ОТНОВО ИЗЛИЗАМЕ ИЗВЪН МАТРИЦАТА СЪС SOFIA UNDERGROUND 2015/ МАШИНИ

Единственият фест у нас, на който все още му пука за съвременното изкуство, стартира тази събота

0 коментара Сподели:

Фестивалът за пърформанс и гранични форми на изкуство Sofia Underground отново е на линия, за да ни зашемети и този път с нестандартната си концепция и стабилно международно присъствие. Темата на изданието за тази година е МАШИНИ/MACHINES, а голямото готино ще се случва в Електро-контролна зала на Националния дворец на културата, The Fridge/Хаспел, Арт Хостел – София, Галерийно пространство на eXAF (Пловдив) и кино Космос (Пловдив).

Датите са 25 и 26 април (с допълнителна програма до 2 май), като стартът се дава тази събота точно в 18:00 ч.

През 2015 година Sofia Underground се провежда в партньорство с Националния дворец на културата, Столична програма Култура, Гьоте-институт – София и наградата Gaudenz B. Ruf, а в двудневната основна програма на феста можеш да видиш световни артисти, изявени и дебютиращи български автори и интердисциплинарни участници с дебют в пърформанса, както и програмата на студентския фестивал за пърформанс „Шах с пешката“.

Готината новина е, че Sofia Underground 2015 ще се проведе и с паралелно събитие в клуб „Таралеж“ – Велико Търново, където ще бъде представен проектът на Богдан Александров „Доминация“ – специфична пространствена намеса, предавана на живо в София, а след основните фестивални дни програмата ще продължи и на 29 и 30 април в Пловдив. Другата изненада е, че Sofia Underground 2015 се завръща в НДК. Неконвенционално подземно пространство, което е едновременно достъпно и потайно. Символичното завръщане в подземията на Двореца на културата може да се разглежда като ключ за темата през 2015 г., а и да те приближи към оригиналния контекст на фестивала от самото му създаване през 1997.

Организаторите на събитието споделят, че са избрали темата, защото: „Като универсален художествен модел фестивалът Sofia Underground 2015 ползва темата Машини, за да потърси въпросните полета и средства в зоната на разлома или сблъсъка между techne и psyche. Две позиции, чието взаимодействие определя реалността и състоянието ни като обекти и субекти, същества и проекции, отделни единици и части от цялото, творци и материал, живи и не, хора. Процесите в произвеждането и потреблението на култура са дълбоко залегнали в основите на обществените катаклизми, в грешките на цивилизацията и ценностния провал на съвременния човек. Тази голяма „културно-обществена“ система се свежда до механичен апарат, който със своята сила и влияние тотализира едно и елиминира друго в разрушителен безкраен танц. Като противопоставя художествен процес, изразен в динамичните форми – пърформанс, видео, саундарт и експериментална музика, хепънинг и In situ пространствени проекти, Sofia Underground заявява една осмислена позиция срещу хипнотичната имитация на движение, в която започва да се превръща съвременното изкуство. Темата за селекцията на фестивала се определя от изчерпването на конвенционалните форми за интелектуална и критическа реакция към обществените процеси и от търсенето на нови полета и изразни средства за художествена рефлексия и креативен процес.“

Както знаеш по традиция, Sofia Underground позволява включването на публика, дебютанти, любители и участието им в творчески процес заедно с изявените артисти, което ние намираме за изключително приятно, а всичко това, заедно със символичното и физическо завръщане на феста в НДК, задава посоката, в която се развива и функционира фестивалът като платформа, сцена, художествен и изследователски проект.

Смятаме, че бяхме достатъчно изчерпателни, затова ти оставяме само да погледнеш отриващия ивент ето тук или да разгледаш по-подробно за какво става дума ето тук. А ако се чудиш къде може да ни откриеш в близките дни, се ориентирай по програмата и наслука. Изкуството зове!

МАШИНИ / MACHINES / SOFIA UNDERGROUND 2015 TEASER from eXAF.org on Vimeo.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *