Императорските заложби на Деян Донков в \“Калигула\“

Деян Донков влиза в кожата на римски император в „Калигула“ на сцената на Народния театър

0 коментара Сподели:

Дългоочакваният спектакъл на режисьора Диана Добрева –„ Калигула“, видя бял свят на 27 октомври , когато се състоя  неговата премиера. Бяхме там, защото с нетърпение чакахме да видим резултата от труда на целия екип. „Калигула“ е най-новото попълнение в репертоара на Народния театър „Иван Вазов“. За представлението Диана Добрева и Александър Секулов правят нов превод и сценична версия на текста на Албер Камю. Драматург е Мирела Иванова. Сценография и костюми – Нина Пашова. Музика – Петя Диманова. Хореография – Ангелина Гаврилова. Актьорски състав: Деян Донков, Жорета Николова, Александра Василева, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Йосиф Шамли, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева, Славена Зайкова, Елица Йовчева, Ирина Митева, Ахмед Юмер, Александър Евгениев, Димитър Димитров.

Спектакълът се играе на голяма сцена и трябва да му се признаят оригиналните визуални решения за костюмите и сценографията. Също така бяхме впечатлени от хореографията и движенческите умения на актьорите. Деян Донков за пореден път доказа на зрителите таланта си. Освен това можем да кажем, че актьорът е положил и много труд. Ролята му е сложна, с постоянно присъствие на сцената и много пластика. Героят му – Гай Цезар Германик, или Калигула, попада в капана на собствения си ум след смъртта на сестра си Друзила. Той е третият прицепс и император на Римската империя. Известен е с екстравагантния си деспотизъм. Бил е противоречив и жесток владетел с налудничаво поведение. Бива убит 41 г. след заговор срещу него. Деян Донков си заслужи всички аплодисменти, защото, както се досещаш, ролята на Калигула е тежка задача. Самият той споделя:

„Интересно ми е къде се корени цялото това нещо, как той се среща със злото. Всеки диктатор има склонността да се обожествява, той до последно не вярва, че прави зло, а тъкмо обратното“.

Актрисата Александра Василева е Цезония – съпругата на Калигула. Тя единствено подкрепя императора в безумните му действия и е рамо до рамо с него. Това обаче не я застрахова от смъртта от ръката на любимия.

Сценичната интерпретация на текста на Камю през очите на Диана Добрева засяга темата за насилието и тиранията в лицето на властта. За опиянението от смъртта и превръщането й в  норма и единствена догма за поданиците. Всичко това е въплътено в действието не само посредством актьорите. Визията, музиката и хореографията играят голяма роля за атмосферата, която се ражда на сцената в „Калигула“.

Спектаклите на Диана Добрева  могат да се похвалят с доста номинации, както и с три награди „Аскеер“. Ако ти е любопитно, виж последното й творение на сцената на Народния театър. Следващите дати, на които се играе „Калигула“,  са 9 и 18 ноември. Билетите се изчерпват бързо, така че навреме си вземи своя. Пожелаваме ти приятно гледане!

Не пропускай и авторския спектакъл на Никола Стоянов "На тятър съм".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *