Папи Ханс: трилогията

Разсъждения по една измислена история с един измислен герой

0 коментара Сподели:

Кой е Папи Ханс и за какво точно се бори? Все още не сме сигурни, защото ни праща смесени сигнали, особено с новото си парче "Твой". Стартирал като Константин Трендафилов – култов фейсбук и хартиен поет и претърпял метаморфоза в поп-културно явление зад маската на Папи Ханс, автор на вселенския хит "Кекс" с последно публично проявление „Капките" след бляскави участия в „Биг Брадър" и „Черешката на тортата". Без съмнение това е връх на славата и топ постижение на всяка публична личност у нас – парите са до време, но това ниво на слава е завинаги. Някои осъдиха тази трансформация. Някои дори не се интересуват от човека, който стои зад почти анимационния образ. Папи Ханс обаче видимо вълнува, независимо дали го харесваш или не. След соу-соу продължението на кекса "Суперпалав", сега Папи отново прави завой към поезията и към истинското си аз. Ето бърз рикап какво се случи от самото начало на неговата вълнуваща трилогия:

Кексът на републиката

На 9 ноември 2017 неочаквано за всички в татковината някой реши, че ще пусне парче в стилистиката на LMFAO с ниво на сериозност минус едно и продуктово позициониране на бабините десерти. Хуморът често обърква интернет критиците, сарказмът винаги.

За хората, които обичат да търсят под вола теле, "Кекс" беше парче, всяващо шок и ужаст.

Ама как така кекс?! Какво иска да каже с този кекс? Сигурно говори за някаква конспиративна теория, свързана с ниското качество на българския държавен стандарт за храните…Или пък "кекс" = "секс"? Мина известно време преди българинът да се убеди, че това момче просто иска да се забавлява. И признаваме му го – получи му се. Поне първите няколко повторения на песента. Като всичко останало, което става вайръл – от „Gangnam Style“ до "Skibidi" накрая започва да ти се повръща и от него. Всичко беше точно, докато „И всичко е точно“ не стана мото на републиката. Тогава нормалната човешка реакция беше "…и почвам да бегам, бате!". Това беше моментът, в който си обещахме да не се сещаме за „Кекс“ освен ако не правим класация за най-успешни хумористични песни в България. Истината е, че този хит намери своето трайно място в радио и ТВ ефира и вече е на ръба на класиката. Константин Трендафилов премина по-бързо в Папи Ханс, отколкото тийн звезда от Дисни в скандална дива. Какво последва след дозата взривоопасен кекс, обаче?

Суперпалаво продължение

„Суперпалав" е втората част от трилогията на Папи. Тук имаше леко разочарование – тази песен не можа да надскочи „Кекс“ (включително и по гледания). Може би причината за това беше, че формулата "малко повече от същото" не винаги работи. Тук доста хора биха скочили, че

ако този клип беше излъчен в Западна Европа, Папи щеше да бъде заклеймен като Сексист № 1 на света.

Не се заемаме с това да бъдем политкоректни, искаме просто да се забавляваме, а в песничката имаше и някой и друг забавен момент, превърна се даже в SHAME хит, но сладостта на кекса липсваше. Момичетата във видеото бяха 50% от колорита на този палав хит, а това говори достатъчно. Не мислим, че си „изпапихме“, но пък поне с тази песен артиста ни напомни, че го има. И че не е уан-хит уондър, а чудо едно и половина.

Завръщане с римата „кой-твой“.

„Твой“ е нещо като „Чужди усмивки“, но с Николета Лозанова във видеото. Напълно ненужно камео btw. Ще се слуша, става дума за любов и направи голям брой гледания за отрицателно време. Папи знае какво се котира в аудиторията му (която е предимно от девойки, нека не се лъжем). За човек без кой знае какви певчески заложби (за справка – „Като две капки вода") звученето е приятно. Има части от текста, които са перфектни за Фейсбук статуси (да не казваме голяма дума, но подозираме, че някои са взети точно от такива). Коментарите в YouTube са красноречиви – обобщаваме мнението на хората с този на Кирилка Ангелова:

„Най яката песен Папи. Страхотно участие в Две капки вода. Лал.“

Не знаем дали бихме дали своето „лал“ за „Твой“. Още сме със смесени чувства към парчето – не сме суперфенове, но не ни и дразнили чак толкова, за да се отречем от него. Единствено се чудим римата „кой-твой“ не се ли изтърка от употреба? Можем само да се надяваме да разберем „какво е искал да каже авторът“ с този неочакван похват.

Три за щастие, ще има ли още?

Папи Ханс е образ, който явно е бил нужен на публиката в България, защото всичко, което пуска – „гърми“. Някое повече, някое по-малко, но отзив винаги има. В последната си песен сам ни казва „Сбогом е само начало“ и затова сме сигурни, че веднъж яхнал вълната на успеха, той ще се опита да се задържи там. Някои хора го харесват, някои откровено го мразят. Въпросът е в каква посока ще продължи – пълен напред с лиричните текстове или пък ще се постарае да опече нещо по-добро и от „Кекс“. Папи определено успява да прикове вниманието на масовата аудитория, и то без твърде евтини скандали, а това само по себе си е постижение в България. „Беше ми много приятно, чао засега“ ни казва лирическият герой на тази трилогия, а ние продължаваме да следим продължението на сагата.

СПЕЧЕЛИ шест бутилки вино.

Модерните хора ходят на стенд-ъп комеди, останалите… също

4 съвета за мечтан бизнес, когато провалът не е опция

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *