ПЕТИМА МАЙСТОРИ НА РАЗКАЗА, КОИТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОЗНАВА

Казват, че най-сигурното доказателство за талант е да почувстваш, че твоят текст е писан от друг. А класическото определение за разказ е „да си в състояние да го прочетеш наведнъж”.

0 коментара Сподели:

Техните кратки истории без съмнение покриват тези критерии. Разказите им отдавна живеят свой собствен живот и са се превърнали в мярка за сгъстена, майсторска проза. Ако умеете да четете, няма как да не ги поемете на един дъх. Или на една глътка, да кажем, защото думите в тях се леят като поток.

„СЪБРАНИ РАЗКАЗИ” (Колибри, 18 лв.) По повод навършването на 90 години от рождението му Модърн Лайбръри подари на публиката първата пълна колекция с кратката проза на Капоти. „Събрани разкази” е знакова книга, която всеки трябва да изживее сам. Всеки трябва да се потопи в онези упойващи вечери в Алабама и Луизиана, обзаведени с диамантени китари, изгубени жени, циркови маниаци, особняци от всички обществени слоеве, лоши родители, големи коледни празненства, фатални романси и грандиозни градски измами… Цял наръч разбити мечти (и надежди!) се крие в историите от този превъзходен сборник.

„ИЗВЕДНЪЖ НА ВРАТАТА СЕ ЧУКА” (Жанет 45, 12 лв.) Определят колекцията като най-зрялото обобщение на необикновената проза на Керет.

Пълна с разкази в разказа, шантави метаморфози и феноменални ерекции, тази книга няма да ви прости невниманието.

Какво й е толкова специалното, ще попитате. Ами разказите тук умеят да слушат, освен че говорят, а всеки от тях е монолитен блок – амалгама от проникновения и алуминий, т.е. от литературни озарения и суров материал. Когато стигнете финала, ще ви се прииска да изречете на висок глас: „И аз те обичам, Кристофър Робин, обичам те повече от всичко на света”.

„НОЩ В РАЙСКАТА ГРАДИНА” (Колибри, 5 лв.) е дело на предтечата на латиноамериканския магически реализъм Орасио Кирога. Привлечен от силата на мистичното, от крехкото равновесие между човека и природата и загадъчните обрати в човешката съдба, той създава истории, в които хора и животни съжителстват в хармония или стълкновение, но винаги обречени да останат неразделни. Напоени с трагизъм и меланхолия, разказите на Кирога са плод на екстравагантна фантазия и кристализирала мъдрост и носят отпечатъка на лични терзания и неимоверно фина чувствителност.

„КУЧКИ ВЕРОЛОМНИ” (Жанет 45, 12 лв.) е сборник с истории от ексцентричния чилийски ерудит – поет, новелист, майстор на кратка проза и бохем, Роберто Боланьо. „Не знам кой съм – признава веднъж той, – но знам какво правя и най-вече знам какво не правя и никога няма да направя.” „Кучки вероломни” е населена с чилийски изгнаници и мексикански пейзажи, с преднамерена анонимност и дивни изненади. И опакована с дъх на карахильо.

Едновременно хаплив и деликатен, Боланьо ни напомня, че живеем в твърде реален свят, за да третираме изкуството като евтино убежище.


„ШЕЙСЕТ РАЗКАЗА” (Колибри, 18 лв.) са шейсет блестящи алегории или енигматични притчи, а целта на автора им е да ни изправи срешу собствените ни страхове. Тук делничното съжителства със сюрреалното, гротеската флиртува с натуралното, а големите теми за доброто и злото, за живота и смъртта са привидно омаловажени и изместени от дребни страсти. Разказите на италианския чародей са гигантска артистична провокация, стриктно поддържана градина от парадокси, ако не и удивителна жанрова еквилибристика. „Има имена, които бъдещите поколения не биха си простили да оставят на забравата. Едно от тях е Дино Будзати, съвременният класик.“ Признанието е толкова по-ценно, защото идва не от друг, а от самия Хорхе Луис Борхес.

Да намериш точната форма за една история, значи да надушиш най-естествения начин тя да бъде разказана. То е като да си представиш портокал, настоява Капоти, – природата го е завършила без страх. С други думи, към идеалния разказ въображението ти не ще успее да добави нищо. Кой ще отрече, че това е магия?

Виж какво още четем.
 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *