5 екзотични филма от Sofia Menar

Най-доброто от киното на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка идва в София през януари

0 коментара Сподели:

София Менар започва на 12 януари и ни носи най-доброто от киното на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Тук подбрахме пет филма, които си струва да видите.

ДЪХ
Иран (2016) 118 мин.
Режисьор: Наргис Абяр

„Дъх“ разказва историята на един болен от астма баща и неговите три деца. Малката дъщеря Бахар мечтае, като порасне, да стане лекар, за да може да излекува баща си. Фантазният свят на момичето и спокойният живот на семейството обаче скоро се сблъскват с историческите събития, разклатили Иран в края на 70-те години.
Прожекции:
14.01 Дом на киното – 19.00' (Официална вечер на Иран)
22.01 Културен център G8 – 17.15'
25.01 Euro Cinema – 19.30'

МИМОЗИ
Испания – Мароко (2016) 96 мин.
Режисьор: Оливер Лакс

Един умиращ старец има последно желание да бъде погребан в родния град Сиджилмаса, някъде в Атласките планини. На хората от кервана, носещ стареца през последния му път, никак не им е лесно да стигнат до крайната дестинация. Когато той умира по време на пътя, само двама мъже са съгласни да продължат към Силджимаса с тялото му. Пътят е „страшен, но славен“ и се превръща в тяхното духовно пътешествие към себепознание.
Прожекции:
21.01 Дом на киното – 19.00'
24.01 Културен център G8 – 18.30'

КЛАДЕНЕЦЪТ
Алжир (2016) 96’
Режисьор: Лотфи Бушуши

Малко планинско селце е  обградено от френски войници по време на войната за независимост в Алжир. Войниците очакват вътре да е издирван от тях мъж и убиват всеки посмял да излезе по време на блокадата. Вътре в селото обаче кладенецът е пресъхнал, жегата е непоносима и хората не знаят как да продължат с живота си. „Кладенец“ е алжирското предложение за чуждоезичен „Оскар“ за миналата година.
Прожекции:
16.01 Дом на киното – 19.00' Официална вечер на Алжир
19.01 Културен център G8 – 18.30'
26.01 Euro Cinema – 19.45'

В ПАМЕТ НА КИAРОСТАМИ

През юли 2016 г. световното кино загуби един от най-големите ирански режисьори Аббас Киаростами. В негова памет на София Менар ще можеш да видиш четири негови филма – „Вкусът на черешата“, „Вятърът ще ни понесе“, „Покажи ми пътя към дома“ и „Под маслиновите дръвчета“, както и документалния филм за неговия живот и творчество „76 минути и 15 мига от живота на Аббас Киаростами“ на иранския режисьор  Сейфолах Самадян.

ЧОВЕК
Франция (2015) 190 мин.
Режисьор: Ян Артюс-Бертран

„Човек“ не бива да се изпуска, затова, ако не си го гледал на Sofia biting docs миналата година, можеш да поправиш тази грешка. За малко повече от три часа филмът ще те срещне с Хората и с техните шарени истории за любов и омраза, радост и тъга и най-вече изкуството да бъдеш Човек.

Прожекция:
22.01 – Дом на киното – 17.00 ч.
Представен от режисьора Ян Артюс-Бертран
 

За пълната програма на фестивала можете да посетите сайта.

Виж 5 предложения за сериали през януари.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *