Вечните офис битки

Кои са вечните борби от 9 до 5?

0 коментара Сподели:
Вечните офис битки

На теория офисът е място за добре възпитани прота, упражняващи задружно своята професия, на практика обаче се превръща в пространство за словесни сражения с толкова сблъсъци и конфликти, че всяка проблемна точка на света изглежда като ваканционна дестинация. Скандали на работна тема се разразяват рядко, но пък редовно се водят войни за на пръв поглед дребни и незначителни неща. Особено през септември, след като екипът е отпочинал, почернял и особено разглезен. Ето най-често срещаните теми на раздор:

Кампанията за климатика

Нищо не поставя на тако­ва изпитание междуколе­гиалните отношения като битката за климатика – в офис вселената това е еквивалентът на Война­та за вдигнатия капак на тоалетната чиния. Все пак става дума за еле­ментарна статистика: когато поставиш 4 души в затворено пространство при фиксирана темпера­тура, влажност и прочие климатични условия, нор­мално е на единия да му е студено, на другия топло, на третия ту топло – ту студено, а последният да си мълчи привидно апа­тично,

докато всъщност извършва подривна дей­ност с язвителни ста­туси и подготвя преврат при първата възможност да докопа дистанцион­ното.

Подобна ситуация се разиграваше във всяка кола, преди двузоновият климатроник да реши проблем номер едно на дългото пътуване, така че е въпрос на време някой да разработи мултиплазме­но-йонизиращ климатик, който да охлажда всяко тяло индивидуално на мо­лекулярно ниво. Не че това ще доведе до световен мир – както в колите спо­ровете вече ескалират до ниво „Спри в аварийната, ще си ходя пеша!” за една погрешна песен в колони­те, така и тук някоя от темите по-долу просто ще се изкачи стъпка напред в класацията.

Вечните офис битки

Операция „кафе”

Според разказите на нашите древни пред­шественици някога в една далечна-далечна, остана­ ла безвъзвратно назад в миналото епоха кафето било просто кафе. Нямало шварц, нямало еспресо, френч прес и още по-малко бяло ледено шоколадово мокачино с дъх на кане­ла и гарнитура от диви червени боровинки. Някогa хората са разполагали единствено с турско кафе, сварено на руски котлон, и въпреки това са си вършели работата, без да се тръшкат по цял ден. Ако си чак такъв ценител и за теб кафето наистина е религия – постъпи като поклонник и си купи Blossom на One Limited, напълни я със зърна Kopi Luwak, преминали през храносмилателна-та система на азиатска палмова цибетка, пък после се наслаждавай с всички сетива и даже изпадай в транс. Просто недей да занимаваш другите със собствените си странни предпочитания.

Блокада за провизии

Както е казал великият руски мислител Лефтер Пухов: „Храната, единствена сама по себе си, е способна да спаси чо- вечеството от гладна смърт”. Затова изобщо не е за чудене, че темата с така жизненоважните нутриционистични провизии се разисква ежедневно, често в продължение на часове. Дебатът обикновено е следният:

„Може ли да се яде в офиса и ако да, трябва ли да има ограничения в миризмите и основните съставки?”.

Все пак, ако имаме веган, той не е длъжен да търпи наличието на трупове в чиния до себе си, нито пък нефеновете на традиционната българска кухня могат да толерират шкембе чорба с харабийски добавен чеснов сос. Често в компания с хранещи се във вкусова и ароматна симбиоза служители ябълката на раздора е… буквално ябълка, но нагризана и оставена на бюрото заедно с куп боклуци и полупразни опаковки. Да не забравяме и достойния за Агата Кристи сюжет, който се е разиграл поне веднъж във всеки офис – някой изкрещява, сякаш е извършено убийство, и трябва да се води разследване кой от десетте души в стаята е изял последното кисело млекце от 50 грама в хладилника. Съвсем като в старите криминални романи най-често извършителят е чистачката.

Ежедневни маньоври

Въпреки че в съвременния офис благодарение на развитието на технологиите движението е сведено до минимум, винаги се намират хора, които изпитват необходимост да наместват непрекъснато стола си, да стават през пет минути, да се протягат ненужно и да упражняват тикове, включващи ръка и коса. Имайте предвид, че в определени напрегнати моменти човекът до вас е нагнетен на N-та степен и готов да атакува при най-малкото движение като кралска кобра, затова извършвайте споменатите по-горе действия и всякакви подобни волни програми изцяло на собствен риск.

Шумов щурм

Шумът е смъртен враг на производителността, но пък скуката също значително сваля коефициента на полезно действие, особено при някои професии. Добре е да се намери баланс между забава и досада на разговорите, както и да се избягват шумни разкази по телефона за сексуалните ви приключения през уикенда, докато колегите в стаята са затънали в дед лайна. Също така, освен ако не работите в агенция (погребална, а не рекламна), хеви метъл музиката гарантирано ще доведе до офанзива от страна на хората с по-изтънчен вкус в стаята.

Мелодиите на телефона пък може някога да са били признак на гъзария,

но сега са последвали пътя на тънкия мустак, ланеца и дългия нокът на кутрето – предизвикват реакция, варираща от силно неудобство до леко гадене в зависимост здравината на стомаха.

Ето как можеш да превърнеш хобито си в мечтаната работа.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *