JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА ЯСЕН ПЕТРОВ

Ясен ни изненада със селекция за ценители

0 коментара Сподели:

Повечето хора познават Ясен като човек с фин и интелигентен вкус към музиката, но той се оказа и сериозен киноман. Съвсем в реда на нещата филмите, които ни представя, са със сериозна музикална линия, която не просто допълва, а е съществена част от изживяването.

Това са само първите пет от любимите ми филми. Може би ако имах възможност, щях да отворя филмотечно кино, защото има толкова прекрасни филми, които така и не стигнаха официално до България.


CLOCKWORK ORANGE (1971)
ПОРТОКАЛ С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ

Великият Стенли Кубрик филмира великия Антъни Бърджис с великия Малкълм Макдауъл в главната роля. Филмът е всичко в едно – фантастика, комедия, драма, трилър. В първоначалния си вариант се оказва близо 4 часа, а ако имаше как да гледаме този director’s cut, не бихме се поколебали. Култовата финална сцена (няма да те спойлваме) е направена след 74 опита. Филмът е високо в графа „задължителни“.
Гледай трейлъра тук.

FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS  (1998)
СТРАХ И НЕНАВИСТ В ЛАС ВЕГАС

Тери Гилиъм хваща невероятната книга на Хънтър Томпсън. Отвъд етера, адренохрома и портретите на Барбара Стрейзънд това е много горчива политическа сатира за Никсънова Америка. Иначе спортен журналист и ексцентричен адвокат в луксозна кола, пълна с наркотици на територията на култовия Лас Вегас… всичко може да се случи, а се случва дори повече от всичко.
Гледай трейлъра тук.

THE HUNGER  (1983)    
ГЛАДЪТ

Още първата сцена, в която Катрин Деньов и Дейвид Боуи източват кръвта на едни клъбъри с египетски кръстове под музикалния съпровод на Баухаус, ме спечели завинаги. Ужас и романс, в който един ден се налага да си платиш за вечната младост и красота. Вампирска история, ама не като тези от последните години. Секс сцената със Сюзън Сарандън остава в историята на киното като един от най-еротичните моменти евър.
Гледай трейлъра тук.

DOWN BY LAW (1986)
ИЗВЪН ЗАКОНА

 

Черно-бял независим филм, който проследява затворническата драма и бягството на трима мъже. Звучи банално, но всъщност тук много по-интересни и застъпени са отношенията между хората, отколкото механизмът на самото бягство. Джим Джармуш, Том Уейтс, Джон Лури и Роберто Бенини и, разбира се, Ню Орлийнс, както не сте го виждали никога… Един тъжен и красив свят.
Гледай трейлъра тук.

DER HIMMEL ÜBER BERLIN (1987)
КРИЛЕ НА ЖЕЛАНИЕТО

Вим  Вендерс, музиката на Ник Кейв и невероятната красота на Берлин, който беше куул далеч преди останалият свят да разбере за това… И понеже сме още в този филм, ще пробутам и един филм екстра – Gegen Die Wand на Фатих Акин, спечелил „Златна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2004… Животът е какъвто си го направиш.
Гледай трейлъра тук.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *