Как да останеш мотивиран като фрийленсър (Част II)

Във втора част на статията ти даваме още 4 опорни точки, около които да гравитираш

0 коментара Сподели:

В първата част на статията (чети тук) говорихме колко е важно да си поставяш високи цели, да имаш определен график, да си определиш място за работа, както и да не отлагаш работата за друг ден. Имаме още няколко съвета, които да поддържат твоето високо ниво на мотивация и удоволствие от работния процес.

5. Фокусирай се

Мобилните телефони могат да бъдат много разсейващи и съвременните хора на свободна практика страдат от това. Превключи телефона си на тих режим, когато работиш, и го проверявай на 1 – 2 часа.

Следвай стъпките по-долу, за да развиеш по-продуктивна рутина:

· Дръж телефона си далеч.

· Сложи си аларма на лаптопа или устройството, на което работиш, за да ти напомни да си направиш почивка след няколко часа. Това ще те предпази от изтощаване.

· Направи си максимум 5 – 10 минути почивка между работата за чай/кафе/тоалетна. Ако е по-дълга, ще се наложи да се самоубеждаваш да започнеш отново и ще ти отнеме допълнително време, за да се настроиш и да се върнеш към работата с пълна концентрация.

· Оптимизирай времето, когато си най-продуктивен.

6. Намери вдъхновение и се социализирай

Като фрийленсър сигурно се ограничаваш в границите на дома си, като излизаш само по задачи като закупуване на хранителни продукти и т.н. Изолирайки се от света, това не само те прави по-склонен към раздразнителност и депресивни състояния, а също така не дава на ума ти спокойствието, от което има нужда, за да мисли правилно. Следователно:

· Излез навън и разгледай нови места, където не си бил, като например красиви архитектурни обекти, музеи, ресторанти, плажове (ако има налични такива). Накратко, прави всичко, което те вдъхновява.

· Социализирай се с хората –

хубаво е да общуваш с хора от твоята професия, за да генерираш нови идеи, а и ще намерите общи теми, за които да говорите.

7. Следи здравето си

Може да изглежда на пръв поглед незначително, но здравият ум се нуждае от здраво тяло. Ако си физически уморен, не можеш да работиш толкова ефективно, колкото се изисква.

· Тренирай! Дори една лека тренировка от 20 – 30 минути е достатъчна, за да те събуди.

·  Разходи се! Бързо ходене за около 20 минути може да освежи настроението и ума ти.

· Яж здравословно! Избягвай да ядеш прекалено много от ресторантите за бързо хранене. Готви си и използвай свободното време, което имаш.

8. Припомни си защо работиш това

Свободната практика може да бъде много натоварваща, но

трябва често да си напомняш защо изобщо си започнал тази работа.

Ето някои от предимствата да бъдеш фрийленсър, ако случайно си ги забравил:

· Не е необходимо да докладваш на никого. Ти си си шеф!

·  Можеш да работиш от всяка точка на планетата, от къщи, кафенето, плажа – само кажи къде ти се ходи.

·  Имаш повече свобода да избереш по какви проекти искаш да работиш.

·  Ако натоварването ти дойде в повече, винаги можеш да разделиш работата на части и да я свършиш в различни дни.

Следвайки съветите по-горе, можеш да си помогнеш и да останеш мотивиран в работата на свободна практика. Не забравяй, че изборът да си фрийленсър е чудесно решение, припомняй си всички успехи, които си постигнал досега, и продължавай да работиш упорито. В края на краищата си заслужава!

Фрийленс или работа от 09 do 18:00 ч., подобри ефективността си и си свърши работата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *