Панаир на младите

5 октомврийски дни със статут на празник

0 коментара Сподели:

Гергана Дамянова, Младежки театър

Ако си от онези хора, които не остават безразлични към театъра, но ти се иска непрестанно да се потапяш в новите форми на изкуствата, то имаме наистина добра новина за теб. Освободи си началото на октомври и стани част от едно есенно артистично приключение, наречено „Панаир на младите”. 

Тази година в Младежки театър „Николай Бинев” ще се проведе деветото издание на фестивала „Панаир на младите”. Ще останеш изненадан от това, което ще видиш, защото тази година ще се запознаеш със SITE-SPECIFIC театъра. Не знаеш какво е това? Няма страшно. Ще разбереш и ще се влюбиш. Тази форма е разпространена в съвременния европейски театър, както и в американския. В България едва сега се показва на бял свят.

Това е вид сценично представяне, вдъхновено от специфичните и нетрадиционни пространства. Много често текстовете дори са създадени специално за саморо място. Любимият младежки ще оживи 5 нетрадиционни локации в театъра, като представи 6 вълнуващи проекта, от които самият ти ще се превърнеш в театър. 

Ето кои дни какво можеш да гледаш: 

Панаирът ще бъде открит на 1 октомври от спектакъла „Верига от думи“ от Жорди Галсеран на младата режисьорка Тамара Янков. Тя използва пространството на Климатичната станция, за да представи мазето на Рамон, в което ще проследим напрегнатите отношения между един похитител и неговата жертва. 
Вечерта ще продължи с концерт на талантливия рок изпълнител MIRY. В „Клуб на актьора“ той ще представи авторските си парчета “I Won’t Pray” и “You Already Know”, както и ще изпълни едни от най-обичаните рок песни. 

На 2 октомври в Абонатната станция ще чуем „Разкази от лудницата“ – един спектакъл по текстове на Тони Робинсън, Найджъл Форд и Серджо Каши. В него актьорите Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов и Ованес Торосян ще споделят неписаните истории на трима библейски персонажи под режисурата на Анна Янакиева.

На 3 октомври в ролята на автор, режисьор и изпълнител ще влезе младата актриса Екатерина Георгиева. В пространството Под сценичния кръг тя ще представи своя моноспектакъл “Test drive”, в който с много хумор, но и болка са представени професионалните перипетии на една млада актриса. 
По-късно от 22.00 отново в „Клуб на актьора“ изпълнителите от вокалната джаз формация “Tamara Voices” ще се погрижат за доброто настроение. Техните свежи и провокиращи изпълнения са вдъхновени от изпълнители като Майлс Дейвис, Мел Торме, Кърт Елинг и др. Диригент на формацията е Тамара Маврова. 


 

Четвъртият фстивален ден продължава с две заглавия – „Страх в тъмното“ и „Граници“
Използващ колаборационния принцип, екипът на режисьора Васил Спасов („Страх в тъмното“) се фокусира върху темата за несъзнаваните страхове, които се проявят чрез навлизането в съзнанието на един млад мъж. Материалната форма на неговите страхове ще видим в пространството на Черния коридор. 
„Граници“ е авторски проект на Ясен Попов, осъществен в пространството на Осветителния мост. В своето представление той синтезира средствата на класическата пантомима, съвременния танц и попинга, за да покаже потенциалната безграничност на човешките ум и душа. 

Петият и последен фестивален ден ще завърши със сетивно-интерактивната експозиция „Своевременно“ на Сдружение „Паноптикум“. Едно преживяване, чиято цел е да проникне в мистерията на „времето” чрез серия от кратки артистични етюди, движенчески интеракции, инсталации и визуални творби на тема „време”. 
Веднага след това от 22.00 в „Клуб на актьора“ DJ Marcolina и NOT-A DJ ще дадат един енергичен и много позитивен завършек на фестивала. Партито, което те подготвят, включва разнообразна музика, пускана само на плочи. 

За повече информация можете да посетите официалната страница на „Панаир на младите“.

Ето нещо винаги актуално или защо няма да спра да гледам "Полет над кукувиче гнездо".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *