Рут Колева за музикалните дъна на 2016-та

Бг музикално строй-се-преброй-се

0 коментара Сподели:

Случвало ли ви се е да гледате видео и да ви хване срам за някой друг? И не говоря само за удивлението, че някой клет човек си е повярвал, че може да изпълни, заснеме и сподели със света нещо толкова лошо, че чак на вас да ви е неудобно от неговата некадърност. Вие, които нямате нищо общо, които си седите удобно просто ровейки в бездънното съдържание на интернет. Ех, интернетът е велико нещо и в България знаем силата на viral елемента. Знаем как да слезем до дъна, до които трудно се стига. Все пак наша всенародна гордост е „Кен лий“ – видео, по-популярно от целокупния ни шоубизнес зад граница.

Целенасочено или не, тези видеа от 2016-а влизат с все сила в

дънната ни класация за най-голям музикален FAIL на изминалата година.

АТАНАС МЕСЕЧКОВ – „ИЛЮЗИЯ“

Защо бе, Наско? Ама ти си невероятен танцьор! Защо тази чалга с естрадни мотиви? Кому е нужно?

АНАСТАСИЯ – DEEP INSIDE

Не знам как точно да започна, защото думите трудно обрисуват картина на нещо толкова гадно. „АааМНастасия“ е някакъв хибрид, между толкова неща, които не разбирам, че за да изслушам повече от минута, ще ми трябва блистер Нуролин Дуо и бутилка водка, щото не се издържа.

Чалга на английски не е някаква новост. Нито изтезани порно въздихания. Ама айде и тях да ги научим малко? Влез в интернет, слушай Саша Грей и се учи. Бейбе Бейбе – Майбе. Нечувана рима.

МОНИКА ВАЛЕРИЕВА – ГРАЦИЯ

Още една от тези „Моделки“, които снимат повече сесии в домашна обстановка с айфон, отколкото такива с професионална цел. Преди месеци някой ми прати едно селфи видео на тази същата, в което тя гордо се бе самозаснела в самолет на Wizz Air как пуши електронна цигара, което само тоталното празноглавие на някой може да си помисли, че НЕ Е забранено. Така де, в държавата България, където няма нищо невъзможно, ей такива ми ти хора решават, че професията „музикант“ или „певец“ може да я върши всеки, независимо качествата или тоталната липса на талант. Най ми е любимо, когато същите започнат да се оправдават, че абе те реално „Не са певци“. Ами тогава защо дори се ОПИТВАШ да ни заливаш с некадърността си? На фона, че НЯКОЙ е платил хиляди, дори десетки хиляди левове за твоята безумна прищявка, принизяваща цялото ни културно ниво. Следващия път като ти хрумне такава глупост или просто ти е скучно, по-добре инвестирай чичковите левове в някое талантливо дете, да направи нещо красиво и качествено. Такива има бол. Повярвай ми, да правиш добро не е толкова тъпо занимание.

 ФАНТАСТИКО

Аз продължавам да твърдя, че това е плод на гениалния мозък на някой криейтив директор. Ако не е, то просто не знам. Трябва да си изключителен талант, за да измислиш нещо толкова неприятно, че целия фейсбук да ахне в отвращение и шок. Освен всичко аз вътре в тая реклама виждам познати, които са доста сериозни музиканти. Не ми се струва случайност, че са там.

Отгоре на всичко съм чувала, че собственикът на ФФ е меломан, при това голям рокаджия (Joy Station е собственост на Фантастико – това е и една от локациите в това видѝо). Ако не беше с цел viral, дали шефът би платил за това музикално-визуално недоразумение? Ако не това е била целта, то не знам.

ВИВАКОМ

Същата история. Видеото било предназначено за „вътрешнофирмена мотивация“. Ако това е така, то #кой я е пуснал онлайн? И кой би си жертвал службицата само за да забавлява хората в интернет? Освен това аз наистина го намирам за адски забавно. Ако не сте виждали римейка на бар „Петък“ – вижте го тук. Парадоксално – видеото на „Петък“ има почти толкова гледания колкото оригиналът.

ДЖОРДЖАНО

На мен Джорджано никога не ми е бил и няма да ми стане смешен. Простата причина е, че в погледа му се чете лудостта на сериен убиец, а егото му граничи с това на недооценен актьор от НАТФИЗ. Не смятам, че трябва да се обръща толкова внимание на некадърността му – но ето, човекът снима клипове за десетки хиляди левове, има си участия, та даже Иво Димчев го покани за концерт в неговото арт пространство.

На фона на цялата си „уж“ невменяемост Джорджано се маркетира изключително добре. Това, което не разбирам обаче, са безумните претенции и висока самооценка, която демонстрира по разни интервюта. И за капак да не забравяме, че и Чекатило е изглеждал безобиден до едно време.

BIMI & DENNQQTTA – ДЕН И НОЩ

Тази песен трябва да бъде иззета от военните с цел употреба при мъчение на военнопленници, терористи и прочее. Ако слушаш това нещо на рипийт 24 часа, ти гарантирам, че ще бъдеш приет в лудница и освидетелстван с тежко психично заболяване. Клипът също има психотропнo въздействие – мърдат кадри, всичко се тресе, някакви 3D цветове присветват, не съм хващала морска болест, но това е най-близкото, до което съм била. #Лошомистана.

VESSOU – ВЪЙ

Това като цяло не е лошо. НО. Всички производни лафчета от квартала и провинцията ги преживях, ама „Въй“ ми идва в повече. Нищо против диалекта – има хора, които го владеят с финес и звучат яко, но това преекспонирано „ВЪЙ“ ми идва, меко казано, в повече. Сори.

ВИКИ – ТАТКО, АЗ СЪМ СИ СЪЩАТА

Простотии из интернета всякакви. Този тежък неуспешен опит и бледо подобие на Джорджано е поредното доказателство, че има хора, които не се притесняват да се изложат с цената на всичко. Дори не говоря за инцест – педофило елемента в клипа. Клипът е веднъж.

КРИСКО – ДАЛИ ТОВА ЛЮБОВ Е


Музиката на Криско не искам да я коментирам, нито липсата на логика в голяма част от текстовете му. Истината е, че нямам нищо против него, даже има реални „хитови“ попадения, независимо това, че повечето са изпълнени от други певци.

Причината той да попадне в тази класация е клипът към неговото парче.

Абе пич, наистина ли си НАПИСАЛ Bali/ Indonesia встъпителните кадри на видеото? Случайно някой да не се обърка? И тия всичките купени кадри с дрона мислиш, че не си личат ли? На фона на това, че си отишъл да снимаш клип на едно от най-красивите места в света, с екипа можеше да се постараете малко и да излезете от хотела, защото природата там е забележителна. Другия път почети малко, преди да решиш да снимаш нещо такова в чужбина. Избери си локациите предварително най-малкото. Освен това: мацката. Бали е ФУЛ с моделки, коя от коя по-красиви, наистина ли взехте хостеса вместо професионален модел? Ц-ц.

ФИКИ 100РАРО – ИЗДИСЛАВ

Тази симпатична поетична балада, написана от някакъв турски композитор, е тежко унищожена от невероятния акцент на 100раро-младши. „Синдс ай мет ю май лав хез а НЮМИНИНГ“ <3 Аз само ще ви споделя, че съм чувала как Фикрет пее Стиви Уондър на продукция в музикалното в София. Само мога да ви завиждам, че не сте обременени от спомена за тази музикална полюция. Иначе момчето си пее чалга добре – better stick to it.

ГЕРИ НИКОЛ – ЯКАТА ДУПАРА


Финалист в музикално-издевателско отношение за 2016 година е младата надежда на варненския поп/фолк/ r&b. Не толкова заради вулгаризмите и циничното видео, колкото за безумно похарчените стотици хиляди левове за производството му и липсата на каквато и да било естетика, вкус и мярка. Да се надяваме, че младата певица има какво друго да възпее и покаже освен задните си части за в бъдеще. Животът е пред нея.

Има и музиканти, които получават потупване по рамото. Виж как изглежда едно добре издържано парче и видео според Рут.

И не забравяй да хвърлиш едно око на всичко останало, което се случва около Рут.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *