ШЕСТ ТИЙН ЧЕТИВА, КОИТО РАЗМЕКНАХА ВЪЗРАСТНИТЕ

За алхимията на няколко впечатляващи тийн заглавия

0 коментара Сподели:

За да направи комедия, някога на Чарли Чаплин му стигали парк, полицай и красиво момиче.

За да спечелят тийн публиката, на писателите днес са им нужни доста повече съставки. И накрая все нещо остава скрито. Истина ви казвам, тийн публиката е по-непредсказуема и от най-шантавия филм на Дейвид Линч.

Ето няколко заглавия, които са образец за въздействаща детско-юношеска проза. Ако вече сте ги чели, сте наясно с алхимията на техния успех.

ПОЛУДИВ (Колибри, 18 лв.) Преди година Сали Грийн ни въведе в един свят, който изглежда досущ като нашия, само че в него, редом с хората, живеят две враждуващи помежду си армии от магьосници. Подчинено на строга йерархия и още по-строги закони, това паралелно общество се оказа толкова енигматично, че се наложи да изтупаме праха от книгата със заклинанията. След десетилетие, белязано от вампирско безумие, вещиците се завърнаха с хипнотичния фентъзи дебют на една бивша счетоводителка от Уорингтън и омагьосаха дори книгата на Гинес! „Полудив” пак ни среща с Натан и неговото обкръжение. Огледайте се и вие заедно с най-преследвания магьосник в света. Около него е пълно с хубави неща – дървета, птици, тишина… И той ги изброява всеки ден, макар че те винаги си остават едни и същи.

АЗ БЯХ ТУК (Колибри, 15 лв.) Попарена от скръб след смъртта на най-добрата си приятелка, Коуди пише прощално слово, което така и не прочита на погребението. Не й достигат сили. След сензационния успех на „Да остана ли?” и „Къде беше?” Гейл Форман се завръща в българските книжарници с един заплетен романс, подходящ за по-взискателната млада публика. Филмовото студио „Ню Лайн”, което стои зад суперуспешната екранизация на „Да остана ли?”, вече обяви, че ще адаптира за киното и „Аз бях тук”.

Едно е сигурно, ако не прочетете тази книга, никога няма да узнаете какво е да бъдеш светулка…


РЕКВИЕМ (Ентусиаст, 15 лв.) Най-добрата книга на година според „Амазон” слага край на трилогията „Делириум”. От назрелия бунт в „Пандемониум” избухва революция в „Реквием” и Лена и нейните приятели от Съпротивата се озовават в центъра на борбата. Джулиан се спасява от смъртната присъда, а после всички заедно намират убежище в Пустошта. Любопитен е фактът, че авторката, Лорън Оливър, постига сензационен успех тъкмо с тази тийн трилогия, след  като вече се е опитвала да пише „за възрастни”, но късметът така и не каца на писалката й.

ПРИНЦЕСА С ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ (Ибис, 15 лв. ) С поредицата „Адски устройства” Касандра Клеър изведе на светло ловците на сенки. Книга 3 е невероятна смесица от тайни и предателства, любов и горчивина, и спира дъха. Въображението на авторката заслужава поклон, но не можем да не се възхитим и на красиво вплетеното морално послание: „Каквато и да си физически – момиче, момче, силна, слаба, болна или здрава…, всичко това няма значение. Важно е това, което е в сърцето ти.

Ако душата ти е на воин, значи си воин.

Всичко друго е стъкларията, от която е направена лампата. Ти си светлината вътре.”

МОМЧЕТО, КОЕТО ЗАСПА ПОД СНЕГА (Емас, 10 лв.) Историите за Юел Гюстафсон легитимираха автора на смразяващи трилъри Хенинг Манкел като един от най-чувствителните разказвачи за деца и тийнейджъри. През странните перипетии на своя герой шведският писател разкрива собствената си участ на изоставено дете – една фина душа с вкус към живота, преборила „сенките, които нарастват със здрача”. В третата книга за Юел на сцената на вълненията му излиза красивата Соня Матсон. Но докато тринайсетгодишното момче крои планове да се запознае с нея, една друга девойка ще го научи да се целува…

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА КАМО (Емас, 11 лв.) При Камо всичко се случва наопаки. Всички пишат съчинение на тема: „Какво ще се случи, ако родителите станат деца, а децата – възрастни.” Но само представите на Камо стават реалност и той изживява най-невъзможния кошмар в живота си. Книгата неслучайно е номинирана за Националната награда за детско-юношеска литература на Германия. Големият френски писател Даниел Пенак е създал остроумно четиво за малки и големи, в което хуморът блика като из ведро. И още веднъж ни напомня, че удоволствието от книгата, която четем, е убежище.

Виж какво още да търсиш на книжния щанд.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *