Избираме теб, Алеона де Кама

Едно интервю за страстта за живот и други важни неща

0 коментара Сподели:

Още с първия си роман Избирам теб, ЛЮБОВ Алеона де Кама заяви на българската публика, че е от писателите, които не се страхуват да говорят за неща, за които много други мълчат. Насладата от живота, подкрепата на семейството и осъзнаването на приоритетите в живота са част от темите, които тя засяга в новия си роман Страст за живот. В него българката Алеона де Кама ни запознава с героинята си Алекса, съвременна жена, кариеристка, която изглежда, че има всичко освен време. Разбира, че е болна от рак на кожата и че ѝ остават само няколко месеца живот. Това ще я накара да промени ежедневието си и да подреди приоритетите си по нов, по-смислен начин. Алеона де Кама поставя героите в романите си пред тежки житейски избори и така ни напомня кои са важните неща в живота. А те нямат нищо общо с парите и материалните придобивки.

А сега при закупуването на книгата Страст за живот 5% от цената ѝ отиват във фондация Победи рака, която подкрепя страдащи от онкологични заболявания.

А ако искаш да научиш повече за това, което вдъхновява Алеона де Кама, за какво мечтае и какво послание иска да предаде на читателите си, просто продължавай да четеш.

Алеона де Кама, страхотен псевдоним, наистина! Как ти хрумна? Да не би да си живяла в Испания?
Не, въпреки че обожавам Испания. Но истината е, че Кама не е вдъхновено от красивия испански, а от дълбокия санскритски. Кама означава желание, копнеж, мечта.

Всеки писател ли трябва да има псевдоним според теб?
Вярвам, че творците са хора, които имат да изразят много. По какъв начин ще го направят, зависи от пътя, който са избрали. Псевдонимът е един от многото инструменти, атрибути, вълшебства, които творецът може да използва, за да омагьосва.

Творчеството ти е изключително харесвано от читателите. Разкажи ни кога започна да пишеш? Какво те мотивира?
Пиша от малка. Но по-интензивно и сякаш по-близко до душата ми пиша от няколко години. Повече успявам да чувам последните години. Това ме вдъхновява и повече да питам, и повече да пиша. Мотивира ме човешката емоционалност в най-силната ѝ изразност и понякога неумението ни да я поемем, да я покажем и да я разберем у другите.

Първият ти роман „Избирам теб, ЛЮБОВ“ беше невероятен! Какво да очакваме от „Страст за ЖИВОТ“?
Хмм…. Истината. Поглед към теми, от които ни е страх. А там, където се крият страховете ни, са и най-големите ни потенциали. Ако изберем да преминем през тях, да погледнем през тях с широко отворени сърца, ще разгърнем капацитетите си многократно.

Защо избра да говориш за живота през призмата на тежката житейска ситуация, в която се намира главната героиня?
Какво е животът без смъртта? И смъртта без живота? В тъмнината има много красота, но толкова сме изкривили разбиранията си за онова, което носи стойност, че често не виждаме онова, от което имаме нужда, особено ако то е в тъмни краски. Вече читателите започнаха да ни пишат обратно, провокирани от прочетеното в първите страници, и често ми казват: „Толкова много плаках, защо точно тази тема?”, и знаете ли какво им казвам –

продължавай смело напред, позволи си онова, което предстои след тази силна емоция, да стигне до теб и да те награди.

Знаете ли защо? Защото страхът ни кара да спираме, а силата и смелостта да продължим ни награждава… по най-различни начини. Защото не сме останали на едно място, защото не сме останали в зоната си на комфорт. Така е в книгата, така е и в живота. Ще спечелят онези, които продължават въпреки тъмното.

Историята е толкова жива и детайлно описана, че няма как да не те попитам – по действителен случай ли е?
Не, сюжетът – не. Емоцията – да!

Страданието ли е ключът към себепознанието?
И да, и не. С този въпрос определено ме провокира към размисъл. Страданието е избор как да гледаш на света, себепознанието е път към израстване, към разширение. Ако за да правиш крачки напред, имаш нужда да падаш, за да си насила накаран да ставаш, то тогава отговорът на въпроса ти е да. Аз се научих да вървя напред заради следващото изживяване, което ме очаква по пътя, без страх от това да пусна предишното. Това ме научи да нямам необходимост да падам на всяка крачка. Така че моят отговор е не.

Кога най-много ти идва музата да пишеш – когато си тъжна или…
Когато горя. Когато изживявам. Когато ме докосват и докосвам. Когато съм провокирана и провокирам. Когато емоцията в мен е толкова силна, че изливането ѝ на хартия носи меко удовлетворение и наслада. Пиша, за да осъзная. И осъзнавам, за да напиша.

Откъде може да се закупи „Страст за ЖИВОТ“?
Книгата се разпространява на този етап само онлайн – през сайта на lovebook.bg. От там могат да се купят и двете ми книги. Като идеята е този вид разпространение да ми позволи да имам по-голяма свобода и да можем да осъществяваме по-голяма интерактивност с читателите. Приготвили сме много интересни кампании, изненади и още много възможности читателите да вземат участие чрез своето творчество в най-различните му форми.

За какво мечтае Алеона де Кама?
Мечтая да има повече мечтатели. Мечтая да имам възможност да общувам с мечтатели. Да творим заедно. Да разгръщаме възприятията си. Мечтая повече хора да вярват, че няма невъзможни неща! Да вярват и да го живеят!

Разбери повече и за новата книга на Мураками тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *