретирал по свой уникален начин темата, а именно да миксираш духа на своя град с този на Лондон.

Какъв беше коктейлът, с който спечели локалния финал и се представи на глобалния?

Тъй като аз уча архитектура, за мен моят град – това са неговите сгради. Ако при коктейлите всяка съставка е съществено важна, то така е и в архитектурата – всичко е от значение. „Моята София“ се изля в голям леден блок, върху чиято основа е стилизирана сградата на НДК. С помощта на архитект Димитър Караниколов направихме тази 3D принитирана НДК форма за лед, а колкото до напитката, моят любим коктейл е негрони и реших да се уповавам на неговата класическа рецепта. Правейки аналогията със социалистическата действителност (плод на която е и НДК), подбрах локални съставки за това Соцгрони – ликьор от зелено орехче и български бял наложен пелин с 22 билки и от мен едни борови връхчета.

А какви бяха тайните предизвикателства, тези преди финала?

Едно от тях беше комбиниране на коктейл с ястие. Но това не беше всичко, трябваше да измислиш напитката на място и да я приготвиш zero-waste. Като начало имахме разговор с Douglas McMaster, който се е посветил на zero-waste концепцията в ресторанта си и дори няма кошче. Той говори за това, как трябва да разглеждаме всяка част от една съставка като самостоятелно цяло, и така приготви брокол, третирайки всяка от частите му по различен начин, и го заля със сос от морски водорасли. Когато трябваше за пет минути да измисля коктейл за това ястие, тръгнах в посока на не толкова добре познатите съставки и комбинации, с които да предизвикам любопитство за задоволяване на сетивата – да искаш да хапнеш още, да си отпиеш пак и така…

Какво се случи, когато влезе в челната осмица?

Състезанието е така построено, че професионално жури подбира осем финалисти, които участват във финално предизвикателство. На финала всеки от нас имаше собствен бар, на който прави коктейла си, и задачата да „спечели“ хората, дошли на партито. Адреналинът беше страхотен, а хората – заинтригувани да чуят цялата история зад моята напитка!

Тогава реших да охлаждам шот чашките, които ни бяха предоставени, за да сипваме в тях малките количества от коктейла за тест.

Този детайл беше важен, защото вярвам, че ледът и температурата като цяло са фундаментът на добрата напитка. Също така правех връзка с ледения блок, който е важна част от моето Соцгрони. Имаше много хора, които забелязаха и оцениха, че аз съм единствената от финалистите, която го прави. А всички от бар средите, които поостанаха на бара, споделиха, че това е негрони, но българско!!

А за какво се сещаш, когато мислиш за Лондон?

Няма да забравя как пихме мартини на The London Eye и една случка с борче, която ще разкажа друг път. Радвам се и че историята на соцгронито стигна до повече хора и показа, че и у нас развиваме коктейлна култура.

Маргарита влезе в челната осмица заедно със САЩ, Канада, Англия, Хонконг и др. Маги беше и единствената дама на финал (girl power!). Глобалният финал на конкурса спечели финалистът от Хонконг.

А какво има да ни каже безкрайната артистична реалност на Иво Димчев, провери в интервюто с него тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *