Още едно малко парче сърце за Джанис Джоплин

“По-добре да не пея изобщо, отколкото да пея тихо.”

0 коментара Сподели:

Дълга коса на едри вълни, устни, почти плътно прилепени към микрофона, и тълпа, за кратко притихнала в очакване.

Никой в публиката не предполага какъв щастливец е, че присъства на фестивала Monterey Pop през 1967.

Пред тълпата се изправя 24-годишното момиче, което лавинообразно бързо ще се превърне в символ дори за емблематични фестивали като Уудсток. Само след три години огромният глас на потръпващата с всяка фраза от музиката на сцената сега, ще остане завинаги само в редките видеозаписи от концерти и плочите, които тепърва ще бъдат издавани. Джанис Джоплин и Big Brother and the Holding Company правят историческо изпълнение на Ball and Chain

– тогава петминутното изпълнение изглежда кратко като миг от вечността, но ще остане в нея завинаги заради постоянно увеличаващата се сила на гласа, който никога няма да спре да звучи.

Музиката на Джанис Джоплин е огромна, наелектризираща и конвулсивно потръпваща. Гласът те връхлита рязко като лятна буря, за която си сигурен, че ще потроши прозорците. Думите излитат, за да изкрещят категорично вибрации, с които да разтърсят дори и зяпащите от последния ред. Бързо откъсват по парче от сърцата на всички слушащи и никой няма нищо против, защото не може да предвиди, че това явление ще трае толкова кратко.

Без съмнение Джоплин е “фронтменът”, който изстрелва Big Brother and the Holding Company до топ позициите в чартовете през ‘68, след издаването на втория албум на групата – Cheap Trills.

Не след дълго напуска групата, за да се превърне в рок и блус соло иконата на шейсетте, надскочила по популярност дори собствените си кумири в музиката Беси Смит и Били Холидей. Първият ѝ самостоятелен албум – I Got Dem ‘Ol Kozmic Blues Again Mama!, макар и определян за не толкова силен в музикално отношение заради “насила постигнатия соул-рок груув” с групата Kozmic Blues Band, става хит сред феновете и оставя трайна следа с парчето Try (Just a Little Bit Harder). Джоплин не съпреживява успеха на втория си албум – Perl, защото умира кратко преди издаването му през 1971. Въпреки това някои от парчетата именно в Perl са тези, с които непримиримото момиче, прескачащо всякакви бариери с гласа си, ще остане запомнено. 

Пускаме си Get it While You Can, защото днес Джоплин трябваше да стане на 77. Взимаме си още три минути стихийна музика и палим нова цигара за онези измерения на свободата, простиращи се отвъд заучените методи за изразяване. Отпиваме директно от бутилката с уиски ликьор и се потапяме в онзи миг от вечността, където няма значение дали идваш от Тексас и как си стигнал до Калифорния; където можеш да имаш “Порше”, обрисувано с многоцветни пеперуди, и където перата в косата ти са не аксесоар, по който да те познаят, а само психеделично предизвестие, че никога няма да бъдеш забравен. И както казва Джоплин преди изпълнението на Ball and Chain на фестивала в Уудсток през ‘69: “Тук музиката би трябвало да е различна”.

Тук музиката е различна. Роди се с Джанис Джоплин на 19 януари 1943.

Прочети малко повече за Дейвид Бауи.

Кой заслужава да носи титлата Най-добър бар и ресторант за 2018, решаваш ти. Гласувай и спечели Samsung Galaxy Note 9

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *