В главната роля: Уинстън Чърчил

Манията по политко-историческите филми се завръща

0 коментара Сподели:

Ако пролетта е цветя, лятото – море, есента – вино, то определено зимата е кино. Докато през лятото снимачните площадки бяха пълни, то сега, когато снегът пухкаво е обгърнал света ни, е дошло  време, настанени удобно, да видим какво са сътворили любимите ни актьори.

На 4 март 2018 със специална церемония в Долби театър  и тази година  „Оскарите“ ще бъдат раздадени. По традиция едни от най-интригуващите категории са, разбира се,  тези за Най-добра главна женска и главна мъжка роля. След като ти разказахме за една от любимките на Холивуд  – Желязната Мерил Стрийп, сега ще те запознаем  и с мъжката роля, за която кино експертите дават уверения, че няма да бъде незабелязана от авторитетното оскарско жури. Един от фаворитите за Най-добра главна мъжка роля е Гари Олдман в образа на човека, който създаде израза „Желязна завеса” – Чърчил. Режисьор на филма „Най-тъмният час” е Джо Райт, а сценарият е на Антъни Маккартън. През годините много ленти и книги са посветени на безспорно една от най-противоречивите политически фигури – Уинстън Чърчил.

Може би и затова Олдман в няколко свои интервюта споделя, че през цялото време, докато е снимал в образа на Чърчил, е бил разкъсван от съмнения. 

Сюжетът на „Най-тъмният час” се развива в периода на лятото през 1940 г., когато Чърчил става министър-председател на Великобритания и трябва да реши дали да бъде съюзник  или враг на друг останал в историята държавник – самия Адолф Хитлер. Решение, което предопределя и развоя на Втората световна война.  Джо Райт разказва, че за да се постигне максимална достоверност в актьорската игра на Олдман, при работата във филма са използвани дори протези, сътворени от японския майстор на протези Казухиро Цуджи.
За ролята си на Чърчил Гари Олдман спечели „Златен глобус”, но въпреки многобройните му роли до момента актьорът няма спечелена нито една награда „Оскар“. Единствената си номинация за  „Оскар“ Олдман прави с ролята си във филма „Дама, поп, асо, шпионин” през 2012.

Биографията на Гари Олдман е разнообразна. Той, подобно на много свои колеги в Холивуд, се изявява не само като актьор, но и като режисьор и продуцент. През 1990  става популярен с ролята си в „Злодеят”, която се превръща в негова визитна картичка, тъй като той може би е актьорът в Холивуд с най-много злодейски превъплъщения. Въпреки че много от неговите най-близки хора споделят в телевизионни интервюта, че Гари е безкрайно чувствителен и мил, гледайки ролите му в „Дракула” и „Истински романс”, няма как да не ви побият тръпки.

Олдман израства, отгледан единствено от своята майка, в един от най-бедняшките квартали на южен Лондон и детството му преминава покрай футболните агитки и мачовете на Милан и Манчестър.  На 16 години, типично за човек на изкуството, Гари решава, че училището е зона, твърде скучна за буйния му нрав, и прекъсва. Започва да работи в спортен магазин. През 70-те той все пак се завръща към образованието и посещава Young People’s Theatre в Гринуич. След като го завършва, започва да играе в лондонския Royal Court Theatre. През началото на 80-те телевизионната камера открива Олдман и той постепенно се превръща в едно от най-желаните лица пред нея. През 1996 заедно с Дъглас Урбански създава филмовата къща SE8 Group. Най-известният им филм е Nil by mouth, който печели цели две награди БAФТА – за най-добър британски филм и за най-добър  сценарий.

В личния си живот Гари Олдман е абониран към сватбите, тъй като може да се похвали с цели четири брака. Първият е с Лесли Мейнвил, от 1990 до 1992 прекарва цели 2 години с Ума Търман.  Актрисата и до днес разказва, че бракът им е бил тотална грешка, но страстната им връзка е време, което би преживяла отново. През 1997 Олдман среща майката на своите синове – фотографката Дони Фиорентино. Запознават се, докато и двамата лекуват един от основните пороци на Холивуд – алкохолизма. Отношенията им са бурни и често стават атракция за папараци и медии. Разводът на двойката също преминава пред зоркото око на фотообективите. Въпреки съдебната битка съдът нетипично оставя децата при баща им.

Тогава Гари е на 43 години, преборил порока си, той наистина съкращава работните си ангажименти и се отдава на грижи за децата си.

Олдман се преобразява покрай ролята си на баща, посещава родителски срещи и дори намира своето място в клуба на „Най-добрата майка”. Започнал на чисто, Гари среща и една по-различна любов. Докато играе ролята на Бетовен в Immortal Beloved, Гари Олдман се влюбва в  Исабела Роселини. Сгодени са цели 6 години, но до сватба така и не се стига.  Последният брак на Олдман е от 2008 с певицата Александра Идънбъро. Той е и най-продължителният. Двамата живеят заедно цели 7 години. От началото на 2015 Олдман отново е разведен, а към днешна дата се опитва най-накрая да опази личния си живот в тайна и очевидно спазва един от основните постулати, изповядвани от Чърчил: „Успехът се състои в това да вървиш от една грешка към друга, без да губиш ентусиазъм”.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *