КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ ЗА НОВИТЕ IPHONE 6 И IPHONE 6 PLUS

Apple представиха два нови телефона и смарт часовник Apple Watch. Ние размишляваме върху плюсовете и минусите относно джаджите

0 коментара Сподели:

Най-накрая Apple показаха новия iPhone, заедно с него представиха и още един, много по-голям. Кажи чао на симпатичния 4-инчов дисплей – iPhone 6 е с 4,7-инчов дисплей. И преди да започнеш да се оплакваш, че новия телефон бил твърде голям, не забравяй, че сега ще виждаш по-добре HD клиповете, няма да правиш абсурдни правописни грешки на миниатюрната клавиатурка, ще имаш място за повече икони на един екран и въобще цялото визуално преживяване е на ново ниво.

Заедно с него Тим Кук показа и iPhone 6 Plus – тук вече наистина си говорим за големи размери, като съвсем спокойно може да наречем 5,5-инчовата джаджа фаблет (phone+tablet). Ключовата разлика на пръв поглед – дисплея се завърта в хоризонтален вариант, като при iPad-ите. Резолюцията на фаблета е 1920х1080, което може и да не ти говори кой знае какво. Но знай, че игрите ще изглеждат по-детайлно, отколкото на стандартни игрални конзоли като Xbox и PlayStation.

И в двата телефона батерията е по-мощна и камерата е с по-добър обектив, като това не е изненада. Apple винаги са успявали да постигнат впечатляваща продуктивност на телефоните си. Сега са още по-тънки, по-красиви и по-изящни. Голямата разлика отвън е, че корпусът е заоблен. Ще се предлагат в три цвята (бяло-сив, черен и златен).

IPhone 6 и iPhone 6 Plus имат NFC чип, който заедно със сензора за отпечатъци обещават безконтактно пазаруване с твоите сметки и карти без да има нужда да носиш пластиката, всичко ще се случва през софутера на телефона. Друг е въпроса на колко места в България (и особено извън София) е възможно да плащаш безконтактно.

Apple Watch. Много мислих какво точно да обясня за него. Най-странното е, че има обявена цена ($349), но няма дата. Това означава, че може би не е довършен и от Apple искат да го направят безгрешен, като всички други техни продукти. И все пак – тъч скрийн, управлява се с въртящ бутон отстрани и може да изпраща удари на сърцето до друг Apple Watch. Може стандартните неща – да работи с повиквания, съобщения и преглеждане на мейли и нотификации. Видимо са се постарали и да изглежда добре.

Но причината, поради която умните часовници все още не могат да навлязат в ежедневието ни е, че са нефункционални. Да, полезни са. Да, иновативни са. Но не, не са удобни – часовникът е аксесоар, който трябва едновременно да изглежда добре и да не те ангажира за повече от 2 секунди (и след това още 2, защото винаги като си погледнеш часовника от първия път, не виждаш колко е часът). Когато трябва да му отделяш внимание, вече не е аксесоар. Но по-разширено мнение по темата очаквай по-късно, когато джаджата дойде в България.

Иначе двата iPhone-а ще са достъпни за 9 държави на 19 септември. В България ги очакваме както обикновено – началото на ноември на цени, абсурдно по-високи от тези на Западните пазари. Но ще е така, докато собствеността на iPhone се използва за синоним на социален статус в нашето сбъркано общество.

 

Виж и нашето по-радикално мнение защо няма нищо лошо във Facebook Messenger.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *