КРАСИВ УМ НА ПЛАЖА

5 истории, които ще ти дадат повече отколкото предполагаш

0 коментара Сподели:

Сезонът на отпуските заплашва да се сроди със сезона на бедствията. Поне тази година е така. Само че несъстоятелната (разбирай несъстояла се) наша държава не е тема на тази толкова ведра рубрика и няма да се впускаме в злободневен анализ. Ще си мислим за други бедствия.

За ловко преплетени погледи под покрова на лятото. За жени без мъже и за клоуни, които разбират жените, ама друг път. За кукли и художници, шокирани от своя успех. И за осемлистната роза, която не плаче.

ПОД НЕБЕТО НА ТОСКАНА (Хермес, 14.95 лв.) животът е странен, особено ако никога не си се събуждал, полазен от калинки. Ценното на тази книга е, че филмовата й версия излезе преди повече от 10 години. Дори да сте плакнали очи в бялата рокля на Дайян Лейн, вече едва ли си спомняте Раул Бова. „Ти си мястото, където живееш”, смята Франсис Мейс. „Избирайки къща, избираш за какво да копнееш.” Много е трудно да се каже къде свършва историята на авторката, за да започне възкресението на нейната героиня. Но няма как книга, написана толкова вкусно, ароматно и леко, да не извира от сърцето. И да не нагорещи пясъка под краката ти.

С цялата си норвежка самодостатъчност Сири Хуствет ни обещава ЛЯТО БЕЗ МЪЖЕ (Колибри, 14 лв.). Новият роман на една от най-неординерните авторки на Америка прелъстява вниманието още с корицата си. Както и с калейдоскопа от препратки (към ученически спомени, литератори и философи), оцветили разказа на Мия – ерудирана поетеса, изоставена от съпруга си след 30 години брак. Нищо, развоят е хубав. „Та кой измежду нас ще укори Джейн Остин за щастливите свършеци на нейните книги? И кой би предпочел Кари Грант и Айрин Дън да не се съберат в края на „Ужасната истина”?

Има трагедии и комедии и те си приличат повече, отколкото си мислим.

Също като мъжете и жените.” Пък и да не забравяме, че ако сложим точка на историята навреме, трагедията няма да се изроди в комедия. (Или беше обратното?)

ЛИРИЧНИТЕ КЛОУНИ (Леге Артис, 16 лв.) е подписана от Ромен Гари, освен ако не е дело на Емил Ажар, човек там никога не знае. Ако си обичал този мъж без милост – с всичките му мистификации, полети и самоубийства, разбираш, че все още не си го обичал достатъчно и че „Лиричните клоуни” е само началото на всичко, което остава да прочетеш. И ако в началото „любовта е просто два бляна за любов, които се нагаждат”, после става страшно. Да, героите на Гари са единаци, които не се примиряват с „голямата суматоха” и тя ги помита. А писателят използва хумора като полицейска палка и разфасова душата на най-безхитростните си читатели.

ОСЕМЛИСТНАТА РОЗА (Колибри, 14 лв.) е рядко красив роман, в който потъваш неусетно, опиянен от сластния аромат на Rosa candida. Едва когато затвориш последната страница, осъзнаваш, че си в капан.

Изглежда има разумна обич, но няма разумна любов…

Тази книга е поетична среща със спомена, желанието, розите и „алхимията на едно въображение, което буди удивление на всяка крачка”. Исландската авторка Ойдур Ава Олавсдотир подарява на героя си пътуване към сърцевината на човешкия живот, към себепознанието и изконната връзка с природата. И той й се отблагодарява за това.

КУКЛЕНАТА КЪЩА (Жанет 45, 12 лв.) Живяло момиченце като кукла, с голяма примамлива букла по средата на челото… Не, това беше една друга книга. А да сте се ровили из мемоарите на татко Мумин? Чувствителната Туве Янсон започва да пише и илюстрира историите си още като тийнейджърка. Детските й книжки са преведени на повече от 30 езика, а златният медал „Ханс Кристиан Андерсен“ е само намек за пълнокръвието на нейните светове. Малцина знаят, че е илюстрирала шведския превод на „Хобит“ и „Алиса в страната на чудесата“. „Нашето детство е нашето утро”, твърди Янсон, само че после порастваме. И идва ред на книги като „Куклената къща”.

Ала човек не бива да отглежда мъката си, нито да се губи от предпазливост – дори когато куклите заспят. Дали да не заточим унинието и да не отскочим до Тоскана? Ако емпатията ни изневери, винаги можем да я заместим с чувство на вина… И с книги, които гасят самотата.

Разбери повече и за няколко специални чиклита.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *