Върши повече работа за по-малко време

Даваме ти идея още с началото на деня как да го стартираш с кратко планиране, така че да мине като плаване в спокойно море

0 коментара Сподели:

Хайде да си го кажем директно – преработването не е оферта. Въпреки това голям процент хора съобщават, че се чувстват претоварени, или преживяват бърнаут. Най-общо казано, това е обвързано с физическо и емоционално изтощение, липса на мотивация, обикновено в резултат на силен стрес, или чувство за неудовлетвореност.

Тук не говорим само за огромното количество часове, в които работим, но и за това, че правим твърде много неща едновременно, или както си го знаем по нашенски – мултитаскинг.

Сега бързичко си признай: отговаряш ли на имейли по време на оперативки (а понякога и по време на разговор с друг човек)? Ядеш ли на бюрото, докато цъкаш отчета за месеца? Говориш ли по телефона, или по-лошо – пишеш ли съобщения, докато шофираш, въпреки че знаеш, че не трябва?

Истината е, че всичко това си има доста висока цена и тя е твоята производителност. Мислиш си, че пестиш време, като ангажираш вниманието си в множество дейности, но не си напълно ангажиран в нито една от тях.

Само забележи колко е безсмислено – когато преминеш от основната задача, за да направиш някаква друга дребна работа, увеличаваш времето, което е необходимо, за да завършиш тази задача средно с 25%. Нещо, което ни се иска да избегнем, а сами си причиняваме.

Този процес дърпа от енергията ти всеки ден и така тя намалява с времето до момента, в който си казваш: „Не издържам повече!“.

Решението? Най-добрият начин един тип организация да стимулира по-висока производителност и по-иновативно мислене е силно да насърчи крайните срокове за максимален фокус, както и да предвиди кратки, но чести периоди за почивка.

Изграждането на дисциплина преди и по време на срещи на екипа, поощряването за взимането на почивка и премахването на очакването за незабавен отговор на съобщение по което и да е време през деня са част от решенията, които биха променили тотално работния процес и излишното натрупване на стрес.

Какво можеш да направиш сам?

1. Свърши първо най-важната задача сутрин, за предпочитане, без да я прекъсваш, с ясно начално и крайно време. Опитай се да устоиш на всяко разсейване, знаейки, че имаш определена цел. Колкото си по-концентриран, толкова по-продуктивен ще бъдеш. Когато си готов, отдели няколко минути за почивка.

2. Определи си редовни, планирани часове за по-дългосрочни цели или творчески и стратегически задачи. В противен случай рискуваш всичко да е спешно и за последния момент. Също така намери различна среда за това – за предпочитане е да е спокойна и благоприятна за свободно размишляване.

3. Ходи редовно на истинска почивка. „Редовно“ означава няколко пъти годишно, ако е възможно, дори и да е само за два или три дни, добавени към уикенда. „Истинска“ означава без лаптоп и работа от разстояние. Ако можете и без WiFi, ще превъртиш играта.

Работата не трябва да се усеща като поредица от безкрайно неприятни проблеми. Ако вършенето само на една задача за дълъг период от време звучи прекалено трудно, започнете да го правите само за по един час на ден. Абстрахирайте се напълно от имейли и съобщения и използвайте това време, за да се концентрирате върху работата си. Не е лоша идея и да се възнаградите за усилието, ще се почувствате много по-добре!

Eдин чудесен начин за това е малко кино след работно време…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *