Sunday playlist: Alternative X-mass music

Посвети най-светлите дни от годината на здравословна доза празнична музика

0 коментара Сподели:

Декември е най-забързаният месец от годината. Бързаме да купим подаръци на близките си, бързаме да направим равносметка на 2017, бързаме да посрещнем 2018 по-щастливи, по-успешни и по-слаби. Но докато тичаш по задачи, спираш ли, за да се запиташ къде отиде коледното ти настроение? Предлагам ти бързо да го потърсиш сред детските си спомени, многоцветните лампички по витрините на магазините и в коледната музика.

Няма нещо, което да повдигне настроението ти по празниците по-добре от едно жизнерадостно изпято Jinglebells.

И докато технологията се развива и ни запознава с все нови и нови начини да си набавим поредната музикална доза щастие, може би си мислиш, че няма нищо по-хубаво от класиката. Да, ама не е съвсем така. Знаеше ли, че може да се заредиш с чудесни коледни парчета и без да ти се налага да чуваш гласа на Марая Кери, която нищо не иска за Коледа освен… теб. Вече сигурно и Майкъл Бубле ти лази по нервите, а той беше приятно разнообразие сред морето от изтъркани празнични парчета. А ако всяка година си пускаш една и съща коледна плейлиста, не е нужно да го правиш и сега. Подготвили сме ти списък със свежи и много празнични парчета, които ще изпълнят сърцето ти с коледно настроение по-добре и от отрупана с подаръци елха.

Sufjan Stevens– Only at Christmas time

Обожавам, когато любимите ми телевизионни сериали пуснат коледните си епизоди през декември и наред с всичко друго това ми напомня, че има много чудесна авторска празнична музика, която предстои да бъде открита. С песента OnlyatChristmastimeсе запознах миналата година, когато се появи в коледния епизод на Thisisus. Епизодът не приключи с хепиенд, но пък напомни колко е важно семейството не само по това време на годината. А знаете ли, че Стивънс има цял коледен албум с много новаторски коледни изпълнения?

She & Him– Blue Christmas

Някои песни присъстват в саундтрака на любимите ни сериали, а други са създадени за онези вечери, в които прекарваш сам с бутилка вино, сълзливи коледни сериали и цял куп снимки на бившия/бившата. За първи път BlueChristmas е изпята от Великия ElvisPresley и до днес носи усещането за несподелена любов, която е особено драматична с идването на празниците. Дано мъката не ви попречи да се насладите на песента и на коледния дух, който така или иначе е заразен.

Holly Maher – It came upon a midnight clear

Една песен, която да те накара да помълчиш. Enjoy!

Johnyswim– Christmas day

Ако тази песен не събуди коледния дух и в най-мрачния циник, не знам какво би могло да го стори.

Ron Sexsmith– Maybe this Christmas

Помните ли чаровния наполовина евреин Сет Коен? Къдрокосият сладур от Квартала на богатите ще бъде завинаги запомнен с опита си да слее Коледа и Ханука в един супер празник наречен Коледока, а авторското парче на Рон Сексмит, озвучил първия коледен епизод на сериала, ни изпълни с надежда за по-топли и сърдечни празници.

Daniela Andrade– Santa Baby

Независимо дали си мислиш, че тази песен е феминизъм в действие или точно обратното, факт е, че е изпята за първи път през 1953 година от чернокожа жена. Заради такива неща си заслужава да се поразровиш из историята. Оттогава насам много дами получиха своите яхти, декорации от Тифани и пръстени, но това е друга тема.

Jewel – Angels we have heard on high

Това е най-старата коледна песен в плейлистата и има дълга история. Датира от средата на ХIX век и се е изпълнявала най-вече в църквите. Оттогава насам текстът ѝ не е бил променян, но звученето е осъвременявано.

Trela, JillianEdwards, CoreyKilgannon– ChristmasEve, I’m yours

За всички вас, влюбени птички, за които празникът е истински в компанията на любимия човек и чаша топла напитка, поздравявам ви.

Coldplay– Christmas lights

И естествено най-хубавото оставям за накрая. Дори и да не си фен на Coldplay, което си е направо срамота, тази песен ще те трогне. Тържество на коледния дух, което те оставя без думи пред усещането за предстоящия празник и за всичката надежда, която една обикновена дата може да донесе в човешкия живот. И когато музиката казва всичко, думите ми се изчерпват и ви оставям да се насладите на емоцията, която тя създава.

Коледният дух не е постоянна величина, трябва да се стараем извънредно, за да го поддържаме жив. Сред всичките неприятности и нещастия, които можеш да изпиташ през останалата част от годината, сега е времето за няколко дни заслужена почивка. Наслади им се! Весели празници и бъдете щастливи!

Ето нещо яко от Red Hot Chili Peppers.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *