Д-р Радина Денкова за великата красота

0 коментара Сподели:

Радина Ганчева/EVA

"Каквото и да прави човек, трябва да се опитва да го прави по най-добрия начин.“ Ето как я орисва преди 40 години нейният първи ментор, леля Фани. Една от най-красивите и достойни жени, които Радина някога е срещала, и съвестен санитар в „Пирогов“. Нищо чудно, че за водещия естетичен дерматолог красотата не е просто мисия, но и призвание.

Какво ви вдъхнови да станете дерматолог?

Преди няколко дни един от младите лекари в клиниката ми изпрати снимки преди и след лечение на своя пациентка. Момичето беше с тежка форма на акне, оставило лицето ѝ в белези. Втората снимка беше след няколко месеца медикаментозно лечение и процедури. Кожата беше станала гладка и мека, лицето ѝ грееше. „Освен това вече си има и гадже“, пишеше под снимките. Каква по-голяма мотивация за един естетичен дерматолог? 

Защо грижата за кожата, в която живеем, е толкова важна?

Сама го казахте – ние живеем в нея. Предполагам, че сутрин не искате да си облечете дреха, която не е чиста. Но кожата е много повече от видима обвивка. Тя е индикатор за неговото състояние, точката на контакт с външния свят, начинът, по който тялото ни усеща друго тяло.

Как да разберем кои несъвършенства са карта на нашата индивидуалност и с кои трябва да се борим?

Разбирането за красота е различно за всеки. От едната страна са младите, които са готови на всичко за перфектното селфи без филтър. От другата – хора като моделите от последната кампания на Zara. Гледате тези красиви лица, с всички бръчки, петна и несъвършенства по кожата им. Да, аз виждам следите на дехидратация и фотостареене, но няма да тръгна да размахвам пръст, защото тези жени изглеждат така, сякаш се чувстват добре в кожата си.

Със сигурност жените са мнозинство в чакалнята ви, но кое води мъжете там?

Краткият отговор е, че и те не искат да изглеждат стари, когато се чувстват млади. И това отдавна не е разговор за суета или метросексуалност. По време на финансовата криза имаше бум на естетичните процедури за мъже, защото много мениджъри на средна възраст загубиха работата си и бяха принудени да търсят нова в млади компании с млади екипи. Т.нар. Brotox (от brother и botox) e вече оби- чайна процедура не само за Дейвид Бекъм и неговите последователи, премахването на сенките и торбичките под очите – също. Висшият пилотаж е неоперативната хармонизация на лицето, при която можем да постигнем по-уверено, мъжествено излъчване и по-сексапилен поглед.

Кой е най-ценният съвет за грижа на кожата, който бихте дали на младите момичета?

Ако можех да променя нещо в света, щях да напиша антиейдж на всички почистващи и хидратиращи продукти за най-ранна възраст. Ако си се грижил добре за кожата си в първите 30 години, тя ще ти се отблагодари в следващите 30. В тази връзка от известно време в клиниката ни работим и с ДНК изследване на кожата, което ни дава информация за генетично заложените „слабости“ в дермата и позволява да предпишем превантивна програма за грижа.

Представете си нова ера в дерматологията. Имаме абсолютна власт над материята и за науката няма тайни. Какво щеше да ни чака в кабинета ви?

Вероятно моята холограма, която да ви прави компания, докато вливаме в тялото ви система с подмладяващ коктейл. Съдържанието му ще се определя от генетичния ви дерма профил, изготвен при раждането ви. Но знаете ли какво – заповядайте в кабинета ми, преди това светло бъдеще да е настъпило. Няма да се налага да задавате въпросите си на холограма, а ще пием кафе с фурми. И ви обещавам: всяка от тях ще бъде различна, вкусна и несъвършена.

Виж кой е лиричният бунтар.

Зимата е време за блясък в тъмни тонове.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *