THE XX В ПЕТ КАВЪРА

Докато чакаме новия албум на The XX, слушаме как умеят да преобразяват

0 коментара Сподели:

Черното е цветът, е внушавал някога Шопенхауер. Лондончаните от The XX се придържат плътно към това верую. При това не просто визуално, но и музикално. Отърсени от всичко излишно, парчетата им са чиста проба меланхоличност, тъжовност и красота в тъмни багри. Но истинската магия идва от гласовете. Те се докосват, преплитат, целуват и правят The XX да звучат като нищо друго на света. За да се уверите, пък и докато чакаме новия им албум (обещан за 2015 г.), ви предлагаме пет техни кавъра. От Beyonce до Florence and the Machine всичко става тъмно и The XX-овско.

YOU’VE GOT THE LOVE
За кавъра на Florence and the Machine The XX залагат на райските арфови звуци, акомпаниращи наситения, тежък бас. Гласовете се сливат, така както умеят, за да пресъздадат почти класическа чувственост, а меланхолията и тревожността ни удрят право в сърцето. Лицето на самото парче се изменя почти до почуда. При това не задължително за добро или лошо, ами просто за повече черно, по шопенхауеровски.

TEARDROPS
През 2009 г. The XX завличат в мрака и класическото парче на Womack & Womack. Ще учудим ли някого, ако кажем, че тяхната версия е далеч по-депресивна, електрическата китара „нежно хлипа”, а басът се спуска из тъмни бездни и мъгливи пространства, където дебне какво ли не (и крещи „смъртта е занимание самотно”, ако ни позволите да сме докрай образни, а и да направим препратка). Тъгата на думите струи от гласа и въобще – The XX способни да изстискат чернилката от което и да било парче.

HOT LIKE FIRE
След като е минало през ръцете на Jamie XX, парчето на Aaliyah става неузнаваемо. Разсъблечено само до бас, китара, глас и всички атрибути на меланхолията, парчето се превръща в нещо като еталон за The XX-овата схема – минимум сложност за максимум въздействие. Това е кавър, който безспорно носи всички знаци, подписи, печати, ако щете и кръстове на лондончаните.


I MISS YOU
Вдъхновени от свети Валентин през 2013 г. The XX посягат към парчето на Beyoncé (написано съвместно с Frank Ocean) I Miss You. Излишно е да ви казваме всички онези неща за тъжовната китара, минималистичния бас и красиво споените гласове, нали? Парчето е толкова затрогващо и тъжовно, че със сигурност ще ви се прииска, където и да сте, да се обадите на гаджето или пък да потърсите упование (доказателство, че истинската любов е все трагична, имаме предвид) у страниците на Толстой, Бронте, Остин, Шекспир и сие.

FINALLY
Бийтът на този кавър на Kings Of Tomorrow е така вездесъщ, че макар и обгърнато от типичния мрак, парчето е все пак танцувално. Както всичката останала музика, до която The XX са се докоснали, и тук ведрината отстъпва място на мистериозността, а това е завинаги печелившо. Защото, знаете, далеч по-приятно е да се сблъскате с малко мистерия, отколкото да знаете предварително отговора на всички сполетели ви житейски въпроси.

Открий и интерпретацията на The XX върху Last Christmas в селекцията ни от не-тъпи коледни песни.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *