НЕ КАЗВАЙ СБОГОМ И ОЩЕ ТРИ ПРЕМИЕРИ ПО КИНАТА

Дългоочакваното произведение на Дейвид Финчър "Не казвай сбогом" с участието на Бен Афлек и Розамунд Пайк е тук

0 коментара Сподели:

Не толкова изненадващо "Закрилникът" с Дензъл Уошингтън оглави българския бокс офис с над 110 000 лв. приходи, а "Лабиринтът: Невъзможно бягство" остана втори с 44-процентов спад спрямо премиерния си уикенд и приходи от 84 000 лв. Тази седмица ще бъде особено богата за зрителите, след като по големите екрани тръгват цели четири премиери – ужасът "Анабел", трилърите "Мисия: Ноември" с Пиърс Броснан и "Преди да заспя" с Никол Кидман и новото дългоочаквано произведение на Дейвид Финчър "Не казвай сбогом" с участието на Бен Афлек и Розамунд Пайк.

НE КАЗВАЙ СБОГОМ

режисьор: Дейвид Финчър
сценарист: Джилиян Флин (по едноименния роман на Джилиан Флин)
в ролите: Бен Афлек, Розамунд Пайк, Нийл Патрик Харис, Тайлър Пери и др.
очаквания: 9+/10
рейтинг в imdb: 9/10 (от 1579 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  87 %
рейтинг в metacritics: 80/100

Ник Дън (Бен Афлек) е собственик на бар, а жена му Ейми Елиът-Дън (Розамунд Пайк) внезапно изчезва. Около случая се формира огромен медиен цирк, а точно по средата застава самият Ник, който започва да изглежда все по-невинен.

Прочели сте правилно, наистина очакванията ни за филма започват от 9 нагоре. След филми като "Социалната мрежа" и "Мъжете, които мразеха жените" и немалко участие в променящия облика на формата сериал "Къща от карти" само в последните четири години, от всичко, с което се захване Финч, се очаква максимумът. Дори и предвид странно изглеждащия на пръв поглед поддържащ състав от Розамунд Пайк, Тайлър Пери и Нийл Патрик Харис. Екипът около режисьора перфекционист са неговите обичайни заподозрени – двукратно номинираният за „Оскар“ оператор Джеф Кроненует, двукратният носител на „Оскар“ за монтаж Кърк Бакстър и носителите на „Оскар“, композиторите Трент Резнър и Атикъс Рос.

Критиката е единодушна във високата си оценка за филма:
"Мрачен, интелигентен и стилистичен до краен предел, "Не казвай сбогом" разиграва болните козове на Дейвид Финчър, докато изкарва най-доброто от Бен Афлек и Розамунд Пайк."

МИСИЯ: НОЕМВРИ

режисьор: Роджър Доналдсън
сценарист: Майкъл Финч, Карл Гайдусек (по романа на Бил Грейнджър "Няма шпиони)
в ролите: Пиърс Броснан, Олга Куриленко, Люк Брейси и др.
очаквания: 5/10
рейтинг в imdb: 6,5/10 (от 6411 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  36 %
рейтинг в metacritics: 38/100

След "Върхът на Данте", "Мисия: Ноември" отново събира Броснан и режисьора Доналдсън, но завръщането на синеокия ирландец в шпионското кино не изглежда много убедително дори и с помощта на неустоимата Олга Куриленко. Бившият агент на ЦРУ Девъро (Броснан) отново е в играта в една много лична за него мисия. Там са намесени големи клечки на ЦРУ и кандидат за президент на Русия, а Девъро се изправя в смъртоносна хватка срещу бившия му ученик. Критиката оценява филма отрицателно.
"Мисия: Ноември" притежава някои от необходимите съставки за един средностатистически шпионски трилър, но липсата на останалите го прави дори по-лош от подобните жанрови заглавия, препълнени с клишета."

ПРЕДИ ДА ЗАСПЯ

режисьор: Роуан Джофи
сценарист: Роуан Джофи (по романа на С. Дж Уотсън)
в ролите: Никол Кидман, Колин Фърт, Марк Стронг, Ан-Мари Дъф и др.
очаквания: 7/10
рейтинг в imdb: 6,5/10 (от 2039 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  41 %
рейтинг в metacritics: 58/100

Сценаристът на "Американецът" и "28 седмици по-късно" Роуан Джофи адаптира едноименния бестселър на Стивън Уотсън от 2011 и застава зад камерата с впечатляващ актьорски състав – Кидман, Фърт и Стронг. Мистериозният трилър разказва за Кристин Лукас (Кидман), която е претърпяла автомобилна катастрофа в миналото. Тя се събужда всеки ден до съпруга си Бен (Колин Фърт), без да помни нищо, но съвсем скоро около нея започва да изплува ужасяващата истина за живота й преди инцидента.
Лентата е продуцирана от Ридли Скот.
" Въпреки че не успява да се отклони напълно от трилър клишетата, "Преди да заспя" все пак предлага един стилизиран, динамичен и добре изигран вариант."
 

АНАБЕЛ

режисьор: Джон Леонети
сценарист: Гари Доубърман
в ролите: Анабел Уолис, Уорд Хортън, Тони Амендола и др.
очаквания: 2/10
рейтинг в imdb: 6,6/10 (от 283 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  29 %

Нещо като частична предистория на хитовия "Заклинанието" от миналата година, "Анабел" разказва за обладаната кукла Анабел, която започва да тормози млада двойка в дома им малко след като къщата е нападната от сатанисти.
"Напълно безсрамно "Анабел" взима назаем елементи от по-добри филми на ужасите, комбинирайки ги с евтините си изненади, и въпреки това не успява да достигне нивото на доста по-ефектния "Заклинанието".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *