ПРАЩАШ SMS И ЛОВИШ РИБА С P.I.F.

На 13 февруари бандата представя новия си албум

0 коментара Сподели:

Изпращаш SMS за 2,40 лв. и се озоваваш на брега на Дунав. Времето е приятно, слънцето се отразява във водата, рибата кълве. Димо от P.I.F.  ти пее, китарите на групата изпълват пространството и тишината. Осъзнаваш, че този ден може да е само през юли, и не ти пука, че някъде там, в града, хората бързат, пързалят се и живеят на минусови температури. Ти някак си си успял да попаднеш в една друга приказка…

Всъщност датата е 13 февруари, мястото Sofia Live Club, а момчетата от P.I.F.  ще представят новия си албум. Може да го свалиш само срещу един SMS, а парчетата в него гарантирано ще те пренесат там, където са записани – край Дунав.

За да разберем какво ни готви групата в навечерието на Празника на виното и любовта, се срещаме  с музикантите на най-подходящото място – в студиото им. Получаваме гостоприемно посрещане и попадаме на оживена дискусия за китарите и да има ли тениски за феновете или не.

Изборът на дизайна не е лесна задача. Поне не толкова, колкото им се удава на изпълнителите да правят въздействаща музика. На стената на бяла дъска е написана примерната плейлиста за предстоящото участие.

„Вчера го решихме, но не е окончателният вариант. Може да приемем, че това е подредбата на албума”, обясняват от бандата. След началото на концерта – 22,30 часа, ще стартира и официалната продажба на албума “P.I.F.5” от сайта на бандата. Той ще бъде достъпен за директен данлоуд след изпращане на SMS и получаване на уникален линк, за да се изтегли.

Желаещите да пипнат албума ще имат тази възможност, като си купят диска, и за тях ще има и бонус: „Обложката ще бъде малко по-специална. Опитахме се да направим така, че на нея да изглежда, все едно наистина има изгрев на слънце”, съобщава ни Димо и разкрива откъде идва слънцето. Разбираме, че  невинаги от изток и понякога е от дърво. „В хижата, където записвахме албума, близо до с. Ветрен и резервата „Сребърна”, на стената в стаята, която бяхме превърнали в студио, имаше едно огромно дървено слънце. Виждахме го през цялото време и нямаше как то да не се пренесе и в парчетата”.

P.I.F. записват албума за две седмици, като са напълно изолирани, с изключени телефони.

От време на време вместо струни опъват мрежи и усвояват и тънкостите на риболова, а той не се налага да бъде самотно занимание. „Един управлява лодката, друг хвърля мрежата, трети помага”, разяснява ни Димо. Е, накрая всички ядат, а след някоя и друга риба на скара записите на парчетата си идват сами.

Между раците и щуките в мрежите на бандата се хващат общо 10 парчета. В албума обаче ще има и два бонус трака. „Това са така наречените „градски песни” – „Този ден” и „Юли”. Мислехме да не ги включваме, защото носят друго настроение и са песните на града, но понеже все пак са записани в този период, ги сложихме като бонус.”

За момента това са и единствените песни с клипове. За снимките на „Юли” момчетата направиха флашмоб на „Витошка”. „Лошото беше, че валеше, иначе можеше да дойдат повече хора, но поне точно за снимките спря”, продължават музикантите, което и обяснява защо в клипа има и хора с чадъри.

Видеото към „Този ден” е режисирано от Димо. „Винаги има и кой да ми помага”, не поема всички заслуги вокалистът и споделя, че винаги е искал да направи клип на някое от парчетата и в него да има някой, който да танцува щуро, каквото поиска.

В ролята на лудия танцьор влиза Явор Кунчев от школата Lindy Hop Bulgaria. „Той ми е стар приятел и се съгласи да се качи на един покрив и да танцува ей така, каквото му дойде”, разказва певецът.

Групата не дава конкретно име на албумите си, а им слага номера, за да може всеки почитател сам да определи заглавието

и все пак, ако на момчетата им се наложи, да си бъдат фенове… „Щяхме да го кръстим „Сребърна”, единодушни са всички. Просто защото са в кухнята на нещата и знаят къде и как е записан. Сега остава на меломаните да проверят колко дълбоки са водите на Дунав и може ли един изгрев да се побере в 10 парчета.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *