5 неща със скрит сексизъм, останал нео(б)съден

Може да се изненадаш

0 коментара Сподели:

Никога не съм понасял сексизма. Идеята, че единият пол има власт над другия, трябва да се избие от главата на всяка домакиня. Не, чакайте да не говорим за придобити роли, че тогава става джендър. Думата ни е за сексизма, който съществува само в отношенията мъже – жени. Ако транссексуален тормози куирплатоник, не и сексистко. Както и ако маор заколи хинди, понеже се има за доминиращ, това никога не минава за расизъм. Да поддържаме функционирането на термините, срещу които се борим, е главната предпоставка борбата да не спира. Оф, много сериозно ли стана пак? Извинявайте, не ни е това идеята. Искахме да изобличим примери на очевиден сексизъм, който по някаква странна причина остава извън вниманието ни.

Коледа

Знам, че звучи в женски род и това притъпява вниманието ви, феминистки. Но да не забравяме, че е мъж. При това мъж, който прави подаръци на послушните, докато му седят на коленце. Белобрад Ицо Стоте манекенки, без да е толкова придирчив. Така политически некоректно е, че очите ще ни избоде. При това говорим за случаите, когато не му прислужва някаква Снежанка. Експлоатацията на хора в неравностойно положение, наречени обидно „джуджета“, също трябва да бъде преразгледана, както и защо са само мъже.

Ако работят по някаква програма за заетост, поне нека ги наричаме „малки хора“ и да се включат и малки жени.

Съществува и друг дълбоко вкопан проблем. По традиция момичетата получават два пъти по-малко подаръци от момчетата. За Елка, ако помните, носи книга, за Спас – акордеон. А Петльо кукуригал: пък той бил за Антон. Оставяме настрана колко фалические е този подарък, но още Дядо ви Мраз споменаваше повече момчета от момичета. Напълно убедени сме, че книгата за Елка беше готварска. Прави са отвъд Океана да редактират коледни песнички, макар че в цялата Коледа е проблемът. Ако жена раздаваше подаръците, щеше да носи елемента на взаимното съгласие. Точно както е в секса.

Роди се звезда.

Споменахме секс и Коледа и ето ни при филма „Роди се звезда“, главен кандидат за Оскари и вече носител на приза „Алкохолик с най-секси тяло“ за Брадли Купър. Признайте си, че нямаше да ревете толкова на възхода на Лейди Гага (покъртителна в опита си да играе обикновена), ако не я беше забелязал този музикален Дядо Коледа. Така де, това не е филм за женската сила, а сексистка фантазия, според която за две седмици можеш да превърнеш келнерка в поп идол, ако я убедиш да си легнете. Ако обектът беше някоя плеймейтка от Царацово, веднага щяхме за  я заклеймим като жертва на стереотипите, но в сервитьоро-музикалния бизнес е друго. Не „Роди се звезда“, а „Беше акуширано на звезда“ трябваше да е реалното заглавие на този шедьовър на мачистката толерантност, в който, ако си достатъчно красив и известен, можеш да се заиграеш и с клюнеста стара мома от клуб за травестити. Оправдавам славата на този филм единствено с подозрението за пола на Лейди Гага у либералната общественост.

Зимното часово време

Стига сме говорили за култура и други абстракции. Сексистките примери са навсякъде. Вижте, да речем, смяната на времето. Най-напред, нямаме данни нито една жена да е взела участие в това ключово историческо решение, макар че техният живот е далеч повече подчинен на цикли. Веднъж наложено, милиони момичета по света бяха принудени да местят стрелките на часовниците си напред-назад, за да угодят на мъжки приумици. Устойчива сексистка традиция, с която бяхме свикнали. Слава богу, нещата се променят и сега имаме възможност да си изберем само едно време. Но проблемът е, че отново мъжете се месят и все дават акъл. Истинският референдум за смяната трябва да включва само жени. Те пак няма да се разберат напред или назад, но поне този път решението ще е само тяхно. И понеже все пак Лятното часово време се свързва с повече витамин D, предлагам да обявим Зимното за анахронизъм.

Ремонта на „Графа“

Политическа ви се струва тук драмата, така ли? Не мислите, че лоши мъже се опитват да диктуват правила на самостоятелна кметица? Така да е, няма да спорим. В друго е сексизмът на тая тема. Хора, ние не спряхме да говорим за „Графа“, а той е в мъжки род, при това изразява известно надмощие. Чухте ли такива елегии по изгубените милиони за други строителни площадки. За „Мария Луиза“ например никой нищо не каза. И „Витошка“ преглътнахме. А за „Московска“, където също преправят нещо, изобщо не говорим. „Графа“, та „Графа“, набивай тоя мачистки символ в главите на хората, лъскай го и го обгрижвай, докато се стигне до общо удовлетворение, и накрая го дай на народа, да му се радва. Добре че махнаха ония фалически пирамидки и минаха към по-женствени гърдообразни ограничители. Но доколкото познавам подмолния характер на мъжете, накрая ще се окаже, че това са отпечатъци от някого с много големи топки, който мисли, че всичко му е позволено. Ако преименуваме улицата, нещата ще се оправят, слушайте какво ви приказвам. И изобщо да не отваряме темата защо повечето проблемни булеварди умишлено са кръстени на мъже, че ще стане страшно.

Класацията „Мъж на годината“

Тук сега ми клатите глава, понеже си мислите, че прекалих. Много ясно, че в „Мъж на годината“ жени не се допускат, такова е естеството на класацията. Мери сексистки постижения, докато при „Жена на годината“ се мерят трудови. Естествено, че дамите биха се почувствали особено, ако започнат да получават номинации наред с господата. Най-малко всяка четвърта ще реши, че трябва да ходи по-често на епилация. Сексисткото е не в определението „мъж“, а в свободата на интерпретацията. Някак си твърде мащабно е, всеки може да е вътре, един вид.

Докато при жените е по-семпло и е по категории на занаята, за да си знаят мястото.

Шивачките при шивачките, манекенките – при манекенките, жени от печатни издания и радио да не се бутат при медиите. Затова и „Мъж на годината“ трябва леко да се скастри (скастрира е правилният термин) и да има профилиране на мъжествеността, а не някаква обща, изначална.

С този текст искам да изразя подкрепата си за движението #metoo и да питам накъде иска да се движим сега, че малко бърка ляво с дясно и никакъв мигач не дава на завоите. На се изнервяйте само, а си гледайте пътя, боркини!

Виж как да се преборим със столицата, която заплашва живота ни.

Вож кои са коледните подаръци, на които и майка ти ще се изкефи.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *