ВОАЙОР: ЛЮБИМИ ФИЛМОВИ КАДРИ, РОДЖЪР ДИЙКИНС

Роджър Дийкинс и едни от най-красивите филми в историята на киното

0 коментара Сподели:

Ако се интересувате от кино, но недотам, че да знаете името на оператора Роджър Дийкинс, значи сте пропуснали много, но преди да кажем каквото и да е за него, просто вижте тази 2-минутна сцена, която по-точно ще обрисува името му от каквито и да е думи.


 

Още във филмовото училище ми казаха… ако можеш да заснемеш човешкото лице, значи можеш да заснемеш всичко, защото то е най-трудното и интересно нещо, което може да бъде филмирано. Ако можеш да осветиш и хванеш човешкото лице по начин, по който да изведеш това, което е зад него, значи можеш да направиш всичко.


65-годишен, англичанинът Роджър Дийкинс идва от семейство на актриса и строител. Вместо да ходи на училище редовно, Дийкинс предпочита да усъвършенства хобито си – рисуването, което се отплаща. По-късно записва графичен дизайн в колеж, когато открива и новата си страст – фотографията, в която се оказва доста талантлив. Впоследствие се оказва във филмовото и телевизионно училище в Бъкингамшър. През 1983 е пълнометражният му филмов дебют – "Друго време, друго място" на Майкъл Радфорд ("Венецианският търговец"), а година по-късно снима адаптацията на "1984", отново режисирана от Радфорд. След още две години Дийкинс работи по първия си култов проект – биографичния филм за Сид Вишъс – "Сид и Нанси", а в началото на 90-те започва твърдата си връзка с братята Коен с наградения в Кан "Бартън Финк".

Днес Роджър е един от най-тачените и търсени режисьори по фотография, или казано по-простичко на български – филмови оператори. Той визуализира идеите на братята Коен и Сам Мендес, а освен това е работил с имена като Рон Хауърд, Норман Джуисън, Мартин Скорсезе, Франк Дарабонт, Едуард Зуик, Дейвид Мамет, Стивън Долдри, Пол Хаджис, Тим Робинс, М. Найт Шаямалан, Алекс Кокс, Майкъл Редфорд, Дени Вилньов и други. Съвсем незаслужено той държи и един рекорд – 11 операторски номинации за "Оскар" и нито една награда. През 2008 дори се надпреварва със себе си, след като получава 2 номинации за една година – "Няма място за старите кучета" и "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд". Уви, наградата получава Робърт Елсуит за "Ще се лее кръв".

Разбира се, Роджър продължава да твори с пълна сила, като очакваме следващия му филм в края на годината – "Несломим", по сценарий на братята Коен, режисиран от Анджелина Джоли – биографичната история за олимпийският бегач, хванат в плен по време на ВСВ – Луи Замперини. През 2015 пък ще можем да видим криминалната мистерия Sicario, който в момента се снима от Дийкинс и Дени Вилньов ("Затворници"). За Sicario вече споменахме тук.

Нека видим кадри от 11-те филма, за които Роджър Дийкинс получава номинации плюс още няколко любими негови творения:
Изкуплението Шоушенк (1994) IMDB: 9.3


Фарго (1996)
IMDB: 8.2


Кундун (1997) IMDB:7.0

О, братко, къде си (2000) IMDB: 7.8

Човекът, който не беше там (2001) IMDB:  7.6



Няма място за старите кучета (2007)
IMDB: 8.2

Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд (2007) IMDB: 7.6


 
Четецът (2008) IMDB: 7.6

Непреклонните (2010) IMDB: 7.7

007 Координати Скайфол (2012) IMDB: 7.8


 
Затворници (2013) IMDB: 8.1

Кадри от други филми на Дийкинс:
Сид и Нанси (1986)


Селото (2004)


Снайперисти (2005)


Съмнения (2008)


Сериозен човек (2009)


Зад кулисите:
Doubt (2008)


Skyfall (2012)


Prisoners (2013)

 

Виж и първата част на любимите ни филмови кадри.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *