София Лорен и Карло Понти – историята на една забранена любов

Само смъртта е била способна да раздели такава любов

0 коментара Сподели:

Сигурно няма човек на земята, който да не произнася с възхищение името на знаменитата, красива актриса с неоспорим талант – София Лорен.

Историята на живота ѝ е също толкова интересна и вълнуваща като самата нея. Израства в бедно семейство в рибарското селище Пацули в близост до Неапол. Успехът на кариерата ѝ често се асоциира с имената Карло Понти и Виторио де Сика. Всъщност голям принос има майката на София – Ромилда Вилани. Тя била пианистка и неуспяла актриса. Имала възможност да замине за САЩ като дубльорка на Грета Гарбо, но родителите ѝ не я пуснали. И ето че чрез дъщеря си Ромилда се опитала да осъществи несбъднатата си мечта. Завела я на конкурс за красота в Неапол, където София получава покана за пробни снимки в Рим. Това бил шансът да се измъкне от мизерията.

В столицата нейната красота бързо прави впечатление, но ѝ осигурява участия само в рекламни фотосесии и еротични филми. Заради нуждата от пари се съгласява.

Но срещата ѝ с продуцента Карло Понти повежда живота ѝ в друга посока. Като опитен професионалист той бързо забелязва потенциала на София Лорен. Когато участва във филма на Виторио де Сика „Златото на Неапол“, актрисата получава признанието както на публиката, така и на критиката. Краят на снимките на този филм съвпада с двайсетия ѝ рожден ден. 

Понти и подарява разкошна диамантена огърлица и тя разбира, че той гледа на нея с други очи. София е поласкана, но е наясно, че ако имат нещо общо, тя ще е любовница на женен мъж с деца.

Все пак любовта не се интересува от подобни условности и между тях започва връзка. Но с времето актрисата започва да има нужда от семейство и деца. Карло Понти разбира това и няма нищо против, но по онова време в католическа Италия разводите са забранени. Случва се обаче нещо, което кара Понти да се притесни, че може да загуби любимата си.

В Холивуд по време на снимките на „Гордостта и страстта“ София Лорен се запознава със своя кумир – Кари Грант.

Между тях прехвръкват искри. При своите посещения в САЩ Карло Понти забелязва това и София му дава да разбере, че може да я изгуби, ако не вземе решение за брака си. Това бързо го мотивира да наеме най-добрите адвокати, за да му помогнат да оформи развода си в Мексико, както и да се бракосъчетае със своята любима София. Ватиканът обаче не признава нито развода, нито брака със София, тъй като са направени извън територията на Италия. Всичките им молби до римския папа не дават никакъв резултат.

След почти десетгодишно изгнаничество двамата приемат френско гражданство. Но за да може разводът на Понти да встъпи в сила, се налага и бившата му жена да се превърне формално във французойка. Всичко приключва с хепиенд и през 1966 година бракът на Лорен и Понти е признат за законен.

Мечтата на актрисата да има семейство обаче отново е подложена на изпитание.

София преживява два спонтанни аборта.

Тогава съпругът и намира най-добрите лекари и я изпраща в Швейцария, за да премине бременността ѝ под техния надзор. През 1968 г. се ражда първият им син – Карло Понти-младши, а четири години по-късно – и вторият – Едоардо. Големият става диригент и композитор, а малкият – продуцент и режисьор.

Повече от половин век София Лорен и Карло Понти посвещават живота си един на друг. Разделя ги смъртта на знаменития продуцент на 10 януари 2007 г.

Но тяхната любов ще остане в историята като една от най-романтичните, успяла да устои на всички препятствия.

Фелини, честит ти шедьовър.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *