Хумор, роднини и други животни

За ужас на темерутите сме събрали 6 откровено смешни книги

0 коментара Сподели:

Попаднеш ли на човек без чувство за хумор, бягай. Тичай колкото те държат мечтите към онова хлъзгаво и къдрокосо лято, в което смехът избухва без причини. И утихва само за да избухне пак.

Освен за партита на плажа летните бягства са предназначени за четене. В случай че не знаеш, Даръл и Хашек са тайната страст на всеки заклет книгоман. Особено в зенита на юли.

АЛКОХОЛНА ИДИЛИЯ (Труд, 14.99 лв.)

Хашек е завършен майстор на пародията, известен преди всичко с „Приключенията на добрия войник Швейк“. Едва ли съществува друг роман с автобиографичен характер, събрал толкова смешни случки и анекдоти за отношението на „малкия човек“ към властта. И понеже „където има смях, има и правда“, ще добавим малко алкохол, за да бъде идилията пълна. Издадени на български през 2010 г., разказите от „Алкохолна идилия“ са точно толкова пияни, колкото е наивна госпожа Ходишкова, затова пък лечението на господин Ходишек стига до кривата круша.

СРЕЩИ С ЖИВОТНИ (Колибри, 14 лв.) ще те влюби в Джералд Даръл, при това не е задължително да си вегетарианец. Всъщност ако си чел „Излетът и други подобни дандании“, вече познаваш феномена Дарълов хумор. В същия неподражаем стил тази книга ще ти разкаже как се осиновява мравояд, ще те потопи в езерото с яканите (най-чудатите южноамерикански птици!) и ще те запознае с архитектурата в животинския свят. За десерт получаваш просветление: „Забранявам си да обиждам животните, като наричам съпруга си… лигав плужек, да речем, защото той ми отвръща – „стоножка“.

ГОРЕ ГЛАВАТА, ДЖИЙВС (Колибри, 12 лв.) се чете рано сутрин в компанията на препечена филийка с конфитюр от портокалови корички.

Ако небето е бистро, значи Дядо Господ си е на мястото и всичко е наред със света.

Появата на Джийвс неизменно предизвиква оцъкляне, защото икономът умник има навик да се материализира като индийски факир винаги когато младият му господар се нуждае от него. Неслучайно писатели от класата на Ивлин Уо, Тери Пратчет и Салман Рушди са луди по Устър и Джийвс. А книгите на сър Пелъм Гренвил Удхаус се препоръчват от психиатри като средство за разсейване на меланхолията.

ДВАНАЙСЕТТЕ СТОЛА (Фама, 16 лв.) Илф без Петров, Петров без Илф, хуморът нямаше да е същият, ако не бяха тези двамата. И понеже имам дълги ръце, „Дванайсетте стола“ ми е винаги подръка. На прощаване с живота мадам Петухова признава на своя зет, деловодителя Иполит Воробянинов, че за да опази своите брилянти от болшевиките, ги е скрила в тапицерията на един от дванайсетте стола в старата им къща. Остап Бендер само това чака. Книгата е писана през далечната 1928 г., а името на „великия комбинатор“ днес е нарицателно за човек, експлоатиращ без скрупули пороците на другите.

 

ПАДНАЛ ОТ ЛУНАТА (Труд, 9.99 лв.) „Руският е маймунски език“, казва Зошченко, но никой не знае защо. Знаем само, че героите му са нееднозначни, а разказите – смешни до болка. Живял и творил през първата половина на 20-и век, Михаил Зошченко не атакува политическия режим директно, но непрекъснато изтъква проблемите с бюрокрацията, корупцията и битовата оскъдица и постепенно си навлича гнева на съветските власти. Сборникът „Паднал от луната“ се взира в „еволюцията“ на същите онези персонажи, които малко по-рано стават жертва на перото на Чехов.

ДЖУДЖЕТО (Колибри, 5 лв.) Сан Антонио е вторият по големина град в щата Тексас, САЩ, известен като Град на фиестите. Но Сан Антонио е и пръв псевдоним на Фредерик Дар, най-саркастичния френски писател, създал близо 300 романа и продал от тях близо 300 милиона. Роден с дефект на едната ръка, като дете той отива да живее при баба си, която го открехва за тайнството на литературата. Вкусът към пикантерията, острият нюх за абсурдното в делника раждат сардонична усмивка, а с нея покълват книги като „Джуджето“.

За ужас на темерутите Сан Антонио е един от най-четените автори на 20-и  и началото на 21-ви век…


Попаднеш ли на човек без чувство за хумор, бягай. Тичай колкото те държат мечтите към онова хлъзгаво и къдрокосо лято, в което смехът избухва без причини. Освен ако не четеш „Стрихнин в супата“.

А кои са заглавията в селекцията "Красив ум на плажа"?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *