Планински гайд: Странджа

Отиваме в посока югоизток и оставаме там

0 коментара Сподели:

Да опознаваш, да пътуваш, да виждаш, да се учиш, да си приключенец и изследовател – това прави живота по-цветен и красив. За да получиш максимална наслада от всички тези преживявания, ти трябва нещо свежо и утоляващо жаждата. Ние те съветваме да пробваш Birell, бира без алкохол. Приготвена по стандартния за бирата метод на ферментация, за да запази естествения бирен вкус, с тази разлика, че Birell не съдържа алкохол, направена е само и единствено от съставки с естествен произход и няма да ти обърка плановете, а напротив – ще те освежи. Четеш тези редове благодарение на Birell и на тяхното мото, че понякога всички имаме нужда от ново и свежо начало.

Разстлана близо до Черноморието и облечена със зелено наметало от уникални растителни видове, Странджа планина е с нископланински и хълмист релеф, но въпреки това е приютила най-богатата фауна в българската защитена територия. Макар и да не се слави с голяма височина, в нейните иглолистни гори дома си са намерили над 404 вида гръбначни животни и близо 270 вида птици, което представлява две трети от цялата българска орнитофауна. Всъщност именно над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа, който събира ятата на Северна и Източна Европа и Сибир. Решиш ли да ѝ гостуваш, не просто ще имаш възможността да срещнеш най-различни красиви животни, но през цялата ти разходка по билата ѝ ще си заобиколен от изключителни растения и невероятна природна красота – само за информация, горите ѝ заемат 4/5 от територията на Природния парк, а гледката пред, зад и отстрани на теб ще те остави без дъх.

Девствената природа на Странджа носи красотата на истинска магия, затова много ни се иска да ти споделим поне малка част от най-големите ѝ забележителности и да опитаме да те пренесем в тази зелена приказка поне мислено на този етап. 

Наблягаме на факта, че Природен парк „Странджа“ притежава нископланински хълмист релеф, което е ясен знак, че не е необходимо да си алпинист или запален планинар, за да се разходиш по еко пътеките ѝ надлъж и шир. Пешеходният туризъм е съвсем възможен и от гледна точка на подходящия ѝ климат. Лятото не е горещо, есента е топла и продължителна и като цяло тази планина се слави с липса на съществени температурни аномалии, от което може да заключим, че е гостоприемна и през четирите сезона.

Малка част от многото забележителности, с които Странджа е спечелила сърцата на своите посетители, са пещерите, резерватите и реките ѝ. Трябва все от някъде да тръгнем, така че нека започнем със скалистите местности. Най-голямата пещера в района на българската Странджа е „Братановата пещера“. Тя е част от резерват „Витаново“, намира се в местност Трите дерета и попада под гранично съоръжение, което прави посещаемостта ѝ малко по-специална. Имай го предвид, ако решиш да я посетиш, защото заради местоположението си достъпът до нея става само с разрешение и придружител на Гранична полиция, както и с писмено разрешение от Министерството на околната среда  водите. С „Пещери и извори на р. Младежка“ няма да срещнеш такива условия на пропуск.

Тази природна забележителност ще те плени с невероятен пейзаж, събиращ в себе си скални образувания, пещери, надвиснали над бистрата река дървета и извори с бликаща кристална вода.

И като споменахме скални образувания, не можем да не включим като важен спот и всепризнатата забележителност „Каменска бърчина“. Там можеш да видиш забележителни скални образувания, толкова красиви, че преди хиляди години траките посрещали там изгрева на Бога Слънце.

Природният парк „Странджа“ е известен и със своите живописни резервати. И те са много, също както пещерите, но ние ще споделим с теб малка част от тях, за да оставим и нещо за домашно, което да научиш с практиката. Всъщност ще започнем с първия резерват в България – резервата „Силсокия“. Целият потънал в букови и дъбови гори, сгушен между селата Българи и Кости, той държи в земите си 260 вида висши растения, а сред горите му почиват цели ята от най-различни птици, които в купом ще те омаят толкова силно, че най-вероятно ще ти се прииска да нощуваш сред това природно, българско богатство.

Ако си там някъде, не пропускай да отделиш от времето си и за резерват „Витаново“.

Там е царството на буковите гори, пък и не само. Река Мечи дол разлива бистрите си води из местността в продължение на 26 км – дива и буйна, преминаваща във водопади и докосваща се до впечатляващи скални прагове. Не знаем заради нея ли или заради горите и цялата растителност наоколо, резерватът е избран за „убежище“ от красивия благороден елен.

Разбира се, далеч не описахме цялата магия на този балкан. Той притежава още толкова красиви реки, пещери, гори и забележителности, че…  просто има някои неща, които няма как да бъдат обрисувани, с тях се запознаваш само чрез усещания и чувства. Това, което можем да твърдим със сигурност, е, че Странджа е същинска природна стихия, намира се и на родна земя, макар в по-малък процент, и ще бъде страшен пропуск, ако не отделиш  време да ѝ се насладиш, защото, когато си сред природата ѝ, точно това е чувството – наслада!   

Има едни малки „витамини“ за тялото и душата, които те държат на повърхността през цялото време и ти дават суперсилите да минеш през всичко с танцова стъпка. Предполагаме се досещаш, че не визираме продукт от фармацевтичната индустрия, а напротив. Фокусираме поглед върху смелостта да бъдеш буден, любознателен, приключенски настроен изследовател, който обича да се учи с широко отворени очи и притежава целия този арсенал от красиви качества, с които оцветява живота си в най-ярките багри. Този типаж е активна личност, която постоянно открива нови хоризонти, комбинира качествено свършената си работа със заслужено удоволствие и в него също е абсолютен професионалист. Умее да изпитва наслада от всичко, до което се докосне,  утолява жаждата си мъдро и търси единствено свежест.

Знаем кой точно може да му я представи и в кенче, с ободряващ вкус на бира, само че без алкохол. За да запази енергията за всичко, което предстои. BIRELL.

Приготвен по стандартния за бирата метод на ферментация, използвайки само и единствено съставки с естествен произход и която в никакъв случай няма да обърка плановете ти в планината, а напротив – ще те освежи, за да продължиш напред. Представяме ти един от най-омайните родни балкани, с които си заслужава да се срещнеш отблизо и благодарим на Birell за подкрепата да напишем тези редове.

Сега се разходи из Стара планина.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *