TOM GOLD DANCE

Американски балет за България

0 коментара Сподели:

Прима балерини, премиер солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света пристигат у нас в рамките на четвъртото издание на Американски балет за България. Тази година цикълът представя Том Голд – знаково име в световната хореография и основател на танцовата компания TOM GOLD DANCE.  Звездите на спектаклите са Мария Коуроски, прима балерина и Савана Лоуъри, солист на The New York City Ballet, Карла Корбс, прима балерина, и Сет Орза, премиер-солист на Pacific Northwest Ballet  и примите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова.
Том Голд е бивш солист на The New York City Ballet през последните 21 години, изпълнител на главни роли в хореографии на Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт. Преди 15 години Том Голд основава и собствена  си танцова компания TOM GOLD DANCE.


Четвъртото издание на Американски балет за България ще представи на сцената на Софийската опера и балет  три спектакъла в три последователни дни – 20, 21 и 22 юни, всеки от които съдържа пет балета:

Apollo (Аполон)
Балет на Джордж Баланчин по музика на Игор Стравински, поставен за първи път през 1928 г. за трупата на Сергей Дягилев. Година по-късно костюмите за Apollo се шият от самата Коко Шанел. Историята на балета пресъздава мита за Аполон и трите музи, в чиито роли влизат примите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова заедно с примата на The New York City Ballet Мария Коуроски и премиер солистът от Pacific Northwest Ballet – Сет Орза.

 

Gershwin Preludes (Прелюдии от Гершуин)
Балет по музика на Джордж Гершуин и хореография на Том Голд, който ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. Със специалното участие на двама български музиканти (цигулка и пиано) от оркестъра на Софийската опера и балет.

Concertino (Кончертино)
Музика Игор Стравински, хореография Джером Робинс. Съвременен балет, който използва неокласицистични експресивни техники.

Junk Duet (Джънк Дует)
Музика Доналд Кнаак, хореография Туайла Тарп в характерния за знаменитата хореографка стил, който смесва класически балет и свободни движения. Туайла Тарп е работила с имена като Милош Форман, Дейвид Бърн, Михаил Башников. Автор на 160 танцови произведения, Тарп е носител на награда Тони, на две награди Еми и на общо повече от 200 награди, включително Национален медал за изкуства и Награда Джером Робинс, както и Награда за цялостно творчество от миналогодишното издание на филмовия фестивал Трайбека.

 

La Plage (Ла Плаж)
Балет по хореография на Том Голд и музика на Джон Зорн – авангарден мулти-инструменталист, саксофонист, въведен в Залата на славата от Лу Рийд.

Билетите за четвъртото издание на Американски балет за България вече се продават в мрежата на Eventim.bg, както и на касите на Софийската опера и балет.


Американски балет за България на сцената на Софийска опера и балет на 20, 21 и 22 юни

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *