Силата на кино гурмето

Наслада за всички сетива

0 коментара Сподели:

Специално за ценителите на качествено кино, гурме кухнята и, разбира се – на виното, в рамките на Best of the Fest (от Sofia Film Fest – бел.ред.) ще се излъчат две гурме прожекции в компанията на много специални селекции от вина. За насладата на сетивата ще се погрижат филмите:

ВИНОТО НА ПРИОРАТ, реж.  Давид Фернандес де Кастро
7 АПРИЛ, 18.00 ЧАСА

Със сухата си почва и неприветливи пейзажи Приорат винаги е бил един от най-бедните райони на Каталония. Затова не е изненадващо, че в края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипита да съживят местното производство на вино, което през XVII в. е процъфтявало. Но в крайна сметка те успяват. Днес Приорат е един от най-важните региони за производство на вино в света. Лозари, ентусиасти и винопроизводители – сега хипитата са популярни като „Великолепната петорка“ и разказват историята на виното на Приорат. Разбира се, първите години са трудни, защото банките не им отпускат кредит. Следва обаче изключителен успех, когато един журналист решава да представи техния продукт, и така целият свят разбира за виното им. „Може да правиш страхотно вино. Може да имаш най-добрия маркетинг“, казва един от лозарите, „но най-доброто вино е онова, което има история“.

АНДРЕ – ГЛАСЪТ НА ВИНОТО, реж. Марк Челичеф
12 АПРИЛ, 19.00 ЧАСА

Андре – гласът на виното, ни води на пътешествие от Русия през Европа до Америка, за да се запознаем с историята на Андре Челичеф, посветил живота си на древена техника за правене на вино. Андре е руски аристократ, който прекарва младежките си години, като работи и учи в Европа, а след това заминава за Калифорния. Там преживява трагични моменти, но и успява да съживи местната индустрия. Андре не е бизнесмен, а по-скоро артист и учен, чието сърце и душа са посветени на виното. Житейската му философия и любовта му към тази напитка и до днес вдъхновяват новите поколения винопроизводители по целия свят. Тази история е разказана чрез неговия глас и гласа на онези, които са го познавали. Сред тях са някои от най-важните майстори в занаята.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *