NEW IN: BOYAN MUSIC

Първа среща или направо челен сблъсък с талант, страст и труд, в лицето на продуцента Boyan Music

0 коментара Сподели:

Тодор Атанасов

В началото на септември Go Guide стартира новата си рубрика NEW IN. Тогава редакторите свободно дефинираха и концепцията на New In: „Mясто в нея ще намират онези момичета и момчета, които имат потенциала да бъдат следващото "голямо нещо", без значение сферата, в която се вихрят. Започваме с музика, защото е винаги добра идея.” Харесвам приемствеността, затова и аз ще продължа с музика, но ви обещавам, че в бъдеще ще се постарая да ви срещам с интересни личности и от други сфери на обществото.

В емоционалните глави на хората от музикалните кръгове у нас броди горчив и болезнен казус – съществува ли в България личността музикален продуцент, къде работи, как живее и еня ли го е някого изобщо за него? Бързам да отговоря: Да! Колкото и еретично за някои от вас да звучи, и в красивата ни страна работят музикални продуценти. И то, повярвайте ми, те са перфектни професионалисти. Точно такива  (но с чувствително повече емпатия към усилията на колегите си), каквито са вашият маркетинг директор, IT мениджър, програмен директор или project manager. Позволете ми да бъда конкретен и да споделя с вас имената на част от добрите ни музикални продуценти: Симеон Лозанов – Monyx, Константин Кацарски – Koka Mass Jazz, Владимир Ампов – Графа, Антони Рикев – WahTony, Борислав Бояджиев – DJ Borche, Георги ‘Гого’ Станев – Gravity Co., Светослав Къслев, Marten Roberto, Лъчезар Георгиев, Николай Данев, Алекс Кипров и бих се радвал, ако и вие допълните  този списък с ценни личности.

Едно от новите имена в кликата на музикалните продуценти, притежаващ безспорни качества, е Boyan Music. 23-годишен симпатяга, със слабост към плътните бас линии, иноваторски лейбъли като Soulection (USA) и дълбоките нюанси. Пристрастен към работата в късните часове на деня и към гениалния музикант, носител на 9 от споменатите вече ‘грамофончета’ – JustinTimberlake.

За мен е привилегия да ви представя Boyan Music.
Soundcloud, Facebook,Twitter, Instagram

Здравей, Бояне! Представи ни се в няколко изречения – по-важното за теб накратко…
Boyan Music: Здравей! Ами на 23 години съм, от София и по диплома се водя тонрежисьор, а по призвание – музикален продуцент, композитор и луд на тема музика. Всичко относно мен е свързано с музика – още от 7-годишен седнах зад клавишите на пианото, а впоследствие започнах да пея и в хор. Малко по-късно застанах и зад DJ-ския пулт, което естествено ме доведе и до това да започна да композирам музика и така до ден-днешен.

Кога и как започна сериозната ти работа като музикален продуцент и композитор? Какви стилове и артисти те вдъхновяваха тогава?
BM: През 2009 година започнах с плахите опити да композирам музика и тогава по щастливо стечение на обстоятелствата се запознах с един американски продуцент, който искаше да работим заедно. Той много хареса идеите ми и знаеше,че просто ми трябва време да подобря звука си. По това време слушах почти изцяло електронна музика, по-специално trance и progressive house, и бях голям фен на имена като Armin Van Buuren, Above & Beyond и др. Когато първата ни песен излезе и беше пусната в радио шоуто на едно от тези имена, разбрах, че нещата всъщност са доста по-сериозни, отколкото съм си мислил. Няколко години по-късно хип-хоп и R&B музиката навлязоха в живота ми и тотално промениха продукцията ми като стил. Едновременно с това постепенно разбрах и че работата ми като композитор беше преминала от просто хоби в етапа на „това е моето нещо в живота“.

Предполагам те откриваме в твоето студио. Знам, че въпросът е шокиращ, но все пак: по какво работиш в момента?
BM:  В момента съм се захванал с един куп различни проекти, като в повечето от тях работя заедно с много талантливи артисти от България и не само. За съжаление не мога да ви издам нищо повече засега, но само ще ви кажа, че в момента също така работя и по продължението на последния ми сингъл “Monday Morning”.


Би ли ни дал твоята дефиниция за музикален продуцент, с какви качества трябва да разполага той? По твоя воля може да ни предложиш и твоя списък с български имена.
BM: Когато говорим за голямата музикална индустрия, според мен музикалният продуцент е главният „виновник“ за това, как звучи една песен на дадения артист. Той е отговорен за всички музикални елементи от песента като хармония, мелодия, drum секция и т.н. В много от случаите той е и композитор. Ако мога да дам пример под формата на въпрос, за да стане по-ясно – какво би бил небезизвестният Justin Timberlake без големия продуцент Timbaland зад него? Вече, ако трябва да погледнем към independent сферата на музиката, там музикалният продуцент и артистът се сливат в едно, защото повечето продуценти са композитори на всеки елемент от песента и финалният продукт е изцяло негов. Говорейки за България, веднага се сещам за имена като Иван Шопов “Cooh” и Страхил Велчев “KiNK” .

2015 година, бих казал, е най-силната ти година дотук. Успя да представиш съвместната си продукция с Dorothy Takev  и EP-то й ‘Make Art, Not Euro’. Композициите ти ‘Sunday Night’, ‘Summertime Badness’, ’Atmosphere’ feat. J-Rican, ‘Straight OuttaIdeas, както и най-новият ти трак ‘Monday Morning’ достигат до все повече слушатели по цял свят. Кога усети, че си на правия път, и къде се виждаш в края на следващата 2016-а?
BM: 2015 година наистина е най-успешната ми досега. Още с излизането на парчето ми с Дороти видях, че хората харесват музиката ми, което много ме зарадва, защото с тази песен положих основите на стила Future R&B/Hip-Hop, с който искам хората да ме разпознават вече като самостоятелен артист, макар че не обичам да си слагам граници и кой знае, може да има изненади от мен.
С всяка следваща песен, която изкарвах през годината, бройката на слушателите нарастваше, както и положителните коментари, което ми вдъхна доверието, че в крайна сметка правя качествена музика и хората я оценяват! За следващата година си пожелавам музиката ми да ме отведе извън границите на нашата държава и да ми предостави възможността да представя творчеството ми на живи участия пред чуждестранна публика.

Какъв обикновено е твоят процес по създаване на един трак? Какво те вдъхновява и какво искаш да разкажеш на публиката си с музика?
BM: Интересното при мен е, че вдъхновението ми може да дойде под всякаква форма. Много често се случва да седна зад пианото без конкретна мисъл или идея, просто да посвиря и изведнъж да ми хрумне нещо. От друга страна ми се е случвало да ми дойде от нищото идея, от звука, който кафе машината ми издава, когато си правя кафе… Или пък може да се вдъхновя от някой любим артист. Може пък въобще да не е свързано със звук, а да е чисто визуално – красив залез, планински изглед или просто докато се возя в метрото. Накратко казано, ако мога леко да променя израза – „Светът е голям и вдъхновение дебне отвсякъде“. Оттам нататък процесът по изграждане на една песен винаги е много различен. Ако накрая успея да въздействам на слушателя по положителен начин и го накарам да се заслуша и замисли, значи съм постигнал целта си.

В края на всеки 12 месеца се правят всевъзможни класации и скоро ще бъдат връчени и по-важните музикални награди по цял свят. Питам те за личното ти мнение: кой според теб е най-добре продуцираният албум за 2015 година?
BM: Доста ми е трудно да се спра само на един, защото през тази година излязоха доста качествени албуми и музика като цяло. Бих казал, че за мен най-добре продуцираният албум на 2015 година е този на Disclosure – “Caracal”. Братята за пореден път доказаха, че са изключителни музиканти, които успяха да запазят своето отличително звучене, и то в колаборация със световноизвестни артисти като Gregory Porter, Lorde, Sam Smith и други.

И последно, Бояне, дай ни още три млади групи/изпълнители или продуценти, на които да обърнем внимание в ‘New In’.
BM: Група – наскоро чух момичетата от “Paraplanner” и много ме изкефиха! Продуцент – Mладен Димитров “Mr. Moon”. Изпълнител – Dorothy Takev .

Боян никога не пропуска да ни покаже най-горещите нови тракове. Виж какво ни пусна преди няколко дни.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *