До леговището на Дракула и обратно

История, дух и величество от замъците в съседна Румъния – идеална дестинация за уикенда

0 коментара Сподели:

Има места, които пазят вековна история, величествен дух и те пренасят някъде назад, където много ти се иска наистина да си бил. Винаги най-много съм обичала замъци. Напомнят ми за принцеси, доблестни мъже със синя кръв, вечна любов, спечелени в трудни битки богатства и аристократичен разкош. Ти можеш да ги свържеш с нещо друго, но именно това й е хубаво на разходката в миналото, защото можем да си я представяме и изживяваме както искаме.

Два впечатляващи замъка се намират в съседна Румъния, само на няколко часа път с кола – Пелеш в град Синая и известният Замък на Дракула в Бран. Дестинацията е идеална за любителите на красиви гледки, които разполагат само с един уикенд, защото се намират на около 150 км от Букурещ.

Ако си решил да посетиш и двете сравнително близки забележителности, при възможност отиди първо до Бран, защото иначе след това може да останеш леко разочарован, ако очакваш приказен дух и царствена обстановка.

Замъкът Пелеш – разкош, дух и изобилие

Замъкът в Синая, кокетен планински курорт, е сравнително малък, но изключително красив. Построен между 1873 и 1914 г., той е истински шедьовър на архитектурата. Името му идва от протичащата наблизо планинска река. Когато влезете в него, макар и заобиколени от стотици хора, се чувствате наистина приказно. От познавачите е смятан за един от най-забележителните дворцови комплекси не само в Румъния, но и в цяла Европа.

Думите, които го описват най-добре, са разкош, дух и изобилие. От стилове и детайли. Елементи на готика, ренесанс, барок и рококо.

Мистичен ориенталски салон, императорски апартамент, меки червени килими, изящна дърворезба, високи масивни стени, театър, киносалон, величествени кабинети, тежки маси и тронове, на които почти можеш да си представиш как кралете са взимали решения, ковали историята на милиони. Буквално хиляди произведения на изкуството – гоблени, картини, скулптури и изящни съдове. 160 стаи и 30 бани, всяка от които заслужава да бъде видяна.

Макар и претъпкан от туристи в топлите месеци, замъкът заслужава да бъде видян. Осигурена за всички посетели е и туристическа обиколка, която да предаде смисъл на видяното. Във всеки един момент мястото е пълно със стотици хора, групите буквално са залепени една за друга, но това, че е шумно и горещо, спира да ти прави впечатление след първите 2 минути.

Къде ловува Дракула – за любителите на мистиката

Замъкът на Дракула се намира в Бран, в красива местност, на 30 км от Брашов. Историята му е богата. Жителите на Брашов са го построили със собствени пари през 1382 г. и в замяна на това са освободени от данъци в хазната на Румъния за няколкостотин години напред. През 1920 г. местните го подаряват на кралица Мария в знак на благодарност, че е допринесла за обединяването на румънските провинции. Според легендите в именно в този замък се е спирал по време на походите си е отсядал Влад Цепеш – Дракула, който ловувал наоколо и измъчвал турските си врагове в подземията.

Макар да не е толкова величествен като Пелеш,

замъкът на Дракула е някак тайнствен и мистичен и те пренася в една съвсем друга атмосфера.

Издълбан почти в самата скала, той е и сякаш нейно продължение. Множество тесни стълби, тунели, лабиринти и коридори. По стените висят маски, мечове, съдове и стотици други предмети.

Докато замъкът в Пелеш е истински рай за любителите на царствената атмосфера и разкоша, то тук е мястото за запалените по тъмните истории и призрачните кътчета. Макар и също претъпкан с туристи.

Разположени в китни планински градчета, и двете места за идеални за тези, които обичат пътуванията, но нямат много време. И са готови да дадат шанс на Румъния като любопитна туристическа дестинация.

Какво се случва отвъд рилските езера?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *