20 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: БАНДАТА ОТ TRAINSPOTTING СЕ ЗАВРЪЩА

Ето защо емблематичният филм на Дани Бойл е актуален и днес

0 коментара Сподели:

Когато разбрах, че през 2017-а се задава продължение на Trainspotting, с изненада установих, че са минали 20 години, откакто култовата класика е излязлана широк екран. Освен че одъртявам, това означава също и че приключенията на бандата отрепки от Единбург не са забравени.

Разтърсващият филм на Дани Бойл, посветен на група британски наркомани, вълнува по-издръжливите зрители с преплетени изкривени фантазии, кофти реалност и черен хумор. Кадрите са поръсени със съмнителна на вкус свобода, с която героите не знаят какво да правят. И под “свобода”съвсем нямам предвид нещо възвишено.

Заснет по романа на Ървин Уелш, Trainspotting не е филм за всеки. Или те грабва, или те отвращава още от първите кадри.

Директен и искрен като челен удар с ТИР, филмът не е нито предупреждение за вредата от наркотиците, нито прехласване по еуфорията около тях. Той е просто честен поглед към усещането за празнота в един пресметлив свят, от който и да искаш, не можеш да избягаш.

Героите бездействат със смахнат размах, шокират те и те карат да се смееш. Филмът е актуален и днес, особено покрай Брекзит и силно конкурентната икономическа среда навсякъде по света. Алтернативите пред младите хора са борба за оцеляване или самотно откъсване от реалността.

Британската клубна сцена също имаше своето кратко, но запомнящо се присъствие в лентата.Условията, довели до зараждането на клубната култура, са загатнати много добре. Рейв партитата са необходимо бягство от хладната корпоративна среда. В хищния кръговрат на живота фирмите наемат огромни помещения, печелят пари, после фалират и оставят празни складове, в които безработни младежи правят диви партита, защото какво друго им остава?

Както казваше екранната приятелка на Рентън – Даян, Светът се променя, музиката се променя, дори наркотиците се променят”. Но Trainspotting продължава.

Актьорите от първия филм сав пълен състави в трейлъра на продължението, макар и с малко износен вид. Всъщност това не бива да ни изненадва, предвид нещата, които филмовите им образиметодично си причиняваха по време на първата част.

Музиката към трейлъра на Trainspotting2 (T2) е реверанс към оригинала, в който саундтракът бeше невидим, но достоен партньор на главните герои и включваше гениалните Lou Reed, Iggy Pop и малко гадна поп музика от 90-те.

Iggy Pop отново е тук, този път с песента Lust For Life. Със заглавието си “Желание за живот” парчето е иронично намигане към началото и края на първия филм.

В началото на Trainspotting Рентън беше избрал да не избира живота. Слоганът „Избери живота” е препратка към популярните маркетингови кампании, а лентата е замислена като бунт срещу масовата култура. Всичко в нея е анти – антимода, антигерои.

Трябва да отбележим обаче, че по ирония на съдбата филмът се превърна в класически мейнстрийм хит.

Но да се върнем към избора на Рентън. Накрая той все пак реши да „избере живота”, така както го разбират всички останали – работа от 9 до 5, семейство, голям телевизор, пералня, нисък холестерол, ипотека, голф, коледни вечери с родата и т.н. до деня на смъртта си. Трогателно.

Ще видим доколко му се е получило на 27 януари 2017, когато се очаква T2 да излезе на бял свят.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *