20-те топ книги на 2016

Класацията на Amazon за най-продавани заглавия излезе тази седмица

0 коментара Сподели:

Ако се чудите коя книга да ви прави компания, завити под топлото одеяло, тази класация с бестселъри е точно за вас. Тази седмица Amazon подреди най-купуваните книги за 2016 г., като на първо място излезе последната книга от хитовата поредица за момчето магьосник, а именно „Хари Потър и прокълнатото дете“. „Списъкът с най-продавани книги за тази година показва разнообразието от вкусове на читателите на Amazon, от литературна фикция, до трилъри и мемоари", споделиха от Amazon в съобщение за пресата. “Силата на Потър е все още голяма и читателите от всички възрасти не могат да се наситят на Хогуортс. Ето защо „Хари Потър и прокълнатото дете" беше най-очакваната книга на годината, която счупи рекордите по брой  предварителни заявки месеци преди официалното представяне.“

„Хари Потър и прокълнатото дете“ е осмата история от поредицата на Джоан Роулинг, която ни връща към вълшебния свят на магьосници. Сюжетът ни потапя 19 години по-късно от последните събития, когато Потър е много зает служител на Министерството на магията. А неговият син Албус е в Хогуортс, борейки се с тежестта на фамилното наследство, което никога не е искал.

„Когато дъхът става въздух“ е на второ място в класацията. Авторът Пол Каланити е бил лекар на прага на завършване на обучението си като неврохирург на 36. Имал е толкова много пред себе си: да отгледа малката си дъщеря, да сподели живота си с жена си и да даде своя принос в областта на медицината. Но стремежите му застиват, когато бива диагностициран с IV стадий рак на белия дроб. В трогателните си мемоари Каланити проследява преживяванията си, докато се сблъсква с приближаващата смърт и чувството да бъдеш напълно жив. Той умира, преди да успее да завърши написването на автобиографията си. Книгата, която е публикувана посмъртно, прекарва почти една година в списъка от бестселъри на "Ню Йорк Таймс".

На трето място се подрежда „Таен свидетел“ на Джон Гришам. След дълго очакване авторът се завръща с напрегнат съдебен трилър, по вкуса на верните си почитатели, които не харесаха особено поредицата за 13-годишния детектив Теодор Буун. От описанието на книгата разбираме, че "очакваме нашите съдии да бъдат честни и мъдри, тяхната почтеност и безпристрастност са в основата на цялата съдебна система. Ние им се доверяваме, за да се гарантира справедлив процес, за да се защитят правата на всички страни по делото, за да се накаже престъпникът и да се следи за нормалното и ефективно протичане на процеса. Но какво се случва, когато един съдия заобиколи закона или приеме подкуп?“.

The Last Mile разказва за Мелвин Марс, осъден за убийството на родителите си преди 20 години. Сега той брои часовете до екзекуцията си, докато изведнъж някой друг признава за престъплението, за което Марс е осъден. Амос Декър е новоназначен детектив на ФБР, който веднага бива грабнат от случая на Марс. Нещата стават рисковани, когато Декър убеждава ФБР да преразгледа случая и да потърси помощта на Мелвин Марс, за да се открие истината.

Killing the rising sun предава финалните моменти от Втората световна война и спорното решение на САЩ да пусне атомни бомби върху японските Хирошима и Нагасаки. Това е шестата книга от много успешната „Да убиеш“ поредица на Бил О'Райли.

На шесто място в класацията застава Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis. Инвестиционният мениджър и правист Джей Ди Ванс разглежда културата на бялата работническа класа в криза. Неговите преживявания, израствайки в беден град, ни дават завладяваща история, която адресира казуси, свързани с икономическата нестабилност и издигането на Доналд Тръмп за президент.

С книгата си Truly Madly Guilty австралийският автор Лиан Морирарти печели първата си награда от най-големия портал за читатели Goodreads. Бестселърът разказва за три двойки, три деца, едно малко куче и травмиращо барбекю в неделя следобед.

„Вечерен курс“ на Лий Чайлд се нарежда на осмо място в класацията на Amazon. Сюжетът се развива през 1996 г., когато популярният герой Джак Рийчър е още в армията. Повикан на тайна среща, на Рийчър е показано мистериозно съобщение: „Американецът иска сто милиона долара“. Сега трябва да се намери американецът, в противен случай светът ще пострада от голям терористичен акт.

На девето място е новият трилър на Даниъл Силва The black widow. Книгата разказва за Габриел Алон, легендарен шпионин и реставратор, поканен да оглави израелското разузнаване. В деня на повишението обаче ИДИЛ детонира бомба в Париж. Отчаяно и уплашено, френското правителство моли Габриел да открие терориста, отговорен за атаката, преди тя да се повтори.

Десетото място в класацията е окупирано от единадесетата книга „Дневникът на един дръндьо“(Double Down) на Джеф Кини. Разбира се, Грег Хефли не се е променил. Все още крои обречени на провал планове и го е грижа за това, което хората мислят за него. В тази история Хефли намира стара видеокамера в мазето и решава да направи страшен филм. Ще се справи ли с филмовия си план и ще докаже ли на всички, че може, остава само да прочетем.

Новата книга на Джеймс Патерсън The 15th Affair: The New Women's Murder Club Novel заема следващата позиция. Точно когато детектив Линдзи Боксер мисли, че може да заживее нормален, спокоен живот, е повикана на местопрестъпление в хотел „Четири сезона“. Оказва се, че Боксер ще търси красива руса жена, която е избягала от хотела, но преди да я проследи и разпита, съпругът на детектива изчезва. Колкото повече Боксер разследва, толкова повече разбира, че съпругът й дели мрачни тайни с русата красавица.

Преди катастрофата“ на Ноа Хоули ни пренася до разбил се в Атлантическия океан самолет със само двама оцелели на борда. Това са малкият Джей Джей, син на медиен магнат, и художникът на средна възраст Скот Бъроуз. Бъроуз спасява 4-годишното момченце, като плува с него до брега. Историята проследява защо всъщност се разбива самолетът и каква е предисторията на всеки от загиналите пасажери.

„Излъжеш ли ме веднъж…“ на Харлан Коубън заема следващата позиция. Бившият военен пилот Мая Стърн е оставила смъртта на бойното поле, но тя я преследва. Първо умира сестра й Клеър, после и съпругът й Джо. И двамата са убити, а извършителите не са заловени. Докато търси отговор на неразплетените убийства и дали те са свързани, Мая открива, че някой я следи. Вижда и нещо немислимо на скритата камера, която е поставила в дома си – как един мъж, приличащ досущ на мъртвия й съпруг, си играе с двегодишната й дъщеря.

„Криза в характера“ ни дава да надникнем в живота на президента Бил Клинтън по време на управлението му. Авторът е Гари Бърн, бивш кадър на тайните служби, който служи на президентското семейство, позициониран точно пред Овалния кабинет.

В сферата на криминалните трилъри Майкъл Конъли се справя наистина добре. Новата книга The Wrong Side of Goodbye среща читателите с Хари Бош, новия частен детектив на Калифорния. Неговата задача е да намери човек, който може би дори не съществува.

The Magnolia Story е на 16-о място в класацията. Това е първата книга на Джоана и Чип, звездите на шоуто „Нужда от ремонт“. Историята проследява личния живот на двойката. От първия проект, който предприемат заедно, до проекта, който едва не им коства всичко, от детските спомени до най-страховитите моменти и до пътищата, които ги довеждат до живота им днес.

Дебютният роман на Синтия Д’Априкс Суини „Гнездото“също намира своето място в престижното подреждане за 2016 г. Той ще се появи у нас през 2017 г. Книгата по забавен и прецизен начин проследява живота на вече пораснали братя и сестри и съдбата на общото им наследство, което предопределя техния избор и дори живота им.

Финалът на сензационната хитова поредица „Кросфайър“ идва с „Обречена на теб“. В книгите си Силвия Дей разказва по страстен и емоционален начин бурната история на двама влюбени – 24-годишната Ева, служител в рекламна компания, с 28-годишния милионер Гидиън.

„Мания“ е следващата книга от списъка. От описанието разбираме, че Наоми Баус губи невинността си в нощта, в която решава да последва баща си в гората. Освобождавайки момичето, затворено в избата, Наоми осъзнава ужасните престъпления на баща си, които са го направили скандално известен. Без значение колко се опитва да постигне щастието, тя не може да избяга от греховете на Томас Дейвид Баус.

Завършваме списъка на Amazon с Everything we keep. Ейми Тиърни има план за живота си: тя ще се ожени за приятеля си от дете, ще създаде семейство и евентуално ще отвори собствен ресторант. Това става, преди годеникът й да изчезне мистериозно. Вместо да пристъпи към олтара, облечена в бяло на сватбения си ден, тя стои в черно на погребението на годеника си. Подробностите по изчезването му са оскъдни, така че, естествено, тя се опитва да научи истината. Но когато задълбава в изчезването на годеника си, тя научава информация, която я кара да постави под въпрос връзката си.

Тук сме представили и шедьоврите от световната поезия, които подчертахме.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *